Chicago
37°
Partly Cloudy
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 9mph S
Humidity: 63%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
WedThuFri
50/39°F
41/34°F
41/36°F

Published 12 months ago

By Antonije Kovačević

JEDINI SRBIN RATNI REPORTER IZ UKRAJINE: Video sam strašne stvari u Donbasu, a najgora je bila AZOV soba za mučenje u Mariupolju!

Velika većina svetskih novinara i medija sukob u Ukrajini prati preko agencija, prepisujući ili (lepše rečeno) prenoseći informacije drugih medija, koji opet najčešće citiraju frizirane vesti koje ne dolaze sa prve linije fronta nego iz nečijih kabineta i propagandnih službi. Miodrag Mića Zarković novinarstvo shvata malo drugačije…

Još danima pre nego što je Putin poslao vojsku u Ukrajinu i Donbas Mića je bio na licu mesta, prvo u Lugansku, a onda i u Donjecku, punih dva meseca obilazeći mesta gde su se vodile najžešće borbe, od Gorlovke do Mariupolja, koji je postao neka vrsta rusko-ukrajinskog Vukovara.

Pitamo ga otkud uopšte u Donbasu pre nego što su se i ratne trube oglasile, pre nego što je i jedan novinar došao tamo…

– Ovo nije prvi put da sam u Donbasu, poslednji put sam bio 2018. godine, upoznao mnogo ljudi tamo kojih mi od tada stalno šalju informacije. Tako sam i naslutio da se nešto dešava, neko šesto čulo me je poteralo da spakujem torbu i krenem na put. Mada, priznajem, kada sam kretao, bio sam prilično ubeđen da stvari neće krenuti ovim tokom i neće otići tako daleko. Mislio sam da će Rusi, iako krenu u ofanzivu, eventualno intervenisati samo u regionu Donbasa, da bi pomogli ljudima koje ukrajinska vojska i zloglasni bataljon Azov neprekidno granatiraju već 8 godina, kaže za Serbian Times Zarković, koji izveštava za YouTube kanal “HelmCast”.

Iako izveštava sa ruske strane i moglo bi se reći da je podržava u svojim izveštajima, na pitanje koliko novinar može da bude objektivan u ovom ratu kaže da “voli Ruse, ali da istinu voli više i od Rusa”.

– Govorio sam ono što sam video i ono što sam čuo. A video sam dovoljno da mogu izvući neke zaključke i da mogu da razlučim dobro od zla. Razgovarao sam sa Rusima i Ukrajincima, sa ljudima koji su pre toga izgubili svoje najbliže, sa izbeglicama iz Mariupolja o kojima su zapadni, pa i srpski mediji izveštavali kako beže od ruskih bombi, ne znajući da je većina njih posle izlaska iz tog apokaliptičnog grada otišla u Rusiju ili u Donbas, a tek manji broj na ukrajinsku stranu. Video sam stravične zločine, prizore koje ću pamtiti ceo život, čuo neverovatne, uzbudljive, potresne priče koje samo život može da napiše…kaže Zarković za Serbian News USA.

Pogledajte u celosti potresnu ispovest koju je dao našem uredniku Antoniju Kovačeviću poslednjeg dana koji je proveo na ratištu, kao jedini srpski i jedan od retkih svetskih novinara koji je boravio na prvoj liniji fronta sa one druge, ruske strane.

AUTOR: Antonije Kovačević Foto: Pravda

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!