Chicago
66°
Rain Shower
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 82%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
TueWedThu
70/61°F
66/61°F
66/59°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

JEDINA ŽENA OPANČAR U SRBIJI: Mirna čuva zanat od zaborava, u njenim opancima snimaju filmove! (FOTO)

U posao je krenula sa jednim skalpelom, ni radni sto nije imala. Godinama je posao gradila u spavaćoj sobi. Ali malo po malo, jedna mašina, pa druga i napravila je svoju radionicu. Ovo je priča Mirne Rackov iz Kikinde, jedine žene među registrovanim opančarima u Srbiji.

Mirna je detinjstvo provela u majčinom rodnom mestu Orebiću na Pelješcu, a po završetku osnovne škole preselila se u očev rodni kraj – Vojvodinu i tu i ostala. U potrazi za poslom, našla se u privatnom preduzeću za proizvodnju obuće, gde je naučila osnove opančarskog zanata. Nije uspela da dobije “stalan posao”, ali je to nije obeshrabrilo. Uzima sudbinu u svoje ruke i 2009. godine ulazi u preduzetničke vode. Tako je nastala “Maca Papučarica” u kojoj se proizvodi obuća za folklor kao što su opanci i čizme.

Ideja za ime firme je kaže došla vrlo lako. Kako su joj svi savetovali da treba da bude zvučno i da se lako pamti, odmah se dosetila priče iz detinjstva o Maci Papučarici.

Početak je bio jako težak jer radnju nije nasledila, sa već postojećom kljentelom, kao što je u tom poslu uobičajeno, već je kretala od nule, bez početnog kapitala.

-Za opančarstvo nema kursa i obuke. To je zanat koji se uglavnom prenosi sa kolena na koleno. Ja sam imala sreće da kolege nisu bile sebične i da su mi pomogli. Kolega opančar iz Hrvatske mi je poslao mustre za jedan opanak i objašnjenje kako se radi. Sad često i poručuje od mene opanke, modele koje on nema u ponudi. Opančar kod Velike Plane mi je slao snimak kako se pravi šumadijski opanak. I tako malo po malo, ja sam naučila ovo sve što sada radim – kaže nam Mirna.

Kao jedina žena opančar, brzo je privukla pažnju, dobila je prve porudžbine, pozivana na manifestacije i seminare organizovane za potencijalne kupce i posao je počeo da ide uzlaznom putanjom. Više od dve godine joj je trebalo da dođe na zelenu granu, ali je danas ona uspešna preduzetnica sa zanatom koji donosi egzistenciju njenoj porodici.

Posao koji nema radno vreme

Radionica je u kući, jer u njenom poslu lokal u gradu nema puno smisla i sa svima koji treba da je znaju ima saradnju. Imajući u vidu da joj posao nema radno vreme, Mirni je ovo i najbolja opcija da provodi više vremena sa porodicom.

-Na početku je bilo manje posla, a onda iz godine u godinu ima ga sve više. Ako ćete da zadržite kupca, vi morate da završite porudžbinu u roku i tu nema radnog vremena. Da ne radim u kući, porodicu a naročito unuka od dve i po godine ne bih uopšte viđala. Ovako tu smo, svi zajedno. Unuk ima svoj kutak u radionici i dosta je vešt – priča Mirna.

Mirna se priseća i najtežeg perioda od kada je ušla u preduzetničke vode, kada je bila na ivici da zatvori firmu.

-Ima dana kada vam dođe da napustite sve. To je kada se nedeljama radi bez slobodnog dana. Ali najteži period su bili dani u koroni. Pre pandemije zvali su vas svi, o onda tajac. Folklor nije bio dozvoljen, poziva nije bilo, posao je bio potpuno stao. Mnogo sam se lomila, da li da zatvorim privremeno i negde se zaposlim. Ali sam i to izdržala – priseća se Mirna.

Uprkos izazovima sa kojim se suočila, ova humana žena se i u takvom trenutku priključila inicijativi lokalnog udruženja privrednika, pa je njena radionica postala mesto gde su se šile maske za zaposlene u zdravstvenim i drugim institucijama kojima su bile neophodne.

Opremanje radnog prostora kaže bila je najveća investicija. Sada radi na šivaćoj mašini za kožu Levica koja je kako kaže stara sigurno preko 100 godina. Ima mašinu na kojoj se šmirglaju đonovi i mašinu koja seče trakice.

-Od svake zarade se po nešto kupovalo. Mašina je kupljena za čizme i cipele, a za standardne opanke ne, ručno se radi – kaže ona.

Ističe da joj je mnogo značio konkurs opštine za stare zanate pre par godina, na kome je uzela prozor, vrata, pločice i sto. I to je pomoglo da može da se završi radni prostor, a i 3 Banka joj je, kaže, za dva dana odobrila kredit koji prethodno nije uspela da dobije na drugom mestu.

Plan joj je da nabavi još neke mašine koje bi olakšale i ubrzale rad ali samim tim i proširi prostor. Ako bude bilo potrebe, ova mlada opančarka bi kaže i proširila tim.

-Uzela bih najpre industrijsku mašinu da bih ubrzala rad, i jednog dana štanc mašinu, sa kojom bi se samo stiskom dobio iskrojen model, to bi znatno ubrzalo proces proizvodnje. Ovako mora sve ručno da se kroji i da se buše rupice jedna po jedna. Ako bude potrebe, i zaposlila bih radnike – kaže opančarka koja od osnivanja preduzeća radi sama, a kada zatreba, muž uskoči da joj pripomogne.

Od KUD-a do filmske industrije

Mirna kaže da su opanci nešto što najviše voli da pravi i sa tim je sopstveni biznis i počela. Tek kasnije su nastale i cipelice i čizme za probe folklora za igre iz Vojvodine i nešto malo baletanki koje radi usput. Na samom početku mušterije su kaže bili isključivo Kulturno umetnička društva, a kasnije je počela da šije i za filmove.

-Krenulo se od pertlaša, pa smo širili na Šumadiju, Banat, Srem… i sada imam preko 40 modela iz raznih krajeva, čak i neke koji se retko traže. Od pre par godina, radim i za filmsku industriju. Do sada sam radila za oko 15 ak filmova – kaže opančarka.

Da bi se napravio jedan par opanaka, vremenski to zavisi od modela, tvrdi Mirna. Za neki kaže treba i više od dva dana ali ističe da to nije radno vreme od 8 sati već po ceo dan. Najjeftiniji par opanaka u Mirninom asortimanu košta 2.500 dinara dok su najskuplje 4.000 dinara.

Mirna kaže da je budućnost ovog zanata teška.

-Malo je nas koji smo mlađi u ovom zanatu. Vi morate puno sebe da date da biste mogli da zaradite. Danas ljudi hoće da rade 7, 8 sati i vikend slobodan. Vi kad ste preduzetnik, toga nema. Pogotovo što ovde ne možete da radite serijsku proizvodnju i ne možete da zaradite veliki novac. To je većini neprimamljivo, svi bi sve od jednom, ali ne može tako, mora stepenik po stepenik – kaže preduzetnica.

PROČITAJTE VIŠE:

VANJA JE ZBOG BOLESTI VEZAN ZA INVALIDSKA KOLICA: Uprkos bolesti ređa samo čiste desetke! (FOTO)

DUŠAN OBRENOVIĆ PRIVEDEN PRE INCIDENTA: Srbi mirno protestovali, pa nestali iza kordona KFOR-a! (VIDEO)

SRBIN OSVAJA KROV AFRIKE: Marko sa 25 kila na leđima krenuo put vrha Kilimandžara za pomoć sugrađankama!

Izvor: Blic
Foto: RAS Srbija

YOU MAY LIKE