Connect with us

Amerika

JEDINA NA SVETU: Reka koja teče unazad protiče kroz Čikago (FOTO)

Published

on

Chicago river, reka koja teče kroz treći po redu najveći grad u SAD, Čikagu, mnogima je poznata na Dan svetog Patrika kada postane zelena u znak obeležavanja velikog praznika u Americi.

Ipak malo ko zna da je reka Čikago imala drugačiji smer nego sada i da je zahvaljujući planu jednog čoveka voda ove reke promenila svoj tok. Tako je Chicago river postala jedina reka na svetu koja teče unazad.

1900. godine grad Čikago kako bi se izborio sa sve većim industrijskim i hemijskim zagađenjem kao i zagađenjem životinjskog otpada, odlučio je da preokrene tok reke. Reka Čikago isprva je prirodno odlazila u Mičigensko jezero i kako se grad odavde snabdevao vodom za piće, kanalizacioni sistemi i zagađenja pravili su realne probleme.

Grad su redovno pogađale razne bolesti kao što su tifus, kolera, dizenterija. 1854. godine više od 1.400 ljudi umrlo je od kolere.

A onda se pojavio inženjer Elis Silvester Česbro. On je bio inžinjer koji je osmislio kako da se gradska kanalaziacija sprovede do jezera ali je taj sistem pretio da ugrozi snabdevanje pijaćom vodom.

I zato sledeće što je Česbro uradio jeste da se napravi tunel dugačak dve milje ispod jezera Mičigen koji će odvoditi zaprljanu vodu što dalje u more. Radnici su radili tri godine na izgradnji tunela i posle svega toga to nije bilo dovoljno. Grad je sve više rastao a onda je Česbro došao na genijalnu ideju “Zašto ne bismo preusmerili tok reke, da ide unazad?”, zapitao se i zauvek promenio tok reke Čikago i istoriju samog grada.

PROČITAJTE JOŠ:

ZELENA REKA POTEKLA KROZ ČIKAGO: Evo kako se i zašto boji svake godine u isto vreme! (FOTO, VIDEO)

ŽENA KOJOM SE DIJASPORA PONOSI : Projekat o Srpkinji koja je odlikovana ordenom Svetog Save pokrenula ponosna unuka Lizi!

SENZACIONALNO, RADMILA MILENTIJEVIĆ: Srpsku crkvu u Njujorku su zapalili napalmom, to mi je priznao vladika Irinej!

Smislio je genijalan plan da svu prljavu vodu iz Čikaga odvede u reku Misisipi i što dalje od Mičigenskog jezera. Međutim tek šest godina posle Česbroove smrti radnici su počeli da kopaju kanal i 1900. uspeli da vodu preusmere ka Misisipi reci, koja se dalje uliva u Meksički zaliv.

Čikago je uspeo da reši problem pijaće vode i ostvari ono što se i dan danas smatra najvećim inžinjerskim podvigom u istoriji sveta.

Izvor: Naši u svetu Foto: Pexels

Advertisement