Chicago, IL
27°
Snow Shower / Wind
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 22mph N
Humidity: 81%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F

Published 2 years ago

By admin

JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH VLADARA: 10 činjenica o kralju Milutinu koje verovatno niste znali!

Kralj Milutin bio je jedan od najznačajnijih vladara srednjovekovne Srbije, a ovo je 10 činjenica o njegovom životu koje verovatno niste znali:

  1. Stefan Milutin Nemanjić je rođen oko 1253. godine, a preminuo je u u Nerodimlju, 29. oktobara 1321. godine.
  2. Bio je mlađi sin Stefana Uroša I i Jelene – u narodu poznate kao – Anžujska; otac Stefana Dečanskog i deda Dušana Silnog.
  3. Postao je kralj nakon što se sa prestola, nakon pada sa konja, povukao njegov brat Dragutin, kasnije oblasni gospodar Srema.
  4. U istoriji je ostao zapaćen i kao kralj koji je dao da se oslepi njegov sin Stefan Dečanski. Dečanski je, međutim bio samo delimično oslepljen, a kasnije je sa suprugom Teodorom i dva sina, Dušanom i Dušicom, poslat u izgnanstvo u Carigrad.
  5. Zvanična titula kralja Milutina od 1282. do 1321. godine glasila je STEFAN UROŠ, PO MILOSTI BOŽJOJ KRALJ I SAMODRŽAC SVIH SRPSKIH ZEMALJA I POMORSKIH. Taj potpis stoji i na njegovoj najznačajnijoj povelji – Svetostefanskoj hrisovulji, izdatoj manastiru Banjska.
  1. Tokom vladavine kralja Milutina došlo je do razvoja rudarstva – što je povećalo i prihode koji su mu omogućili da ima jaku vojsku i da plaća najamnike. Takođe je, zahvaljujući njegovim osvajanjima, Srbija u to vreme izlazila na Carigradski drum, zahvaljujući čemu je ojačala i trgovina. Sve to doprinelo je tome da srednjovekovna kraljevina Srbija, u to vreme, od drugorazredne monarhije preraste u jednu od najjačih država na Balkanskom poluostrvu.
  2. Podigao je i obnovio veći broj manastira i crkava među kojima se izdvajaju Bogorodica Ljeviška, Gračanica, Bogorodica Trojeručica u Skoplju, Staro Nagoričane i Banjska (građena po ugledu na Studenicu) i manastirska crkva u Hilandaru na Svetoj gori.
  3. Njegova vladavina je vreme renesanse Paleologa – koji su nakon pada Latinskog carstva, ponovo preuzeli Carigrad. U njegovo vreme delovali su talentovani slikari Astrapa i Eutihije, a razvjen je i novi narativni stil u slikarstvu.
  4. Ženio se pet puta i iz tih brakova je imao dva sina Stefana i Konstantina i dve ćerke Anu (Nedu) i Caricu (Zoricu).
  5. Poslednja žena mu je bila Simonida, ćerka vizantijskog cara Andronika II Paleologa. Simonida je na srpski dvor dovedena kao devojčica, ali činjenica da mu je vizantijski car za ženu dao svoju ćerku – govori o Milutinovom uticaju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: National Geographic
Foto: Serbian Times

YOU MAY LIKE