Chicago
64°
Partly Cloudy
5:18 am8:17 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph N
Humidity: 59%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 1
WedThuFri
81/64°F
81/63°F
77/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

JAPANKA ZALJUBLJENA U SRPSKE SVETINJE: Napisala je knjigu o našoj baštini, a za ovaj manastir kaže da je njen dom! (FOTO)

Dok je studirala istoriju umetnosti na Univerzitetu u Okijami, Japanka Saći Šimada učila je i o vizantijskoj umetnosti i zavolela srpsku srednjovekovnu. Kasnije, na master-studijama, dobila je stipendiju od jugoslovenske vlade i tri godine provela u Beogradu. Od tada se vanredna profesorka Ženskog univerziteta “Ćisen” u Tokiju mnogo puta vraćala u Srbiju.

Živela je sa monahinjama i učestvovala u obnovi nekoliko naših manastira. Zaslužna je i za oživljavanje fresaka u Đurđevim stupovima kod Novog Pazara, u kapeli kralja Dragutina, delu svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska.

Iako je sada u Tokiju, na društvenim mrežama još je u našoj zemlji. U objavama govori o lepotama Srbije. O srpskoj srednjovekovnoj umetnosti piše članke za japanske medije. A, napisala je knjigu o kulturnoj baštini Srbije na japanskom, koju treba da objavi.

-Japanci malo znaju o Srbiji, a još manje o srpskim manastirima – kaže Šimada za “Novosti”.

-Zato se trudim da im što živopisnije prenesem iskustvo. Pokušavam da im dočaram lepotu arhitektonskih zdanja, crkava i manastira. Najviše pišem o srednjovekovnim freskama i ljubaznim ljudima. Čitaoci mi se često javljaju, naročito oni koji odluče da obiđu srpske manastire i dožive njihovu lepotu.

Ljubav prema srpskoj umetnosti preneo joj je profesor i mentor Mićitaka Suzuki. On je mnogo puta bio u Jugoslaviji, a na Hilandaru je dobio ime Sava.

Srpsko srednjovekovno kraljevstvo je bilo između Zapadnog rimskog carstva i Vizantije. Od stapanja ovih dveju kultura ostale su zanimljive građevine i umetnička dela – kaže Šimada, koja je po povratku u Japan upisala doktorske studije.

Radila je gotovo deceniju, bila kustos muzeja u Gunmi, ali je, kako kaže, srpska umetnost nastavila da živi u njoj.

-Želela sam da se vratim u Srbiju. Dala sam otkaz i 2018. krenula u obilazak srpskih svetinja na KiM.

Pre dve godine je sa kolegama izvela konzervaciju i restauraciju zidnog slikarstva u Đurđevim stupovima u Rasu.

-Volim da posećujemi manastire u zabačenim mestima, da razgovaram sa monasima. Prijatelji mi tada često pomognu da premostim jezičku barijeru.

Seća se da je strahovala 2001, kada je prvi put krenula u Beograd:

-U Japanu gotovo da nije bilo informacija o Srbiji. Našla sam jednog studenta iz Beograda koji mi je ispričao kako se živi. Krenula sam nervozna i uplašena, ali sve se promenilo čim sam sletela u Beograd.

Želela je da vidi Đurđeve stupove:

-Od početka me taj manastir privlačio jer je u njemu portret kralja Dragutina i njegove porodice. Tamo sam živela dva meseca za vreme radova. Osećam da su Đurđevi stupovi moj dom.

Žiču je posetila pet puta:

-Manastir je predivan, ali nikad nisam ostala duže od nekoliko sati.

PROČITAJTE VIŠE:

Mnogo voli naše freske, najviše Lozu Nemanjića u Dečanimaa, jer, kako kaže, ima jedinstvenu ideju. Upoznala je i monaški život:

-Imaju život sličan japanskom načinu života. Monasi žive tako da ne ometaju druge, a, opet, nisu ni usredsređeni na sebe i svoje želje. Tako živimo i u Japanu. Ali, Japanci se ponašaju kako im nalažu društvena pravila, dok kaluđeri žive po Božjim. U manastiru se osećam kao kod kuće.

Šimada živi sa mužem u Jokohomi, gradiću udaljenom oko 25 kilometara od Tokija. Na posao ide tri puta nedeljno u jednu kompaniju:

-Zarađujem dovoljno za normalan život. Jednom nedeljno držim predavanje na Ženskom Univerzitetu “Ćisen” u Tokiju, a jednom mesečno predajem o srpskoj srednjovekovnoj umetnosti na drugim mestima.

Šimada, koja je i stručni saradnik i član Odbora za istoriju umetnosti SANU, nada se da će ove godine dobiti stipendiju za istraživanje. I, ako je dobije, obići će manastire i crkve u Crnoj Gori i BiH.

“PRAVOSLAVLJE JE JEDINA PRAVA RELIGIJA”: Japanac, crnac i Meksikanac se spremaju za krštenje u srpskoj crkvi u Americi (VIDEO)

NIGERIJANKA ODUŠEVLJENA SRPSKOM HRANOM: Najviše joj se dopadaju ćevapi, a evo šta joj nedostaje više od svega!

KINESKINJA POD OSTROGOM PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Celivala mošti i dobila ime Vasilija!

Izvor: Novosti
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
PRIJATELJI PORODICE UBIJENE DEVOJČICE IZ FRANCUSKE: "Hteli su da im deca odrastaju u sigurnoj okolini.."