Chicago
64°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 88%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

JANKO JE PONOS SRBIJE: Mladi Užičanin postao svetski šampion u radio-amaterizmu! (FOTO)

Janko Mihailović (22) iz Užica nedavno je postao svetski šampion i svetski rekorder među mladim radio-amaterima u disciplini Morzeov kod. On je za 36 sati rada sa svojom radio-amaterskom stanicom uspostavio radio vezu telegrafijom sa 2.749 radio amatera iz 130 temalja.

Njegov pozivni znak YT0C poznat je širom sveta.

Takmičenje u principu traje 48 sati, ali sa povremenim prekidima za nekih 36 sati ostvario sam preko 2.500 kontakata. U ovom takmičenju učestvovalo je oko 1.500 takmičara – kaže Janko, koji je član Radio-amaterskog kluba Sevojno.

Sa radio-amaterstvom Janko se bavi od sedmog razreda osnovne škole.

-Od oca sam nasledio interesovanje za elektroniku i struju. Još od malih nogu sam razvlačio kablove. I radio-amaterestvom sam počeo da se bavim od 7. razreda osnovne škole. Tako je ovo postao moj način života, više nego neka ljubav – kaže Janko.

U eri interneta i mobilne telefonije Janko se ipak posvetio drugačijem kontaktu sa svetom.

-Nažalost je potisnut radio-amaterizam zbog interneta i igrica, nekog modernog načina života. Pored vanrednih situacija, naša prva primena je da se deca od petog razreda i srednje škole sklone sa ulice, da ne idu u kladionicu i neka loša mesta, da uče neke pametne stvari. Ja sam najmlađi u mom klubu, a inače škola nema veze sa radio-amaterstvom, jer kod nas ima ljudi koji nemaju veze sa elektrotehnikom, koji se bave sasvim nekim drugim stvarima – kaže Janko.

Pored toga, istakao je ovaj mladi Užičanin, radio veza mu omogućava veliki broj poznanstava.

-Preko radio veze imam hiljade prijatelja, sa kojima sam iako se nikada nismo videli, sasvim bliski. Kada se ponekad i sretnemo to izgleda kao da smo svaki dan zajedno. Imao sam tako susrete sa ljudima iz Nemačke, Amerike, Rusije… – dodao je Janko.

On još kaže da su radio-amaterski klubovi prepušteni sebi, sopstvenom finansiranju i inicijativi. Od nekadašnjih 170, u Srbiji danas ima zvanično registrovanih oko 70 klubova.

-Problem je što mnogi klubovi nemaju svoje prostorije. Aktivno je možda samo 15 do 20 klubova, a samo 3 kluba u zemlji imaju ovakav antenski sistem kao što mi imamo sa više od jednog stuba. Članovi našeg kluba u Sevojnu su sami kupili zemljište na obližnjem brdu Košuti, napravili četiri antenska stuba za vezu sa svetom, sami nabavljali i pravili opremu, sagradili i opremili kućicu za takmičenje. Ali, za obuku novih generacija i naš napredak, potrebno je još mnogo toga – kaže Janko.

Pored titule svetskog šampiona Janko je već ima titule šampiona Srbije i dva puta je bio evropski prvak.

PROČITAJTE VIŠE:

RAZNEŽILA BALKAN: Dušanka odvela baku prvi put na more, njen osmeh rekao je sve! (VIDEO)

ZNANJA NIKAD DOSTA: Vera (101) je nekada gradila Novi Beograd, a danas uživa u penziji i čitanju knjiga! (VIDEO)

SRPKINJA VEĆ 12 GODINA PUTUJE OKO SVETA NA BICIKLU: Snežana je ostavila sve i sreću našla kao nomad: “Skupite hrabrost i budite ono što želite, ne ono što od vas očekuju!”

Izvor: Kurir
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE