Chicago, IL
61°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SSW
Humidity: 56%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
61°F
61°F
61°F
63°F
64°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 61°F
66°F / 50°F
59°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

IZVINI, MARINA, ALI MI NISMO VAMPIRI: Srpska umetnica zakazala novinarima prijem u pola 6 ujutru?

Znamo koliko holivudske zvezde ponekad znaju da budu umišljene i da od ljudi oko njih, uključujući tu i novinare, traže da se ponašaju u skladu sa njihovim, često sumanutim zahtevima. Izgleda da se virus proširio i na konceptualne umetnike, u ovom slučaju srpsku divu avangarde, Marinu Abramović…

Naime, ovih je dana na email adresu Serbian Times stiglo pismo iz Ambasade Srbije u Vašingtonu u kome se kaže sledeće:

“Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu organizuje događaj u Njujorku 27. oktobra 2021. godine od 6 do 8 sati. Prijem će biti upriličen u čast renomirane umetnice Marine Abramović kojoj će ambasador Marko Đurić uručiti odlikovanje predsednika Republike-zlatnu medalju za zasluge…”

U daljem tekstu se kaže da će “ovom prilikom Ambasada obeležiti i jubilarnih 140 godina diplomatskih odnosa sa SAD”, pa se mole predstavnici medija da isprate ovaj događaj.

Dodaje se da bi zainteresovani predstavnici medija trebali da budu na navedenoj lokaciji u 5 sati i 30 minuta, te na kraju konstatuje da svi novinari na ulazu u zgradu moraju pokazati dokaz o vakcinaciji.

Ovaj dopis izazvao je velike nedoumice u redakciji…

Svi mi koji živimo u Sjedinjenim Američkim Državama vrlo dobro znamo da se ovde vreme, u zavisnosti od doba dana, u odnosu na to da li je u pitanju prepodne ili popodne, označava sa AM ili PM. Ukoliko se ovo ne naglasi, kao što je slučaj u pismu/pozivu Ambasade, podrazumeva se da je u pitanju jutarnji termin.

S obzirom da je gospođa Marina Abramović sličan eksperiment sa novinarima već napravila u septembru prošle godine u Beogradu, kada je zakazala konferenciju za štampu u 6 sati i 23 minuta ujutru, bili smo skloni da poverujemo da je odlučila da ponovi taj “performans” u Njujorku 27.oktobra.

Umetnica je svoj prošlogodišnji hir pravdala konceptom izložbe „Čistač“, koja je srpski budžet koštala neverovatnih 1,3 miliona evra. Po njenim rečima, u to vreme (cik zore) simbolično je „čistila“ svoju umetničku karijeru.

Za razliku beogradskih novinarira, koji su se pre godinu dana masovno odazvali pozivu, mi iz Serbian Timesa smo odlučili da ostanemo kući i da se jednim pismom obratimo gospođi Abramović…

“Poštovana gospođo Abramović,

Iako veoma respektujemo Vaš doprinos alternativnoj umetnosti, nećemo biti u prilici da se odazovemo ljubaznom pozivu Ambasade i prisustvujemo dodeli zlatne medalje Vašoj malenkosti iz prostog razloga što smatramo da pristojan svet u to vreme – spava.

Možda je Vaš bioritam malo drugačiji od bioritma nas smrtnika, možda Vama noći služe za drugačije potrebe, ali mi, ubogi novinari, ih koristimo uglavnom za spavanje. I ponekad kafanu.

S obzirom da se naša redakcija nalazi u Čikagu, to bi takođe značilo da bi u slučaju dolaska na Vaše odlikovanje morali da provedemo besanu noć u avionu i taksiju.

Ako je i zbog Vas, mnogo je!

Čestitamo Vam orden/medalju i želimo puno uspeha u daljem životu i radu.

A Srbiji želimo da joj sledećih 140 godina diplomatskih odnosa sa SAD budu bolji, kvalitetniji, saveznički, a na radost i u korist srpskog naroda i građana.

Redakcija Serbian Times.”

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Sotheby`s/Marina Abramović

NASTAVAK PRIČE O MARINI, ORDENU I PRVIM PETLIMA: Evo šta se zapravo desilo…

YOU MAY LIKE