Chicago
28°
Cloudy / Wind
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 20mph S
Humidity: 81%
Pressure: 29.78"Hg
UV index: 1
SatSunMon
30/25°F
28/12°F
18/0°F

Published 13:54

By admin

IZUZETNO RETKA PTICA SE POJAVILA U SRBIJI: Albino gavran fotografisan u okolini Leskovca!

Izuzetno retka vrste ptice – albino gavran, primećen je u okolini Leskovca polovinom juna ove godine, a na poziv meštana tamo je otišao ornitolog amater Stefan Zdravković i, kako kaže, po prvi put zabeležio takvu vrstu gavrana u Srbiji, a najverovatnije i na celom Balkanu. Jedinka je danima boravila kod leskovačkog sela Todorovce zajedno sa celom porodicom crnih gavrana, od kojih se jedino on razlikuje.

U vinogradima kod leskovačkog sela meštani su uočili za njih čudnu vrstu ptice i danima ga posmatrali kako sa drugim pticama tu boravi. Iako su do tada viđali samo crne gavrane, pojava belog ih je zaintrigirala, pa su u Leskovcu potražili pomoć od stručnjaka, piše portal Južne vesti.

Ivan Cvetković iz sela Todorovce kaže da je i njemu komšija prvi ukazao na pojavu bele ptice.

„Meni je prvo javio komšija koju ima vinograd do mog da je video belog gavrana, a onda sam ga i ja video nešto kasnije. Došli smo do Stefana koji je dva puta išao tamo i iz drugog puta je uspeo da ga slika. Posle toga smo pokušavali opet da ga vidimo, ali nismo uspeli“, kaže Cvetković.

A Stefan Zdravković je ornitolog amater iz Leskovca, ali sa 15-godišnjim stažom u praćenju ptica i iza sebe ima već nekoliko zanimljivih nalaza. Posmatranjem ptica se bavi iz hobija, ali i mnogo iskusniji ornitolozi od njega kažu da se u tome sjajno snalazi i da već ima zavidno iskustvo.

On objašnjava da su fotografije i snimci koje je on napravio i ljudi na čiji je poziv otišao da posmatra retku pticu, jasan dokaz da se radi o albino gavranu.

„Leucizam može biti potpun ili delimičan. Albino nema melanina i feomelanina, niti braon ili neke varijante crnog pigmenta. Kod njih je sve belo, nokti, kljun, oko je prozirno i vide se crveno jer krv struji. Postoje delimično bele ptice, ali ovo je kompletno beo, albino gavran. Fotografije su dokaz da se 100 posto radi o albino vrsti“, objašnjava Zdravković.

Na poziv meštana, više puta je boravio na tom području kako bi napravio kvalitetne snimke i fotografije, u danima kada nije bio na svom redovnom poslu.

„Otišao sam na taj teren prvog dana, ali ga nisam video. Sutradan od 8 ujutru do 19 sati sam ga čekao i tada su nastali snimci. Ptica je previše naplašena, meštani su dolazili da je gledaju, ne može da se priđe bliže. Nakon toga dolazio sam opet, ali ga nisam našao“, rekao je ornitolog za Južne vesti.

Od tada ga ni on, ali ni meštani nisu videli. Postoji mogućnost da se cela porodica odselila, ali i nažalost da je nastradao.

Kretao se sa porodicom gavrana, otac, majka i četiri mladunca. Tri su crna i jedan je albino. Uočljiviji je za grabljivice, naročito buljine. Albino ptice imaju loš vid takođe, kazao je Zdravković.

Objašnjava da takva vrsta gavrana nikada nije zabeležena u Srbiji, a da je i u celom svetu tek pokoji registrovan ikada.

„Znam da je u Vankuveru u divljini snimljen, u Evropi nije poznato, nisam siguran. Imalo je u zatočeništvu. U Srbiji do sada nije sigurno zabeležen, a verovatno i na Balkanu“, rekao je ornitolog.

Sa njim se slaže i ornitolog niškog Zavoda za zaštitu prirode Ivan Medenica koji kaže da je taj nalaz vrlo redak u prirodi i da je i po njegovim saznanjima prvi put zabeležen.

Da je tako, objašnjava i ornitolog iz Leskovca Slobodan Marković.

Izuzetno retko, tek po koja leucisticna ptica se na godišnjem nivou nađe u Srbiji. Ipak, to mu neće pomoći da opstane u prirodi, što zbog „kolekcionara“, što zbog težeg snalaženja u prirodi, objašnjava Marković.

Podsetimo, poslednjih meseci na jugu zemlje registrovano je nekoliko novih i zanimljivih vrsta ptica.

Sredinom aprila, stepskog beloguza prvi je primetio ornitolog Ivan Medenica na prostoru pirotskog sela Gnjilan, a samo nekoliko dana pre toga ornitolog Slobodan Marković na livadama kod niškog sela Bubanj prvi put u Srbiji je zabeležio stepskog vivka, ugroženu vrstu ptice koja se retko viđa u Evropi.

Sredinom maja, novu vrstu ptice, po prvi put viđenu u Srbiji – dugorepog svračka, zabeležili su ornitolozi na teritoriji opštine Preševo, u blizini granice sa Severnom Makedonijom, gde je fotografisan gnezdeći par ove malobrojne vrste ptica.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Ilustracija: Albino gavran / Printscreen Twitter @adimahinic

YOU MAY LIKE

GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
SRĐAN ĐOKOVIĆ IZAZVAO POMETNJU: Slikao se pored zastave sa Putinovim likom u Australiji, Novak ponovo na udaru!
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
JOVANA JE IZGUBILA SVE KOJE JE IMALA NA SVETU: Onda je došao bračni par Marić i pružio joj novi život i topli dom!
KAD POLITIKA UMEŠA PRSTE: Nova verzija kultnog crtaća najomraženija animirana serija ikada!