Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 5mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
55°F
57°F
59°F
63°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

IZNENAĐENJE? Srbija glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava

Generalna skupština UN izglasala je, na zahtev zapadnih zemalja, da Rusija bude isključena iz Saveta UN za ljudska prava zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ukupno 93 države, među kojima su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, glasalo je ZA, protiv je bilo 24, uzdržanih 58. Ruski zvaničnici su u više navrata negirali da je bilo napada na civile u Ukrajini.

Ukupno 193 članica Generalne skupštine UN pozvane su bile na glasanje za ili protiv, a  uzdržani se nisu uzimali u obzir. Američka ambasadorka pri UN-u Linda Tomas-Grinfild ocenila je juče da Rusija ne treba da bude u Savetu UN za ljudska prava jer bi mogla da to telo koristi kao propagandno oruđe da bi izražavala zabrinutost o ljudskim pravima.

Srbija glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava 1
Foto: Printscreen

„Svakodnevno vidimo izveštaje o ruskoj nezainteresovanosti za ljudska prava. Učešće Rusije u Savetu UN za ljudska prava je farsa. To šteti kredibilitetu Saveta i UN-a u celini“, dodala je ambasadorka.

U tekstu rezolucije SAD, o kojoj je bilo glasanje, navodi se da Generalna skupština UN može da suspenduje pravo članstva neke zemlje u Savetu UN za ljudska prava ukoliko ta zemlja čini gruba i sistematska kršenja tih prava.

Srbija glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava 2
Foto: Printscreen

Podsetimo, Rusija je pred današnje glasanje u Generalnoj skupštini UN poslala poverljivu notu zemljama upozoravajući ih da će glasanje za incijativu SAD da se Moskva suspenduje iz članstva u UN-ovom Savetu za ljudska prava smatrati “neprijateljskim gestom“, preneo je Rojters.

Ova novinska agencija tvrdila da je imala uvid u notu koju je Rusija slala zemljama, ali nisu mogli da preciziraju kojim sve državama je ona poslata.

“Vredi napomenuti da će se kao neprijateljski gest smatrati ne samo podrška takvoj inicijativi, već i jednako udaljena pozicija na glasanju (uzdržanost ili neučešće)“, navodi se u noti.

Rusija i Libija jedine suspendovane u istoriji Saveta UN

Suspenzija Rusije nije presedan, pošto je 2011. Libija suspendovana iz članstva u OHCHR-u, zbog nasilja nad demonstrantima koji su se suprotstavili režimu Moamera Gadafija. Savet za ljudska prava UN-a (OHCHR) je organ Generalne skupštine UN-a koji čini 47 zemalja članica koje se smenjuju periodično. Pored promovisanja ljudskih prava, Savet ima misiju da redovno preispituje situaciju o ljudskim pravima u zemljama članicama UN. I Ukrajina i Rusija su članice Saveta.

Rusija je bila na sredini trogodišnjeg mandata koji joj je isticao 2023. Generalna skupština UN-a je od početka invazije Rusije na Ukrajinu usvojila dve rezolucije u kojima osuđuje postupke Moskve. Za ove rezolucije glasala je i Srbija, koja uporno odbija da uvede sankciji Ruskoj Federaciji.

Izvor: Danas Foto: UN

YOU MAY LIKE