Connect with us

događaji

IZLOŽENE MOŠTI SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Hiljade građana se poklonilo svecu na saboru u Nikšiću

Published

on

U crkvi svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, gde su danas stigle mošti tog sveca, održana je sveta arhijerejska liturija, kao uvod u početak velikog crkvenog narodnog sabora

Crkveno-narodni sabor u Nikšiću, u Sabornom hramu u koji su danas stigle  mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, završen je bez incidenata, a pročitane su poruke koje uputili Vaseljenski patrijarh, Sinod Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinska pravoslavna crkva, monaštvo Manastira Hilandara i papa Franja, u saglasju da da je predloženi zakon o veroispovesti diskriminatorski, s ciljem otimanja imovine MCP u korist nekanonske CPC.  

13.10 – Okupljeni narod mirno, u koloni čeka da se pokloni moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

13.03 – Skup u Nikšiću je završen bez incidenata, adok su pojedini mediji preneli da je bilo više od 20.000 okupljenih građana, prema zvaničnim informacijama crnogorskog MUP-a bilo je prisutno oko 6.000 vernika.

12-56 – Zatraženo je zaključivanje ugovora sa Vladom CG kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovetnim uslovima, koji su sadržani u ugovorima koje je vlada zaključila sa drugim crkvama i verskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa.

12.50 –  Okupljenima su pročitna pisma podrške koja su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj uputili Vaseljenski patrijarh, Sinod Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinska pravoslavna crkva, monaštvo Manastira Hilandara i papa Franja, a koji su saglasni da je predloženi zakon o veroispovesti diskriminatorski, s ciljem otimanja imovine MCP u korist nekanonske CPC. 

12.40 – Učesnici Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću danas su Predlog spornog zakona o slobodi veroispovesti, o kojem Skupština Crne Gore treba da počne raspravu 24. decembra, proglasili Zakonom protiv Pravoslavlja i zatražili da se odustane od novog otimanja imovine crkvama i verskim zajednicama i poštuje njihova autonomija.

Geplaatst door Vijesti op Zaterdag 21 december 2019

12.45 – Sveštenicima i sveštenomonasima Eparhije mileševske koji su jutros krenuli put Nikšića na crkveno-narodni sabor, i na pokolonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog, nije bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru na svim graničnim prelazima i vraćeni su nazad u Srbiju. 

12.02 – Milorad Dodik izjavio da je vraćanje vernika iz Republike Srpske i BiH sa graničnog prelaza prema Nikšiću gest nepoštovanja i loša poruka ne samo građanima Srpske i BiH, već i regiona. 

11.38 – Vernici iz Trebinja, koji su jutros krenuli na crkveno-narodni sabor u Nikšiću, vraćeni su sa graničnog prelaza Ilino Brdo kod Vilusa, na ulazu u Crnu Goru. 

11.02 –  Narodni sabor u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske u Nikšiću protiče bez incidenta, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu se navodi da službenici Uprave policije sprovode planske aktivnosti na obezbeđivanju javnog okupljanja.

Policija postupa u skladu sa svojim nadležnostima na profesionalan i odgovoran način. Ovom javnom okupljanju prisustvuju i predstvanici Saveta za građansku kontrolu rada policije koji su pozitivno ocenili postupanje policije”, kaže se u saopštenju crnogorske Uprave policije.

Za februar zakazan vanredni sveamerički crkveni Sabor na Floridi, svih 5 vladika za jednim stolom

Skupu po policijskim procenama, kako se navodi, prisustvuje oko 6.000 građana.

10.45 – Uoči početka velikog crkveno-narodnog sabora u Nikšiću, protiv usvajanja vladinog Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je vernike da se mole Gospodu da urazumi one koji nameravaju da otimaju ono što je Božje i crkveno.

10.20 – Poruka podrške današnjem velikom crkveno-narodnom saboru u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću stigla je i od sveštenstva manastira Hilandara, u kojoj kažu da se u Crnoj Gori danas sprema pljačka zavetnih hramova i da, ako bude dopušteno da se to zlo razmahne, sutra može da nasrne i na sam ljudski život.

Podsećaju da je do Gore Atonske nekada dolazila slava i pohvala Nemanjine dedovine, a danas, kažu, stiže glas “sramote njenih glavara”.

10.03 – U crkvi svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, gde su danas stigle mošti tog sveca, održana je sveta arhijerejska liturija, kao uvod u početak velikog crkvenog narodnog sabora. Uprkos opstrukciji crnogorskih vlasti i blokadama na prilaznim putevima Nikšića, okupljanje vernika u Nikšiću je počelo u ranim jutarnjim satima.

9.02 – Brojni vernici počeli su da pristižu već od samog otvaranja Sabornog hrama posvećnog Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, u kome je od devet sati Svetu arhijerejsku liturgiju služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa arhijerejima, sveštenstvom i sveštenomonaštvom.

Crkveno-narodni sabor zakazan je za 11 sati ispred Saborne crkve u Nikšiću na kome će biti pročitan proglas i iskazano nezadovoljstvo protiv, kako je navedeno, anticrkvenog Predloga zakona o slobodi veroispovijesti, koji će se 24. decembra naći pred poslanicima Skupštine Crne Gore,prenosi RTCG pozivajući se na Minu.

Na Sabor u Nikšiću pozvani su isključivo građani iz Crne Gore, jer se Predlog zakona odnosi na hramove i crkvenu imovinu koji se nalaze na teritoriji te države.

Iz MPC su saopštili da su na Sabor dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav radi odbrane svetinja Božijih i umnoženja bratske ljubavi.

IZVOR: Agencije FOTO: Mitropolija crnogorsko-primorska

Advertisement