Connect with us

Amerika

IZDALO GA SRCE: Preminuo Eš Karter, bivši prvi čovek Pentagona!

Published

on

Eš Karter, koji je služio kao američki sekretar odbrane u poslednje dve godine administracije Baraka Obame, iznenada je preminuo u ponedeljak uveče od srčanog udara, saopštila je njegova porodica u utorak. Imao je 68 godina.

Karter je pomogao u pokretanju vojne strategije kojom je ekstremistička grupa Islamska država potisnuta iz Sirije i Iraka, i na kraju poražena.

Pod Karterom, američka vojska je omogućila ženama da mogu da budu zaposlene na svim pozicijama, i ukinula zabranu otvoreno transrodnim pripadnicima da služe u vojsci. Snažno je kritikovao odluku bivšeg predsednika Donalda Trampa iz 2017. da ponovo uvede tu zabranu.

“Birati pripadnike vojne službe po bilo kojim drugim osnovama osim vojnih kvalifikacija je socijalna politika kojoj nema mesta u našoj vojsci”, rekao je Karter u to vreme.

Pre nego što je došao na čelo Pentagona, Karter je bio zamenik sekretara za odbranu. Takođe je, u sekretarijatu, nadzirao kupovine oružja između 2009. i 2011. kada je predvodio veliku obnovu programa vojnih lovaca F-35.

“Karter je uvek stavljao politiku u stranu, služio je predsednicima iz obe stranke tokom pet administracija i bio na razlčitim položajima u Sekretarijatu za odbranu”, saopštila je njegova porodica.

Karter je imao doktorat iz teoretske fizike sa Oksfordskog univerziteta i tokom najmanje jedne posete inostranstvu razgovarao o “crnim rupama” sa novinarima, koji su ga pratili na putovanju. Unutar Pentagona, više je doživljavan kao tehnokrata nego političar.

Sa ograničenim uspehom, pokušao je da prebrodi jaz između Pentagona i Silicijumske doline kako bi se tehnološke inovacije brže donele u Sekretarijat za odbranu.

Pošto je napustio javnu službu, Eš Karter bio je na čelu Belfer centra za nauku i međunarodna pitanja u okviru Kenedi škole Univerziteta Harvard.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement