Chicago
70°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 80%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

IZAZOV ZA SRPSKE ISTRAŽIVAČE: U najmračnije dubine Kovačevića pećine spuštaju se samo najhrabriji! (VIDEO)

Kovačevića pećina nadomak Krupnja, zaštićeno je prirodno dobro koje je tek odnedavno postalo dostupno i turistima. Posle više godina tu je čuvarska služba, a u toku su i radovi na postavljanju rasvete kako bi posetioci imali priliku da stignu i do najudaljenijih odaja.

Mračnim hodnicima Kovačevića pećine donedavno su išli samo najhrabriji, a sada o bezbednosti turista brinu licencirani čuvari. Za individualne posetioce trenutno je dostupan samo deo pećinskih odaja, dok je drugi otvoren za grupne posete uz posebnu zaštitinu opremu.

Pećina se sastoji od dve velike odaje od kojih je jedna osvetljena i potpuno bezbedna, drugi deo pećine nije toliko istražen i u nju uvodimo samo grupe od po deset ljudi“, rekao je Aleksandar Kovačević, čuvar.

“Ovi hodnici vode oko kilometar dužine, ima na dva tri mesta gde je malo prolaz nezgodniji, i što dublje ulazimo u pećinu više ima ukrasa i stalagmita“, rekao je Rajko Marković, čuvar.

U hodnicima su pronađeni ostaci pećinskog medveda, ali i metalni predmeti iz praistorije i nešto mlađi antički novčići.

Kovačevića pećina jedna je od najstarijih u našoj zemlji i datira još iz perioda neolita, nastala je radom reke, a na 950 metara njene dubine nalazi se i jezero. Ovaj spomenik prirode još nije u potpunosti istražen i predstavlja pravi izazov za brojne istraživače.

“Pored jezera ima taj čuveni Ružin stub i ima draperija koje zovemo orlova krila taj baš je impozantan i velkih su dimeznija“, rekao je Rajko Marković.

PROČITAJTE VIŠE:

Infrastrukturne radove na uređenju Kovačevića pećine podražalo je Ministarstva za zaštitu životne sredine. Urađen je most, zaštitna ograda, informativne table. Najzahtevniji posao biće postavljanje rasvete celom dužinom pećinskih hodnika.

“Kovačevića pećina je jedna od novih atrakcija Opštine Krupanj i od početka godine imamo veliki broj turista iz naše zemlje i iz inostranstva”, istakao je Dejan Mihajlović, direktor TSO Opštine Krupanj

“U planu su i nastavak rada dalje na tom infrastrukturnom polju, dakle izgradnja jedne kućice kao infopulta, zatim eksponata samih unutar same pećine, postavka još dodatnih informativnih tabli“, rekao je Mladen Stefanović, pomoćnik za turizam.

Ulaz u Kovačevića pećinu počeće da se naplaćuje od sledeće godine, kada svi planirani radovi budu završeni.

POVEZANE TEME:

“U SRCU BALKANA, ZEMLJA PONOSNA”: Pitali smo veštačku inteligenciju da napiše pesmu o Srbiji, a ovo je rezultat!

TOPLI DOM U 25 KVADRATA: Srpski par od napuštenog autobusa iz Breninog filma napravio vrhunski prostor za život! (VIDEO)

OD NEKOG DO GLUVOG DOBA NOĆI: Stari Srbi su delili dan na 18 delova, a sve je bilo zasnovano na mitologiji!

Izvor: RTS
Foto: RTS VIdeo

YOU MAY LIKE