Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
36°F
36°F
36°F
39°F
43°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 1 year ago

By admin

IZ MALOG SELA U SRBIJI OSVOJIO SVET: Naš fotograf po drugi put najbolji na prestižnom takmičenju u Rusiji!

Srpski fotograf Pavel Surovi, ujedno i direktor Kulturnog centra u Kisaču, osvojio je prvo mesto u Rusiji na međunarodnom festivalu “International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF” (Etnomoda) 2022. u kategoriji modna fotografija sa svojom etno foto kolekcijom “Tron”, koji je održan ove godine u Sankt Petersburgu.

Srpske ratnice i anđeli iz kolekcije “Tron” ostavili su jak utisak na žiri i u Rusiji i proglasili ga za najboljeg modnog fotografa na festivalu.

Prošle godine je Pavel Surovi osvojio takođe prvo mesto na ovom prestižnom festivalu sa foto kolekcijom “Korona”. Prošlogodišnji pobednički radovi srpskog fotografa Pavel Surovog su bili izabrani za promociju upravo ovog međunarodnog IBEFF festivala.

Fotografije iz kolekcije Tron prikazuju jedinstven spoj umetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko-nacionalno obeležje u domenu modnog dizajna.

Tron simboliše borbu naroda za moć, odnosno presto. Arhaične narodne nošnje crpe inspiraciju sa kraljevskih dvorova, a kraljevske krune simbolizuju svadbena oglavlja. Na kraljevskom dvoru pored raskoši do izražaja dolazi ženska lepota, koja je glavna inspiracija mnogih umetnika i svaka žena želi da bude najljepša, da bude na tronu.

Različiti narodi kroz svoju narodnu nošnju ističu svoje autentične simbole i obilježja, koji ih odredjuju kao narod i u tom smislu čine jedinstvenim i posebnim. Tron predstavlja i biblijski aspekt hrišćanstva. Svojim etnografskim istraživanjem i kroz fantasmagorične fotografije Pavel Surovi je tu podudarnost sublimirao u jedan originalan i jedinstveni fotografski prikaz.

– Ovom pobedom afirmišem profesionalni rad Kulturnog centra u Kisaču, gde sam i direktor, a čiji je osnivač Grad Novi Sad, ali prezentujem i celu Srbiju. Srpske ratnice i anđeli na fotografijama su ostavili jak utisak i na žiri i u Rusiji. Ovo je veliki uspeh za malo moje selo Kisač, Grad Novi Sad, za celu Srbiju, za moju porodicu i mene lično jer je to još jedna potvrda kvaliteta mog umetničkog rada i svojvrsne estetike, da žiri u Rusiji po drugi put izabere baš moje fotografije za najbolje – istakao je srpski fotograf Pavel Surovi.

Kako Surovi navodi, puno energije, ljubavi, vremena, sredstava uloženo je u ovaj umetnički etno art projekat.

– Bez podrške Grada Novog Sada i Evropske prestonice kulture – Novi Sad, ne bih uspeo realizovati ovaj složen umetnički projekat  – dodaje Surovi.

Pobedničke fotografije iz kolekcije Tron su krasile i otvaranje prestižne titule Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022. Izložba je bila upriličena i u Parizu.

Izvor: Glas Srpske Foto: Facebook @Pavel Surovi

YOU MAY LIKE