Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

ITALIJA NE PRESTAJE DA SLAVI SRBINA: Slavne novine čitavu stranicu posvetile Đorđu koji je spasio dete iz bujice!

Uradio sam samo ono što sam mislio da treba, ono što bi, čini mi se, svaki naš čovek uradio. Najvažnije je da je dečak kog sam spasao dobro, kao i njegova majka. To mi je potvrdio njihov otac i suprug, kada smo se videli u kraju gde živimo. Iskreno mi se zahvalio, ali ja i dalje smatram da sam uradio samo ono što mi je savest nalagala. Tako bih uvek postupio, to je elementarno ljudski. Ako čovek čoveku ne pomogne u takvoj situaciji, kada bi onda?

Ovo je juče rekao Đorđe Pantić (37), koji je u italijanskom gradu Ćezena, u poplavama zahvaćenoj provinciji Emilija-Romanja, skočio u vodu i iz bujice na ulicama spasao dečaka, dok su spasilačke ekipe pristizale da izbave i mališanovu majku.

Čoveštvu skromnog Srbina, inače sinu našeg pisca Mihajla Pantića, značajan prostor je posvetio i italijanski dnevnik “Korijere dela sera”. Naš Đorđe je postao simbol svih spasilaca u tragediji Emilije-Romanje. Video koji je neko snimio, svedočeći o njegovom hrabrom činu, postao je, navodi list, simbol za katastrofu poplava u ovom regionu.

Đorđe je ušao u vodu visoku preko jedan i po metar, voda mu je doslovno bila do grla. Ali on je visok 1,93, dete mu se okačilo o vrat. Đorđe opisuje da mu se mališan uhvatio za kosu dok ga je držao na ramenima dok nije spasena i majka.

PROČITAJTE VIŠE:

Znao je samo da oni stanuju u prizemlju zgrade u kojoj na prvom spratu Đorđe živi s verenicom. U blizini je reka Savio koja se izlila i u kratkom vremenu preplavila deo grada i sve zgrade do prvog sprata.

Dok priča, napominje list, Đorđa s ponosom gleda Federika. Ona radi u jednoj samoposluzi, on kao kuvar, a upoznali su se slučajno, pre 10 godina, na koncertu Gorana Bregovića u Srbiji, i tamo je rođena ljubav.

-Spasavanje deteta me je mnogo dirnulo, jer se dogodilo nešto slično 2014. godine u blizini Beograda, i tamo je bilo mnogo žrtava – ističe Đorđe za italijanski medij.

Đorđe, međutim, ne nalazi ništa herojsko u svom činu. Sve je to, kaže, normalno. Dodaje, međutim, namignuvši Federiki, da je “lud za decom“.

Ne želeći da se hvali podvigom, Đorđe nam je juče više govorio o situaciji u gradu:

-Situacija se malo smirila, pa sam do kasno izbacivao vodu iz garaže. Nismo imali struje iz bezbednosnih razloga, ali su nam je u međuvremenu opet priključili. Zabrinjavaju nas, međutim, prognoze vremena po kojima nas obilne padavine očekuju i narednih nekoliko dana. Mi smo na bezbednom, nadam se da će tako i ostati, a ukoliko budemo mogli da pomognemo bilo kome, to ćemo i učiniti – zaključuje Đorđe.

Podsećamo, u regionu Emilija-Romanje u poplavama je nastradalo devet ljudi. Izlile su se 23 reke u 35 opština, raseljenih je preko 13.000, bez struje je 27.000 stanova. Helikopterima se prevoze ekipe koje pokušavaju da što brže stave u pogon struju. Civilna zaštita radi danonoćno, iz Lombardije je odmah stigla pomoć – 500 kreveta za izmešteno stanovništvo, sa severa je krenuo ogroman broj dobrovoljaca u pomoć. Vatrogasci prazne podzemne prostore, dok Vlada uskoro donosi dekret za pomoć.

POVEZANE TEME:

SRBIN HEROJ ITALIJE: Đorđe spasio majku i dete iz bijice, sve zabeleženo kamerom! (VIDEO)

PRVI IDENTIFIKOVAN SA DIANINOG SPISKA: Živko iz Zagreba posle 80 godina otkrio srpsko poreklo!

OTKRIVENA ZAHVALJUJUĆI NETFLIKSU: Devojčica pronađena šest godina nakon nestanka!

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen Twitter @NaturalParadigm

YOU MAY LIKE