Chicago, IL
73°
Mostly Cloudy
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 68%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 3
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
75°F
75°F
75°F
73°F
70°F
TueWedThuFriSat
86°F / 61°F
75°F / 57°F
77°F / 61°F
79°F / 63°F
75°F / 61°F

Published 2 years ago

By admin

ISTRAGA PROTIV TRAMPA: Sud u SAD imenovao nezavisnog arbitra!

Savezni sud u SAD je imenovao njujorškog pravničkog veterana Rejmonda Dirija, za nezavisnog arbitra u krivičnoj istrazi zbog poverljivih dokumenata koji su pronađeni tokom FBI pretresa u kući bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na Floridi i odbio je zahtev Ministarstva pravde da nastavi ispitivanje njihovog sadržaja.

Američki okružni sudija Ejlin Kenon u četvrtak je ovlastila novoimenovanog nezavisnog arbitra, Rejmonda Dirija, da pregleda ceo set dokumenata, zaplenjenih u pretresu Trampovog imanja Mar-a-Laga 8. avgusta i odredila novembar kao rok za njegov rad, prenosi AP.

U međuvremenu, ona je produžila zabranu tužilaštvu da u istrazi koristi oko 100 zaplenjenih dokumenata koji su označeni kao poverljivi.

Izbor Dirija, bivšeg saveznog tužioca koji je godinama radio i kao sudija saveznog suda sa sedištem u Bruklinu, usledio je nakon što su i Ministarstvo pravde i Trampovi advokati jasno dali do znanja da će biti zadovoljni njegovim imenovanjem za takozvanog specijalnog stručnjaka u ovom sudskom procesu.

Dve strane se nisu bile saglasne oko obima dužnosti koje treba da obavlja takozvani specijalni sručnjak, navodi AP.

Tramp je pod istragom Ministarstva pravde zbog čuvanja vladinih dokumenata, od kojih su neki označeni kao veoma poverljivi, uključujući i strogo poverljive dokumente na svom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. godine.

Ministarstvo pravde ispituje i eventualnu opstrukciju istrage.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf
Foto: Printscreen YouTube / The Hill

YOU MAY LIKE