Chicago
36°
Snow Shower
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 25°F
Wind: 19mph W
Humidity: 92%
Pressure: 29.53"Hg
UV index: 2
SunMonTue
41/34°F
39/32°F
43/30°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

ISTORIJSKI PODVIG SRPSKIH LEKARA: Uspešno izveli transplantaciju jajnika, jedinu izvan SAD!

Sestra koja ima decu, dala je sestri koja nema, deo jajnika. Bliznakinje se dobro oporavljaju posle medicinske intervencije. To je prva transplantacija jajnika u našoj zemlji, regionu, ali i van granica Amerike.

„Sve je prošlo kako treba, mi smo nedavno uradili tu transplantaciju između dve jednojajčane sestre bliznakinje, od kojih je jedna ušla u prevremenu menopauzu u ranim tridesetim godinama i nije imala dece. Druga sestra je već dobila dvoje dece i sada je ona jedan deo jajnika dala sestri da bi mogla da vrati hormonsku funkciju i rodi dete“, objašnjava ginekolog i stručnjak za reproduktivnu medicinu, prof. dr Milan Milenković.

Prema njegovim rečima, očekuje se da bi već krajem ove ili početkom naredne godine mogla da ostane trudna.

Kod jednojajčanih bliznakinja je poznat fenomen da jedna od njih može da uđe u prevremenu menopauzu jer se njihov embrion mnogo ranije deli, a većina jajnih ćelija završi kod druge bliznakinje.

„Ovo je prva transplantacija jajnika u našoj zemlji i prva transplantacija između jednojajčanih bliznakinja koja je urađena van Amerike. U SAD je zahvat urađen kod desetak pacijentkinja i sve su one dobile decu, ali u Evropi i ostatku sveta do sada nije rađen“, ističe Milenković.

U svetu je oko 200 dece rođeno posle transplantacije jajnika.

PROČITAJTE VIŠE:

Oporavak pacijentkinje ide brzo, operacija i postoperativni tok je prošao uredno i sad se hormonska funkcija vraća.

„Naše vizije su počele da se ostvaruju. Sa profesorom Milenkovićem se znam već 20 godina i maštali smo o ovome još početkom veka. Samo hoću da poručim da vizije svih nas mogu da se ostvare ukoliko radimo, sarađujemo i uključimo sve naše potencijale da dođemo do nekog cilja“, navodi urogenitalni hirurg, prof. dr Miroslav Đorđević.

Pre šest godina prvi put je u Srbiji urađena transplantacija materice, urađena je transplantacija testisa kod jednojajčanih blizanaca i sada transplantacija jajnika.

„Mi smo jedinstvena zemlja u svetu gde se transplantacija genitalnih organa pokazala veoma uspešnom. Imali smo sreće da su u sva tri slučaja kandidati bili jednojajčani blizanci i da nismo morali da uključujemo dosta tešku imunosupresivnu terapiju koja je neophodna protiv odbacivanja“, objašnjava Đorđević.

Napominje i da se svi ovi projekti i zahvati pripremaju godinama, pa i decenijama.

„Milan vrlo dobro zna kroz šta je prošao tokom usavršavanja transplantacije materice u Geteborgu. Počeli su sa miševima, a stigli do situacije da može da se radi na živim ljudima. Trenutno sam rukovodilac projekta u kojem se pripremamo za transplantaciju penisa, ali sve za sada radimo na kadaveričnim studijama na Institutu za sudsku medicinu“, kaže Đorđević.

„Uvežbavamo sve te tenike da nema nekog nedostatka. Kada se uđe u salu, onda više nema izlaska. Moramo da uspemo, a zato moramo da budemo pripremljeni“, zaključuje Đorđević.

POVEZANE TEME:

HEROJI SRBIJE! Lekari iz Niša počeli da operišu vikendom: ‘Nemamo vremena za čekanje, ljudi nam umiru!’

ŠAMPIONI HUMANOSTI: Ovo su novosadski studenti koji su dobrovoljno pomagali u Turskoj posle zemljotresa!

NEZAPAMĆEN USPEH U SREMSKOJ KAMENICI: Tim kardiohirurga izveo jednu od kompleksnijih operacija!

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS Video Platforma

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!