Chicago
66°
Sunny
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 68%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 0
MonTueWed
79/61°F
70/57°F
70/57°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

ISTORIJSKI MUZEJ OTKRIO: Evo koliko je Srbiju koštao pečat Stefana Nemanje od neprocenjive vrednosti!

Istorijski muzej Srbije (IMS) otkupio je na aukciji za 12.000 evra pečat Stefana Nemanje, koji bi trebalo da bude izložen za javnost ovog leta, rekla je direktorka IMS Dušica Bojić.

Predstavljajući javnosti olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje (oko 1114-1200), Bojić je rekla na konferenciji za novinare da će biti “postavljen tokom leta čim se napravi specijalna vitrina za njega”.

Bojić je rekla da je tokom nedavne prodaje početna cena za pečat bila 1.000 evra, da se javilo 70 zainteresovanih kupaca, među njima i iz okruženja, a desetak čak kući Artemide Aste iz Sana Marina i pre početka aukcije.

Pošto je na aukciji pečat dosegao 8.500 evra, Istorijski muzej Srbije je uputio tri pisma aukcijskoj kući, nakon čega je usledilo cenkanje i dotadašnji vlasnik Grk je pristao da ga proda za 12.000 evra, navela je Bojić.

Prema njenim rečima, cena je izuzetno visoka, ali je muzej došao u posed “izuzetno značajnog predmeta”.

Bojić je dodala da je plaćena cena pečata bez provizije, a čak će država naplatiti PDV.

Saradnik u Istorijskom institutu Benjamin Hekić je rekao da je dao procenu autentičnosti pečata Stefan Nemanje, kao neko ko se u svojim naučnim radovima bavio pečatima srpskih srednjevekovnih vladara.

U procenu autentičnosti pečata bili su uključeni i naučni savetnik u Arheološkom institutu Vujadin Ivanišević, kontaktirana su i dvojica inostranih stručnjaka za vizantijske pečate Žan Klod Šene i Verner Zajbt, kao i naše naučnice Gordana Tomović i Jovana Šaljić Ratković.

PROČITAJTE VIŠE:

“Zaključak svih nas da je autentičan primerak”, naglasio je Hekić.

Prema njegovim rečima, za period početka dinastije Nemanjića imamo jako mali broj sačuvanih pečata i novonabavljeni primerak proširuje korpus građe.

“Predmet je male finansijske vrednosti i nema motivacije za falsifikovanje. Ima veliku nematerijalnu, kulturno-istorijsku vrednost i zato je dostigao ovako značajnu cenu”, naveo je Hekić.

Na konferenciji je predstavljen i zlatnik od 20 dinara kralja Milana Obrenovića (1854-1901), iskovan 1882. godine, kada je Srbija proglašena za kraljevinu, koji su otkupili od aukcijske kuće Artemide aste i poklonili Istorijskom muzeju Srbije Nevena i Saša Dimitrijević.

Na konferenciji je predstavljena i rekonstrukcija žezla cara Stefana Dušana (1308-1355), delo filigraniste Gorana Ristovića Pokimice, koji je za Istorijski muzej Srbije kupio i groš kralja Stefana Uroša Drugog Milutina (1253-1321).

POVEZANE TEME:

ISPOD TRI SLOJA REČI: Posle 1.500 godina otkriveno tajno poglavlje Biblije!

ISTORIJA PUNA TAJNI: Ovo je 5 najvećih zabluda o Kalemegdanu!

PRVI SRBIN DOKTORAND NA SORBONI: O njemu se malo zna, a poginuo je štiteći kolonu prilikom povlačenja preko Albanije! (FOTO)

Izvor: Euronews
Foto: RTS

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)