Chicago, IL
28°
Cloudy / Wind
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 23mph N
Humidity: 74%
Pressure: 29.95"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SunMonTueWedThu
57°F / 37°F
63°F / 52°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F
48°F / 34°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ISTORIJSKI ČAS U ČIKAGU: Srpski studenti promovisali Halyard misiju i ulogu četnika u spašavanju američkih pilota!

Danas je u crkvi Svetog vaskrsenja u u Čikagu održano predavanje i izložba o Halyard misiji, najvećoj akciji spašavanja američkih pilota i vazduhoppolovaca u Drugom svetskom ratu. Bila je to ujedno prva manifestacija čiji je pokrovitelj bila nedavno osnovane Srpsko-američke studentske organizacije (SASO).

Nakon što je otac Darko Spasojević, paroh crkve Svetog vaskrsenja, očitao molitvu i blagoslovio skup, punoj sali obratila se Katarina Ristić, predsednica SASO, koja je u uvodu zahvalila crkvi na gostoprimstvu, Halyard misiji na njezinom predanom radu i Udruženju Srba iz Republike Srpske kao domaćinu događaja.

Više sam nego srećna što je naša studentska organizacija sponzor ovog događaja. Fokusiramo se na studente jer verujemo da su studenti ključ za poboljšanje naše budućnosti. Sada imamo članove u 19 američkih država i svakim danom rastemo sve više. Želeli bismo da imamo članove u svih 50 država kako bismo povezali što više Amerikanaca srpske nacionalnosti. Koristim ovu priliku da pozovem sve da se pridruže SASO i pomognu našim srpskim zajednicama u Americi. Bilo da ste student ili ne, potrebna nam je pomoć celog srpskog naroda da ostvarimo naše ciljeve, izjavila je Katarina, koja je pozvala sve zainteresovane da posete web stranicu SASO, kao i njihove profile na Instagramu i Fejsbuku.

-Jedan od glavnih ciljeva SASO je da promovišemo srpsku istoriju, a jedan takav, svetli primer, možemo videti i danas. Halyard misija je najveća spasilačka misija američkih avijatičara koju su predvodili srpsko-američki pripadnici američke vojske, a omogućio je srpski narod, istakla je predsednica SASO, a onda pozvala glumca Srpskog pozorišta Čikago Igora Obradovića da pokaže uniformu u kojoj će igrati predstavu o Halyard misiji, koja je već u fazi produkcije i čija se premijera u Čikagu očekuje u novembru.

Zatim je Katarina Ristić pozvala Džona Kapela, predsednika Fondacije Halyard, da uzme reč.

Bivši američki borbeni pilot i diplomata uvodnom besedom je upoznao prisutne sa Misijom Halyard izvedene 1944.godine, tokom koje su pripadnici Ravnogorskog pokreta, predvođeni đeneralom Dražom Mihailovićem, zajedno sa američkim oficirima srpskog porekla, poput Džordža Musulina, Nika Lalića i Džordža Vojnovića, uspeli da bezbedno i bez ijedne žrtve evakuišu iz okupirane Srbije oko 500, uglavnom američkih pilota i vazduhoplovaca (o čemu više možete pročitati OVDE.)

Potom je prikazan dokumentarni film o Halijard misiji, a zatim je Kapelo govorio o ciljevima Halijard fondacije, koja je već, zajedno sa svojim strateškim partnerom, kompanijom Zastava Arms USA, organizovala brojne humanitarne akcije u Srbiji i Republici Srpskoj, te inicirala izgradnju Memorijalnog centrar i sportskog arodrom u Pranjanima kod Čačka, mestu odakle su poleteli prvi avioni u spasilačkoj misiji.

Ono što svakako treba istaći jeste da se na ovom događaju pojavio veliki studenata srpskog porekla koji studiraju u Americi, što raduje i obećava da će tek osnovana Srpsko-američke studentske organizacije uspeti u nameri da okupi i organizuje naše mlade ljude.

Ovo je takođe bila prilika da se predstavnici SASO sretnu sa predsednikom druge aktivne studentske grupe, Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, koju je na jučerašnjem događaju predstavljao Lazar Paroški, predsednik ogranka za SAD.

-Impresioniran sam predavanjem, priznajem da nisam do danas znao za Misiju Halyard, kao pretposavljam ni mnogi moji vršnjaci, a ovo su velike i važne stvari koje bi trebali da znamo, tim pre što živimo u Americi, kaže on.

IZ NJUJORKA U ČIKAGO: Lazar Paroški, predsednik američkog ogranka Organizacije srpskih studenata u inostranstvu

Zbog ovog događaja on je doputovao u Čikago iz Njujorka, i dodaje da se put višestruko isplatio:

– Uspostavili smo saradnju sa SASO, a sa predsednicom Katarinom Ristić sam se dogovorio da ubuduće zajednički organizujemo ovakve i slične manifestacije na kojima bi naši studenti mogli da se edukuju i druže. Dogovorili smo takođe i da preporučujemo jedni drugima studente, u zavisnosti od toga ko gde ima razvijeniju mrežu i organizaciju,. Cilj je da omasovimo srpski studentski pokret, iz čega će se, siguran sam, izroditi mnoge dobre stvari.

Tekst&Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE