Chicago, IL
54°
Clear
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 9mph E
Humidity: 54%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
54°F
54°F
55°F
57°F
WedThuFriSatSun
64°F / 48°F
55°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 4 years ago

By admin

ISTORIJSKE ARHIVE O VANZEMALJCIMA U SRBIJI: Od freske u Visokim Dečanima, do pada letećeg tanjira! (FOTO)


U novembru 1966. godine u blizini mesta Otočeka srušio se navodno leteći tanjir u kome je bilo nepoznato biće. Vanzemaljsko biće odmah je odvezeno u Beograd ambulantnim vozilom.

U Srbiji je najstarije svedočanstvo o poseti vanzemaljaca zabeleženo na fresci u manastiru Visoki Dečani kod Peći. Ufolozi veruju da dva detalja koja prikazuju Hristovo raspeće, a nalaze se na ikonostasu nastalom 1335, svedoče o pojavi malih zelenih bića na tlu srednjovekovne Srbije.

Kad je u pitanju prva polovina dvadesetog veka, 25. oktobra 1954. godine iznad Beograda velikom brzinom proleteli su svetleći objekti jajastog oblika.

O njihovoj pojavi najdetaljnije su svedočili kapetan vazduhoplovstva Stjepan Ðitkol i aeronautički inženjer Vladimir Aivas, koji su bili zaposleni na Zemunskom aerodromu. Istoga dana identični objekti viđeni su na nebeskim svodovima Austrije i Italije.

Čelnici tadašnjih jugoslovenskih vlasti zvanično su se zainteresovali za ovu pojavu, a jedan od dokaza ove posete iz dalekog kosmosa predstavljao je i izveštaj tadašnjeg kanadskog vojnog atašea R. O. Šoa, koji je o pomenutom slučaju detaljno obavestio čelnike vazdušne obaveštajne službe iz Ontarija. Sopstvena zapažanja diplomata dokumentovao je tekstovima iz jugoslovenskih novina.

Pomenuti dokument nedavno je ugledao svetlo dana zahvaljujući kanadskim ufolozima koji su od sopstvenih vlasti zatražili da se s ovog slučaja skine oznaka „strogo poverljivo“, što je zbog zastarelosti i učinjeno.

Sledeći incident desio se sredinom oktobra 1968, kada su neobičnu pojavu ugledali građani Mostara. Nakon šest meseci predanog istraživačkog rada, agenti tajne službe zaključili su da o tome ne treba previše uznemiravati građanstvo, jer se radi o inostranoj špijunskoj letelici.

Detalj freske Raspeće Isusa Hrista u manastiru Visoki Dečani; Wikimedia Creative Commons

Zabeleženo je i da je oktobra 1975. inostrani putnički avion na relaciji Zagreb-Beograd pratila grupa od nekoliko svetlećih letelica jajastog oblika. Prilikom susreta dogodio se i poremećaj u radu motora putničkog aviona.

U arhivama vojnih kontraobaveštajnih službi ostalo je zabeleženo da je 30. aprila 1969. na Brionima, bliski susret s letećim tanjirima imao i tih godina „najvoljeniji sin svih naših naroda i narodnosti“, Josip Broz Tito.

Tito letelice pažljivo posmatra svojim dvogledom; one lebde iznad njega i sa otprilike 500 metara visine takođe studiozno snimaju situaciju. Neko od oficira naređuje da se po uljezima raspali iz sve snage. Tito hladan poput špricera opovrgava naredbu govoreći: „Ne pucajte, majku mu božju! Slijepci, pa zar ne vidite da mi od njih nikakva opasnost ne prijeti!“

Iznad Sarajeva je početkom septembra 1976. primećen NLO. Piloti „Lufthanze“, potom „Svisera“, i na kraju kapetan „Aviogeneksovog“ „tupoljeva“ istim rečenicama opisali su leteći objekat koji su videli. Bio je nalik čigri, malih razmera i što je pilotima bilo najzanimljivije sa džinovskim crveno-zelenim rotirajućim svetlima.

Letelica se približavala avionima, ali im let nije ugrožavala. Niko od pilota nije primetio posadu u tom objektu, iako je njegovo manevrisanje bilo bezbedno i sinhronizovano.

Kontrola letenja je obavestila odgovarajuće vojne organe i dva borbena aviona s najbližeg vojnog aerodroma ekspresno su uzletela. Uspeli su da ga fotografišu. U svakom slučaju, ono što se tog trenutka pojavilo na radarskim ekranima delovalo je impresivno.

NLO je prvo obletao oko civilnih aviona. Potom je promenio način manevrisanja. Povećanom brzinom kretao se ka Banjaluci. „Migovi“ su ga pratili, ali nisu želeli da otvore vatru, jer bi se zbog zaštitnog omotača ispaljene rakete mogle rasprsnuti i poput rikošeta vratiti ka vojnim avionima, ili pak nekontrolisano skrenuti ka nekom od civilnih objekata. Nadomak Banjaluke NLO je skrenuo prema Slavonskom Brodu i potom se uputio ka Mađarskoj.

Deset godina docnije, oktobra 1986. pilot „Lauda ervejza“ prijavio je kuglastu munju koja se pojavila u avionu na nekih tridesetak kilometara jugoistočno od Sarajeva. Avion tipa „foker 27“ bio je na čarter-liniji između Beča i Soluna. Pilot je rekao da je električna lopta proletela kroz putničku kabinu sejući pritom užasan strah, da bi na kraju lagano ušetala u pilotsku kabinu.

Piše: Dušan Cicvara za srpsko izdanje magazina Newsweek
Foto: Pixabay / Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE