Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 12mph NNE
Humidity: 52%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 8
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
68°F
66°F
66°F
66°F
66°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 3 years ago

By admin

ISPOVEST SRPSKOG VATROGASCA IZ GRČKE: Gasimo vatru po 14 sati, gde god odemo Grci nas zovu braćom! (FOTO)

Vlado Plemić, zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), zajedno s kolegama, već danima neprestano gasi požare u Grčkoj. Ovaj heroj, koji se nalazi na prvoj liniji fronta borbe protiv vatrene stihije u Eviji, u razgovoru za Nova.rs ističe da očekuje da će tokom sutrašnjeg dana biti lokalizovan požar na delu teritorije koji brane i dodaje da im je grčki narod neizmeno zahvalan zbog pomoći, te da, gde god da se pojave, Grci im nude napitke, zovu ih braćom i tapšu ih po ramenu.

Srpski heroji od nedelje se nalaze u Grčkoj, gde se svakodnevno bore s vatrenom stihijom koja je zahvatila tu zemlju. Premoreni, jer im dan traje minimum 14 sati, ipak ne odustaju od namere da pomognu Grcima u teškom periodu, koji ih je zahvatio.

Plemić u razgovoru za Nova.rs ističe da se svim naporima trude da lokalizuju plamene, od kojih pojedini dostižu i do 30 metara.

„Situaciju u Grčkoj je trenutno malo povoljnija, imali smo i mali pljusak, ali, opet, to nije dovoljno da se ugase požari. Ono što je važno jeste da su linije koje štitimo dosta stabilne. Pre dva dana je sve gorelo, plamen je išao i do 30 metara u visinu, međutim, uspeli smo da ga, zajedno sa grčkim vatrogascima i uz pomoć građana, dovodemo pod kontrolu“, ističe Plemić za Nova.rs.

Kako navodi, grčki vatrogasci su im neizmerno zahvalni zbog svega što čine, ali i dodaje da ima još dosta posla da se uradi.

„Trenutno je na teritoriji, kojom ja rukovodim, 35 vatrogasaca, medicinska ekipa koja broji tri člana, 13 vatrogasno -spasilačkih vozila, tri helikoptera. Dovoljno je da vam kažem da nas Grci sve vreme zovu braćom, a toliko poverenja imaju u nas da su nam čak poverili da rukovodimo pojedinim delovima teritorije, koja je zahvaćena vatrom“, ističe zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

Plemić ističe da se trenutno nalaze kod sela Avgaria u severnoj Eviji i da su srpski vatrogasci u dobrom stanju. Navodi da im se građani Grčke obraduju kad god ih vide, kao i da su im neizmerno zahvalni.

„Svi su nas prihvatili, svugde gde se pojavimo, Grci nam nude napitke, tapštu nas po ramenu, i zahvaljuju se Srbiji na svemu što je učinila za grčki narod. Zovu nas braćom, slikaju se sa nama, zaista su neizmerno zahvalni zbog svega što činimo u ovakvim trenucima, pogotovo građani, kojima sve ovo izuzetno teško pada. Na ovom delu gde se mi nalazimo, odnosno na pojasu koji čuvamo, očekujem da danas ili najkasnije tokom sutrašnjeg dana, biti lokazovan požar“, kaže Plemić i dodaje:

„Naš prosečni radni dan je između 14 i 16 sati, naravno da je umor prisutan.. Moram da pohvalim kolege iz Grčke, koji su nam obezbedili hotel u kojem možemo da se okupamo, imamo toplo da jedemo, i zaista im hvala na tome. Uspevamo da kratko predahnemo i vraćamo se na liniju“, kaže Plemić, koji se trenutno nalazi na terenu.

Podsetimo, pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice već nekoliko dana aktivno učestvuju u borbi sa požarima koji su zahvatili sever drugog po veličini grčkog ostrva, Eviju.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Niša, Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Kikinde, Jagodine, Kruševca i Kraljeva već treći dan angažovani su danonoćno na gašenju požara na severnom delu ostrva Evija, zajedno sa pripadnicima Helikopterske jedinice koji su samo tokom jučerašnjeg dana u dva navrata u 44 naleta izbacili 48 tona vode u rejonima mesta Elinika i Atalanti.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: MUP Srbije

YOU MAY LIKE