Chicago
86°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 88°F
Wind: 7mph E
Humidity: 44%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 9
FriSatSun
79/59°F
79/59°F
75/59°F

Published 3 weeks ago

By Antonije Kovačević

ISPOVEST NAŠE STUDENTKINJE IZ BERLINA: Moj apartman je mali, ali iz njega bolje vidim svoju budućnost!

Stela Nježić (20), studentkinja, poreklom iz Banja Luke, nalazi se na drugoj godini studija psihologije u Berlinu, a za Dojče Vele je pričala o životu i studiranju u Nemačkoj.

„Na studiranje u inostranstvu odlučila sam se zato što sam smatrala da će mi to u budućnosti otvoriti mnoga vrata u poslovnom svetu. Kao mala sam dosta putovala sa svojom porodicom i od svih mesta koja smo posetili Berlin je ostavio najveći utisak na mene.“ – priseća se Stela.

Stela je pronašla mesto u jednom studentskom domu gde ima apartman koji zadovoljava sve njene potrebe.

„Moj apartman je relativno mali, ima oko 20m2 ali smatram da je za jednog studenta to sasvim dovoljno. Imam sve što mi treba, malu kuhinju, malo kupatilo i prostor za sebe.“

Do mesta u studentskom domu nije lako doći, nekada na listi čekanja budete i preko godinu dana. Stela je imala sreće jer je na internetu videla da je izgrađen novi studentski dom, prijavila se i dobila mesto u njemu.

„Studentski dom plaćam 390 eura mesečno što je u Berlinu veoma povoljno, obzirom da cene studentskih domova u Berlinu idu i do 700 eura ponekad. U mom slučaju, u cenu studentskog doma uključeno je sve, znači troškovi struje, vode i interneta. Cena je fiksna tako da ne moram toliko da brinem o tome koliko potrošim mesečno, što je velika prednost.“ – objašnjava Stela.

Slobodni univerzitet u Berlinu je jedan od dvadeset najvećih državnih univerziteta u Nemačkoj. Stela ističe da se za razliku od fakulteta na Balkanu, studije u Nemačkoj dosta baziraju na praktičnoj nastavi te ona već u drugoj godini ima obaveznu praksu koju mora da obavi.

„Na univerzitetu studiraju studenti iz raznih delova sveta, samim tim to daje posebnu čar našem kampusu.“ – dodaje Stela i predstavlja njenu najbolju prijateljicu Bianku iz Brazila.

„Ovo je sasvim drugi svet, nisam ovo očekivala. Dobro je imati podršku kao što sam je ja pronašla u Steli i nekoga na koga možeš da računaš,“ kaže Bianka.

Stela ne planira da se nakon studiranja vrati u Bosnu. Planira da upiše master studije u Berlinu i nada se da će uspeti da pronađe posao na nemačkom govornom području.

Izvor: DW Foto: eTrafika

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)