Chicago
66°
Clear
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph ENE
Humidity: 73%
Pressure: 30.02"Hg
UV index: 0
MonTueWed
77/61°F
68/57°F
70/57°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

ISPOVEST AMERIKANKE IZ “LEPA SELA LEPO GORE”: Srbi su bili predstavljeni kao zlikovci i neprijatelji broj 1!

Film “Lepa sela lepo gore” Srđana Dragojevića važi za jedno od najboljih i najvoljenijih ostvarenja naše kinematografije.

Inspirisan je istinitim događajem, kada je sedam srpskih vojnika drinskog korpusa bilo devet dana okruženo u 97 m dugom tunelu Brodar, koji se nalazi 8 km od Višegrada prema Rudom, u septembru 1992. godine.

Replike iz ovog ostvarenja i dan-danas se ponavljaju, a “Lepa sela” su bila srpski kandidat za Oskara, u kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područja 1996. godine. Maestralne uloge ostvarili su Dragan Bjelogrlić (Milan Tanović), Nikola Kojo (Velja), Velimir Bata Živojinović (Gvozden), Milorad Mandić Manda (Viljuška), Zoran Cvijanović (Brzi), Nikola Pejaković (Halil Pašić) i mnogi drugi. Uloge dečaka Halila i Milana glumili su Miloš Đuričić i Admir Šehović koji je i kasnije nastavio da se bavi glumom.

U glumačkoj postavci svoje mesto našla je i američka glumica Liza Menkjur, koja je glumila novinarku BBC-a.

Liza je 20 godina posle snimanja filma, 2017. godine, podelila jednu anegdotu vezanu za scenu poljupca sa Nikolom Kojom.

-Bila je to važna scena. Trebalo je da se strasno poljubimo, a onda se njegov lik, Velja, ubije. Kad smo tog dana ručali, pre nego što smo snimali tu scenu, rekao mi je da mu je žao, ali da se najeo belog luka. I meni je dodao čen. Nisam shvatila da se šali i pojela sam ga. Zamislite taj užas – rekla je ona.

PROČITAJTE VIŠE:

Kako su pehovi česti na snimanju, novinare je interesovalo da li je došlo do odlaganja seta, dok se ne steknu uslovi, a Liza je odgovorila:

-Ne. Mi smo profesionalci. Tek kada sam pojela luk, rekao je: “Liza, šalio sam se!” Onda sam ga naterala da ga i on pojede. Oboje smo smrdeli na beli luk. Veliki poljubac pred njegovu “smrt” nije bio baš prijatan. Ali on je sjajan lik, uvek mi je bilo lepo sa Kojom na snimanjima – prepričala je jednom prilikom Amerikanka.

Liza je postala deo ovog kultnog ostvarenja zahvaljujući Draganu Bjelogrliću, koga je upoznala u Los Anđelesu, gde je on boravio tokom promocije filma “Crni Bombarder”.

Bjelogrlić joj je izneo predlog: “Moji prijatelji rade zanimljiv film, mogla bi da dođeš da glumiš”, a Monkjur je pročitala scenario i mnogo joj se dopao.

Liza je ranije otkrila da joj nije bilo svejedno što se film snima u BiH, jer se u to vreme tamo ratovalo, a narativi svetskih medija o dešavanjima nisu bili pozitivni. Međutim, ipak je odlučila pokuša, jer je to videla kao šansu da okusi nešto novo.

-Oklevala sam, ali tada nisam imala decu, pa mi je bilo lakše. To mi je bila šansa da okusim nešto novo. Zemlja u ratu je prosvetljujuće iskustvo. Srbi su bili svetski neprijatelji broj jedan, zlikovci. Vladale su predrasude o vama, posebno u stranoj štampi. Ja ne, jer sam čitala o vašoj istoriji. Videla sam rat izbliza. On uvek uništi sve strane, nema pobednika. Užasan je – rekla je tada Monkjur.

POVEZANE TEME:

NATO OTROVAO SEDAM DRŽAVA: Zaboravljeni izveštaj Saveta Evrope o bombardovanju Srbije otkrio razmere zločina!

SRPSKO KULTURNO BLAGO RASUTO PO SVETU: Kako je deo biblioteke velikog despota završio u Minhenu! (FOTO)

KARAĐORĐEVA ŠNICLA ODUVALA STRANCE: Srpski specijalitet među 10 najboljih kotleta na svetu!

Izvor: NPortal
Foto: Printscreen YouTube / Ovo je Srbija 1914

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)