Connect with us

intervju

INTERVJU, IGOR OBRADOVIĆ: Očekujemo puno od čikaške premijere najpopularnije predstave na svetu

Published

on

Sa Igorom Obradovićem iz Srpskog pozorišta Čikago razgovaramo o još jednoj premijeri ovog amaterskog teatra, predstavi “Boing, Boing”, koja se sprema za 13.mart u Skokie Theatre (već su zakazane reprize za 14. i 15.februar).

Predstava Marka Kamelotija prvi put je izvedena još davnih 1960-tih, u doba hipi pokreta i seksualne revolucije. Šta je ono u čemu ste vi prepoznali potencijal predstave u današnjem vremenu?

-Predstava “Boing Boing” je pisana pre skoro 60 godina, ali je tekst vanvremenski i to je uvek aktuelna tematika – zamršeni muško-ženski odnosi prikazani kroz komične situacije. Ovo je klasična komedija situacije koja je uvek privlačna i za glumce, a i za publiku, kaže za Serbian Times Igor Obradović. koji režira i glumi u predstavi.

Za ovo vreme koliko se izvodi, predstava je više puta adaptirana, da bi ostala aktuelna i bila u duhu vremena. U čemu se sastojala vaša intervencija na originalnom tekstu, da li ih je uopšte bilo?

-Mi smo se trudili da minimalno menjamo originalni tekst, jer smo želeli da zadržimo duh 60-tih. Umesto da adaptiramo predstavu i prilagodimo je današnjem vremenu, želja nam je bila da se mi vratimo u taj period koji se, bar iz današnje perspektive, čini srećniji i bezbrižniji. Potrudili smo se da kroz originalne kostime i scenografiju što bolje dočaramo duh tog vremena.  Svaki komad nameštaja za scenu je pažljivo biran, čak smo išli u takve detalje da nađemo specijalne tapete koje bi se što bolje uklopile. Biljana Glogovac, talentovana umetnica, na ovim detaljima radi još od novembra, i nadamo se da će to publika to prepoznati.

Boing Boing se trenutno igra na “daskama” beogradskog Zvezdara teatra, kruševačkog, kragujevačkog, donedavno somborskog pozorišta…U čemu je tajna privlačnosti ovog komada?

-Mi smo u stalnom kontaktu sa umetnicima iz Srbije, i upravo su nam neki od njih toplo preporučili ovaj tekst, jer očigledno da tamo doživljava veliki uspeh, kao uostalom i svugde u svetu. Statistika govori da je ovo predstava sa najviše odigranih premijera širom sveta. Pored već pomenutih muško-ženskih odnosa, sigurno da publiku privlači i to što je predstava izuzetno dinamična, sa filmskim zapletom koji drži pažnju do poslednjeg trenutka.

PREMIJERA RASPRODATA MESEC DANA PRE ROKA: “Boing, Boing”

Kako odmiču probe i koliko je teško uskladiti obaveze glumaca amatera u gradu kakav je Čikago prilikom rada na predstavi, čitanja, proba…?

-Upravo zbog privatnih obaveza trudimo se da budemo što organizovaniji i disciplinovaniji u radu na predstavi. Probe sa čitanjem svodimo na minimum, a tekst se uglavnom uči van proba, uz redovne “kućne obaveze”.  Ovo nam omogućava da nemamo preveliki broj proba, već su probe vrlo efikasne, na njima uvežbavamo detalje. Upravo ovakav ozbiljan pristup svih glumaca omogućuje da imamo i projekciju prevoda na engleski jezik u toku predstave, jer to zahteva znanje teksta do perfekcije, bez “prepričavanja” i previše improvizacije. Prevod na engleski omogućava da nase predstave prate i naši američki prijatelji, što nas posebno raduje i doprinosi širenju naše kulture i van srpske zajednice. Čitava organizacija je mnogo složenija od onoga što publika može da vidi. U produkciji predstave “Boing boing” imamo više ljudi koji pomažu iza scene nego onih koji su na sceni. Pored pomenute scenografije i kostima, tu je i dizajn, reklamiranje, prevođenje itd.  

Do premijere je ostalo još 40 dana…Kakvo je interesovanje publike? 

 -Interesovanje je izuzetno, premijera u petak 13. marta je rasprodata u rekordnom roku, pa smo dodali jos jedno izvođenje u nedelju, zbog zahteva publike. Iz dugogodišnjeg iskustva znamo da mnogi čekaju zadnji trenutak da kupe karte, ali će sada morati da požure ako žele da vide ovu hit predstavu.  

Srpsko pozorište Čikago je prilično aktivno u poslednje vreme, ovo je treća premijera u poslednjih 8 meseci (ispravi me ako grešim). Koliko je ekonomski isplativo baviti se teatrom za jednu manjinsku zajednicu kakva je srpska?

-U 2019. smo u saradnji sa Milanom Andrijanićem i njegovim umetničkim ansamblom “Oko sokolovo” imali dve premijerne predstave, “Priče iz parka” i mjuzikl “Večna ljubav”. Pre toga, mnogi od nas su u zadnjih 15-tak godina bili deo brojnih predstava, koje su izvođene u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” i u pozorištima Skoki i Wit. Mi smo grupa zaljubljenika u pozoriste, to je naš hobi, oko toga se okupljamo i družimo, i ekonomska isplativost (koje nema) nam je na zadnjem mestu. Što bi se reklo, posle svake premijere smo na pozitivnoj nuli.  

Da li već planirate nove predstave, kada padne zavesa posle predstave “Boing, Boing”?

-Što se tiče novih predstava, tu smo na slatkim mukama, jer ima pregršt ideja i teško se odlučiti koju sledeću da započnemo. Uglavnom se odlučimo za one predstave za koje imamo najbolje podele uloga. Već za zadnju nedelju maja najavljujemo još jednu urnebesnu komediju, “Laki komad”, po tekstu profesora Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Nebojše Romčevića, a u režiji našeg druga i dugogodišnjeg kolege Milenka Šišarice.  Ova komedija je odavno na našem spisku zelja, a sada su se konašno stekli uslovi za njenu realizaciju. Milenko je glumački zanat pekao u Pozorištu Prijedor, a pored njega glavnu ulogu igra i Zorana Vukčević, koja je miljenica nače publike već godinama. Dakle, ove prolećne sezone ćemo biti veoma vredni, pozivamo publiku da nastavi da nas podržava. A za jesen se vec “krčka” nesto potpuno novo!

Razgovarao: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva/Srpsko pozorište Čikago 

Advertisement