Connect with us

Dijaspora

INTERVJU, DRAGAN VUJOŠEVIĆ: Dolaze nam Bećković, veterani sa Košara, SNO će opet biti mesto okupljanja Srba u Čikagu!

Published

on

Povodom godišnjice smrti velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina u petak je u prostorijama Srpske narodne odbrane u Čikagu održan skup na kome je predavanje održao uvaženi profesor sa Northwestern univerziteta, Milan Mrkšić.

Iste večeri, Dragan Vujošević novi predsednik SNO čiji je prvi predsednik bio upravo Pupin, najavio je neke nove vetrove u udruženju, koje će se, prema njegovim rečima, mnogo aktivnije nego do sada uključiti u život srpske zajednice na ovim prostorima.

Ove reči su nam bile povod da razgovaramo sa Draganom Vujoševićem, koji je u narednim godinama preuzeo na sebe odgovornost da vrati slavu i ugled jedne od najstarijih srpskih organizacija u Americi.

Najavili ste da za SNO dolaze bolji dani. Priznajem, pre neku noć prvi put sam u vašem udruženju video veliki broj mladih ljudi…U kom će se pravcu u ubuduće kretati aktivnosti udruženja, jesu li mladi ti kojima ćete se više obraćati?

-Namera mi je da ova organizacija bude interesantna svim generacijama, da svakome može da ponudi ponešto. Gostovanjem predavača i naučnika poput Milana Mrkšića koji je gostovao pre neko veče ili teologa, oca Branislava Končarevića iz Rokforda, čije predavanje sledi krajem marta. Organizovaćemo poetske i književne večeri, izložbe…ja sam rođeni Beograđanin i u moje vreme je festival Beogradsko proleće predstavljao instituciju, pa ćemo jedno veče napraviti kao sećanje na tu epohu, sa pesmama i izvođačima u tom duhu.

Pomenuli ste da ćete organizovati i dolazak veterana sa Košara, koji bi govorili o svojim ratnim iskustvima u odbrani zemlje?

-U planu nam je da jedan od tih veterana bude naš gost. Inače, radi se o čoveku koji, iako je zadužio Srbiju, živi sa svojom porodicom u veoma teškim životnim uslovima, pa želimo i da mu finansijski pomognemo i odužimo se za ono što je žrtvovao u toj junačkoj epopeji. Znam da je zbog korone teška situacija i ovde u Americi, ali moramo naći načina da pomognemo tim ljudima koji su pali u nemilčost države Srbije, čija vlada ništa ne čini za njih. Oni su spavali pod šatorima, imali su demonstracije ispred Skupštine Srbije, a pričali su nam da su pored njih prolazi Beograšani koji su maltene pljuvali na njih, što je tragično.

ODLIČNI PREDAVAČI BIĆE GOSTI SNO: Profesor Mrkšić i predsednik SNO Dragan Vujošević

Najavili ste da će Vaš specijalni gost na tradicionalnom Vidovdanskom saboru i slavi Srpske Narodne Odbrane u Čikagu biti i veliki Matija Bećković?

-Da, gospodin Bećković je potvrdio dolazak. On je, kao što svi znamo, veliki patriota i shvata kolika je važnost srpske zajednice u rasejanju. Njegov dolazak i beseda koju će tom prilikom održati biće svakako događaj za pamćenje, pa bih iskoristio priliku da pozovem sve da dođu i prisustvuju. Sala je ograničenih kapaciteta, a prednost na ulazu će imati članovi SNO, tako da koristim priliku da pozovem ljude da se učlane u naše redove.

Dakle, možemo da očekujemo mnogo aktivizma od SNO u budućnosti. Na koji način ćete privući mladu, svežu krv, koja bi trebala da obnovi i da novu dimenziju radu udruženja?

-Pre par dana sam razgovarao sa Slobodanom Jokićem, Goranom Davidovcem i još nekim mladim ljudima koji bi trebali da privuku veći broj mladih ljudi u naše redove. Pokušavam ljudima da objasnim neke stvari polazeći od ličnog iskustva…Došao sam u Ameriku 1968. godine, moj pokojni deda je bio predsednik SNO za Lajons, pregrađe Čikaga. Učlanio sam se u organizaciju, crkvu, ali u to vreme meni su kao mladom momku bile zanimljivije neke druge stvari, fudbal, devojke, škola…

Oženio sam se Amerikankom, gotovo dvadeset godina me nije bilo u srpskoj zajednici, da bi se rodoljublje u meni ponovo probudilo 1990-tih, kada je počeo građanski rat na teritoriji tadašnje Jugoslavije, kada sam shvatio da je osećaj pripadnosti jednom narodu jedan od najvažnijih osećaja koji čovek nosi u sebi, čak i kad toga nije svestan. Od tada pokušavam aktivno da nadoknadim te prottraćene godine, aktivan sam u crkvi i nekoliko organizacija pored SNO, borim se za srpstvo tako što pišem pisma senotorima i kongredsmenima, učestvujem u radio-emisijama u kojima se govori o temema koje su od značaja za srpski narod, trudim se da promenim taj imidž koji je CNN stvorio o Srbima pre 30 godina.

Poruka koju želim da pošaljem mladim Srbima jeste da ne naprave grešku koju sam ja napravio, da nikada ne zaborave ko su i odakle su, i čija krv teče njihovim venama. Ja sam posle dvadeset godina lutanja imao gde da se vratim, a bojim se da oni, ako na isti način izgube 20 godina, više neće imati crkve i udruženja, neće imati gde da se vrate. A SNO će uvek biti tu da ih okupi, da ih podseti sa koliko su strasti njihovi preci, predvođeni Mihajlom Pupinom, radili za srpsku stvar u Americi, i da im pruži priliku da i oni krenu tim stopama. ja veriujem u mlade, verujem u njihovu energioju. Da ne verujem, ne bih ni prihvatio da budem predsednik SNO, ističe na kraju razgovora Dragan Vujošević, novi predsednik Srpske Narodne Odbrane, koji je

Vujošević je ranije bio predsednik čikaškog ogranka SNO, a u njegovoj biografiji stoji i da je član Srpske Bratske Pomoći i četničke organizacije “Ravna Gora” iz Čikaga.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Goran Pikula/Dragan Vujošević

Advertisement