Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 10mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
45/39°F
43/34°F
43/34°F

Published 2 godine ranije

By Antonije Kovačević

INTERVJU, DIVAC: Nisam mogao da budem srećan dok je u mojoj zemlji bio haos! Đoković je čovek koji pomera granice

Proslavljeni košarkaški as Vlade Divac dao je zanimljiv intervju u kom se dotakao brojnih tema. Govorio je o humanitarnom radu, svojoj karijeri, povratku Željka Obradovića u Partizan, Novaku Đokoviću…

Fondacija Ana i Vlade Divac gotovo tri decenije bavi se humanitarnim radom, kako u našoj zemlji tako i u Americi. Divac je otkrio šta ga ispunjava u humanitarnom radu.

Kao mlad sam ostvario svoje snove iz djetinjstva. Nažalost, u tom periodu u gradu i u zemlji u kojoj sam rođen je nastao haos. Jesam bio u poziciji da budem srećan čovek ali kada vidite šta se dešava onda ta sreća ne može imati pun potencijal. Jednostavno, čovek ne može biti zadovoljan sa životom ako njegova okolina nema makar mir ili potencijal da napravi nešto. Počeo sam da se bavim humanitarnim radom upravo iz tog razloga – jer sam video decu da su završavala u periodu ratnih godina, gde im nije mjesto. Iz toga se rodila želja da ljude koji su izgubili domove tokom ratova 1990-ih godina prepoznam, pomognem i dam im glas, jer je dosta njih bilo u izbegličkim kampovima a da mi nismo ni znali da ti kampovi postoje“, rekao je legendarni as za magazin “Buka“.

KRALJEVSKI DANI: Stojaković, Kokoškov i Divac u vreme dok su radili zajedno u Sakramentu

Divac je pokušao da uporedi današnje vreme i period kada je on igrao košarku.

Mislim da je mnogo lakše sada, jer je sport, ne samo košarka, generalno napredovao, od načina života, ishrane i tehnologije, praćenja fizičke spreme igrača. Nažalost, neki gledaju kroz prste pa se dešavaju razne stvari kao što je bilo na Evropskom prvenstvu u fudbalu gde se desilo da sportisti kolabiraju. Ipak, mislim da je sada lakše, jer tehnologija pomaže u razvoju igrača“, kaže Divac i povlači zanimljivu paralelu:

Da imate Džordana u današnje vreme on bi po ovim pravilima imao prosek 80 poena po utakmici. Pa uporedite ko je najbolji. Pravila su se promijenila, nema fizičkog kontakta, grube igre, nema odbrana fokusiranih. Igra se za publiku, što je lepo, za koš više, što je takođe lepo, ali čini mi se ta izgubila konkurentnost, pa je nezahvalno uopšte porediti jednu generaciju sa drugom, jer su prosto drugačije okolnosti” kaže Divac.

Bivši predsednik KK Partizan prokomentarisao je dolazak Željka Obradovića na mesto trenera crno-belih.

Željko je veliki trener, najbolji svih vremena u Evropi i kao takav da dođe u Partizan onda mora da postoji velika ljubav, a Željko stvarno ima ljubav prema Partizanu, kao svi mi, ali on pogotovo. Drago mi je što se vratio i želim mu sve najbolje”, rekao je bivši košarkaš i funkcioner Partizana.

DIVAC O NOVAKU: Ličnost koja pomera granice

Divac je prokomentarisao i dominaciju Novaka Đokovića u belom sportu. Bivši NBA as je istakao da je Novak jedan od najboljih svetskih sportista svih vremena.

Novak je ličnost koja pomera granice na svakom polju i na terenu i van njega. On je za mene primer kako bi trebalo da izgleda uspešan sportista – predan, vredan. Samoupozdanje koje ima, što je važno za sportistu, je nevjerovatno i možemo da budemo svi srećni što je Novak sa naših prostora“, istakao je za banjalučki magazin Divac.

Izvor: Kurir sport/Buka Foto:

YOU MAY LIKE