Connect with us

Amerika

INSTALACIJE PIROTSKOG UMETNIKA ŠIROM AMERIKE: Zoran Mojsilov pravi najveću skulpturu u Severnoj Dakoti, već sada je zovu “kraljicom umetnosti” (FOTO) (VIDEO)

Published

on

Instalacije pirotskog umetnika mogu se videti na međunarodnim izložbama i galerijama širom sveta, ali i u brojnim parkovima i trgovima u Nju Jorku (Socrates sculpture park), Kaliforniji (Runnymede sculpture Farm), Masačusetsu (DeCordova Museum and Sculpture park).

Najnovije umetničko delo svetski poznatog umetnika Zorana Mojsilova koje je on nazvao “Severna ruža” nastaje u gradu Grand Forks, trećem po veličini u Severnoj Dakoti, a u okviru velikog projekta “Public art” (Javna umetnost).

ZORAN MOJSILOV: Poznati umetnik

Cilj ovog projekta je da istaknuti međunarodno priznati umetnici stvaraju na javnim mestima, kako bi prolaznici i brojni ljubitelji umetnosti mogli da uživaju u kompletnom procesu nastavka umetničkog remek-dela.

Ovu umetničku instalaciju čine četiri veoma teška granitna kamena, koje je Mojsilov prethodno, u skladu sa svojom umetničkom vizijom, obradio kako bi zajedno sačinjavale delo pod nazivom “Severna ruža”.

KRALJICA UMETNOSTI: Već tako sada nazivaju skulpturu u nastajanju

Kako piše američki list “GrandForks Herald”, ovo je samo prva faza nastajanja ovog umetničkog dela, a u nastavku, biće postavljene stene manje veličine, kako bi ova umetnička instalacija dobila konačan izgled.

Grad je uložio 50.000 dolara samo u pripremu terena i izgradnju temelja skulpture. Ostale troškove je pokrio anonimni donator, izjavio je za GrandForks Herald Lorel Rojter, direktor Muzeja umetnosti Severne Dakote, koji je snažno podržao ovaj projekat.

VREMENSKA MAŠINA: Jedna od instalacija koju je izlago u SAD

Ovo će biti moja najviša skulptura do sada i definitivno najviša formacija stena u ovom delu Severne Dakote, s obzirom da je ovo ravnica. Radio sam na njima i obrađivao ih dok su bile u ležećem položaju, zaravnao sam površine kako bi sklopljene, uz pomoć teške mehanizacije, poprimile izgled prerijske ruže. Ivice sam “spalio” kako bi izgledale autentično”, kazao je Mojsilov za Pirotske vesti i dodao da na ovom projektu radi već dve godine.

Ceremonija svečanog otvaranja je zakazana za 2. septembar.

“Severna ruža”, odnosno prerijska ruža, prvo je što su doseljenici na ove prostore zatekli kada su se naselili ovde. Prerijske ruže su i sada tu, a njihova iskonska lepota i danas je prisutna – navode američki mediji. Sa druge strane, stručnjaci za oblast umetnosti, ovu skulpturu, ili umetničku instalaciju, već sada nazivaju “kraljicom umetnosti”.

I njegova ranija dela oduševljavala su Amerikance, a mediji o njemu pišu kao o “čoveku koji se rve sa stenama i drvetom” i pravi vrhunska umetnička remek-dela. 

Novinari su posebno fascinirani činjenicom da inspiraciju za svoja dela Mojsilov nalazi u šarama pirotskog ćilima pa je jedan od štampanih medija koji je uradio veliki intervju sa ovim stvaraocem, napravio jedinstveno grafično rešenje za pomenuti intervju takođe u šarama pirotskog ćilima.

PROSLAVIO PIROTSKU ŠARU: Grafičko rešenje američkog lista

Mojsilove umetničke instalacije inspirisane šarama pirotskog ćilima, bile su i deo izložbene postavke “William and Anna Jane Strossman” galerije koja je deo “Plains Art Museum Fargo” muzeja u Severnoj Dakoti u SAD-u. U pitanju je njegova “vremenska mašina”.

Poznati umetnik je izrdaio i skulpturu Jabučila iz parka na Kaleu, pored srednjovekovne tvrđave Momčilov grad.

JABUČILO: Legendarni konj slavnog vojvode Momčila koji je opevan u narodnoj pesmi “Ženidba kralja Vukašina”

Nju je po izradi poklonio Gradu Pirotu bez dinara naknade, a nedavno je najavio i da planira da u svom rodnom selu Vlasi otvori svoj muzej gde će biti još njegovih skulptura koje će sve biti njegov poklon rodnom kraju.

Ta skulpura posebno je oduševila i poznatog glumca i umetnikovog prijatelja Radeta Đerbedžiju.

Šerbedžija nije krio oduševljenje radom Mojsilova nazvavši ga “krikom Pegazovim”.

PRIJATELJ SA RADETOM ŠERBEDŽIJOM: Holivudski glumac video skulpturu koja ga podseća na Pegaza

-Podseća me na Pegaza, moćan rad, krilo Pegaza, krik Pegazov. Zorana dugo poznajem, dugo se nismo videli ali smo se lepo družili svojevremeno. Drago mi je da je ovde u gradu odakle sežu njegovi koreni, tačnije odakle je njegova majka, ostavio jedno svoje umetničko delo – kazao je Šerbedžija.

Inače, instalacije pirotskog umetnika mogu se videti na međunarodnim izložbama i galerijama širom sveta, ali i u brojnim parkovima i trgovima u Nju Jorku (Socrates sculpture park), Kaliforniji (Runnymede sculpture Farm), Masačusetsu (DeCordova Museum and Sculpture park).

IZVOR: Pirotske vesti/Serbian Times FOTO: Pirotske vesti

Advertisement