Connect with us

Srbija

IMA NADE: Somborski gimnazijalci već pet godina organizuju humanitarne akcije, prodajom čestitki obezbedili opremu i igračke za lokalni DZ

Published

on

Učenici somborske gimnazije već 5 godina organizuju humanitarne akcije, a u njima su prikupili 350.000 dinara za humane namene

Gimnazijalci iz Sombora su i ove godine mnogima dali lekciju humanosti, prodavajući čestitke po gradu koje su sami napravili, a dobijeni novac donirali su za neophodne medicinske aparate Domu zdravlja u svom gradu.

Reč je o maturantima gimnazije “Veljko Petrović” koji su Odeljenju pedijatrije Doma zdravlja “Dr Đorđe Lazić” u Somboru uručili medicinsku opremu i igračke za decu.

Na ideju smo došli tako što smo shvatili da neke svoje kreativne strane možemo da primenimo i da od toga zaradimo novac i pomognemo deci u Somboru

U humanoj akciji je učestvovalo dvadesetak srednjoškolaca koji su kupili oksimetar za bebe i malu decu, kao i profesionalni inhalator. Srednjoškolci su za ovu akciju prikupili 88.000 dinara tako što su prodavali čestitke po gradu, koje su u toku slobodnog vremena sami izrađivali.

– Na ideju smo došli tako što smo shvatili da neke svoje kreativne strane možemo da primenimo i da od toga zaradimo novac i pomognemo deci u Somboru – rekla je Olivera Delić, učenica četvrtog razreda Gimnzaija “Veljko Petrović” u Somboru.

PEDIJATRI ZAHVALNI I PONOSNI: Dobili su oksimetar za bebe i inhalator za decu

– Prošle godine smo bili na Odeljenju za decu, a tokom prethodnih godina posetili smo i Dom za nezbrinutu decu i pomogli smo jednoj devojci – dodala je Mia Tumbas, učenica istog razreda.

Zaposleni pedijatri pozdravili su humani gest somborskih gimnazijalaca, a uručena medicinska oprema i te kako im je potrebna u lečenju dece.

Vrlo smo ponosni i dirnuti ovom njihovom akcijom, jer smatram da je za veliku pohvalu njihov entuzijazam i ideja humanosti, koju su pokazali u ovako mladoj dobi

– Mnogo će nam značiti ovi aparati, jer su dosadašnji plućni oksimetri bili namenjeni odraslima. Ovo je profesionalni inhalator koji će omogućiti pravilnu distribuciju leka, koji dolazi u disajni put, a isto tako će skratiti vreme i inhalacije, što je za naš uzrast vrlo dragoceno – ocenila je za RTV dr Lidija Banaković, načelnica u Dispanzeru za predškolsku decu.

MISLILI NA NAJMLAĐE: Da deca na pedijatriji mogu da se igraju

– Vrlo smo ponosni i dirnuti ovom njihovom akcijom, jer smatram da je za veliku pohvalu njihov entuzijazam i ideja humanosti, koju su pokazali u ovako mladoj dobi – potvrdio je dr Emeše Uri direktor Dom zdravlja “dr Đorđe Lazić.”

Učenici somborske gimnazije već 5 godina organizuju slične akcije, a u njima su prikupili 350.000 dinara za humane namene. Ovo je svakako lekcija humanosti čiji primer treba slediti.

IZVOR: RTV FOTO: Printscreen/RTV

Advertisement