Chicago, IL
64°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 13mph S
Humidity: 39%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
66°F
66°F
61°F
59°F
57°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
46°F / 39°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

IMA 39 GODINA, GOVORI 70 JEZIKA: Bosanac iz Tuzle radio u više od 20 zemalja, na čak četiri kontinenta!

Muhamed Mešić rodom iz Tuzle ima 39 godina, a govori više od 70 jezika, od hebrejskog do jidiša, japanskog i basjkijskog. Sa samo 16 godina došao je na funkciju gradskog odbornika.

Dobitnik je i prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. u Beču. Radio je u preko 20 zemalja na čak četiri kontinenta, a bio je savetnik predsednika Makedonije i savetnik gradonačelnika Tuzle.

U jednom trenutku se skrasio u Beču, gde vodio pravne poslove u jednoj građevinskoj kompaniji.

Kad je reč o poznavanju 70 jezika tvrdi da je njegova tajna prilično jednostavna, piše Stil.rs.

Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni „krivac“ za naše uspehe. Svet na drugim jezicima izgleda drukčije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvore sasvim drugačiju sliku nego samo na jednom jeziku, rekao je Muhamed.

Prvi živi kontakt sa stranim jezikom imao je kada je sa roditeljima bio na letovanju u Grčkoj.

PROČITAJTE VIŠE:

Sedeo sam u hladu i slušao kako gazdarica i njena ćerka razgovaraju o svakodnevnim stvarima. Žena je rekla svojoj ćerki na grčkom, u bukvalnom prevodu, ‘ovo je mašina za veš’. Meni je ta reč‚ mašina za veš, ostala kao prva u sećanju, prisetio se Muhamed.

Muhamedu je u proseku potrebno dve to tri nedelje za savladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

Znate, nekad nije dovoljno samo želeti, treba biti uporan. Tako je i kada su jezici u pitanju, kao i sve nauke. Morate da nađete način na koji najlakše i najefikasnije savladavate gradivo i, ako ste uporni, uspeh je neminovan epilog, rekao je.

Muhamed je rano počeo da čita i piše, a dok je još bio mali, bilo mu je prirodnije da piše zdesna nalevo. Roditelji bi u ogledalu čitali ono što on napiše, a i danas beleške na sastancima vodi na hebrejskom ili arapskom jeziku.

Perfektno govori 12 jezika, sa svim stručnim terminima i izrazima, a razgovor može da vodi na još 61 jeziku sveta.

Prema nekoj mojoj definiciji, jezik govorim tečno onda kada mogu da ostvarim samostalnu svakodnevnu komunikaciju, poput one koju imate kad sedite s nekim u autobusu. Jezike koje duže govorim i s kojima se duže družim, poput engleskog, italijanskog, portugalskog, turskog, jesu jezici koje govorim dosta dobro, skroman je Muhamed.

Muhamed je osnovnu i srednju školu završio u Tuzli, a za vreme rata je često sretao vojnike UNPROFOR-a iz Švedske, Pakistana, Norveške i iz čiste radoznalosti, pokupio nekoliko reči na švedskom, urdu i norveškom.

Na početku studiranja privlačile su ga nauke poput japanologije, semitistike i judaistike. Najbliža mesta za studiranje tih nauka bili su Beograd i Beč, ali on se ipak odlučio za ovaj drugi grad.

Kako sam završio građevinsku školu, radim u građevinskoj kompaniji, a kako sam završio pravo, obavljam posao pravnika. S obzirom na to da veoma volim jezike i volim da putujem, da upoznajem ljude, druge kulture i zemlje, ovo je idealan angažman za mene. Od 360 dana u godini ja više od 200 dana provodim u avionu. Uvek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim, rekao je Mešić.

Kroz svoj posao pokrivao je veliku regiju koja se prostire od Švajcarske do Turske, pa je često boravio u Češkoj, Italiji, Grčkoj ili Mađarskoj. Muhamed je danas rukovodilac u jednoj velikoj građevinskoj firmi iz Austrije i trenutno živi u Beču.

POVEZANE TEME:

VLADIŠU SU TUKLI, PLJAČKALI, TRAŽIO GA I INTERPOL, ALI ON NE ODUSTAJE: Srbiju prešao uzduž i popreko peške, a ovo je razlog!

POPULARNA “DVOJKA” PRODATA NA AUKCIJI ZA 80.000 EVRA: Golf prešao 85.000, proizveden 1992. godine!

LAJČAK POTVRDIO: Kosovo načelno prihvatilo predlog EU za normalizaciju odnosa!

Izvor: Luftika.rs
Foto: Printscreen YouTube @MuhamedMesic

YOU MAY LIKE