Chicago, IL
70°
Fair
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 5
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
68°F
66°F
64°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
75°F / 57°F
77°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

ILON MASK PIŠE ISTORIJU: Prvi privatnik poslao ljude u svemir a sad planira da gradi naselja na Mesecu!

Ilon Mask nije mogao opisati kako se oseća nakon što je njegov SpaceX u suradnji s NASA-om prvi put poslao astronaute u svemir tokom subotnjeg istorijskog lansiranja.

Sa svemirskog lansera Cape Canaveral u Floridi lansirana je raketa Falcon 9 koja je svemirski brod “Crew Dragon” s dvojicom astronauta – Bobom Benkenom i Dagom Harlijem odvela u svemir na 19-satni let do Međunarodne svemirske stanice (ISS). 

Ovo je prvi put da je komercijalni svemirski brod odveo ljude u svemir i prvi put nakon devet godina da su Amerikanci otišli u svemir iz vlastite zemlje.

Mask: Ne mogu opisati koliko sam srećan

Ilon Mask je komentirao ovaj događaj.

“Zaista sam preplavljen emocijama. Teško je govoriti, iskreno. Proveo sam 18 godina radeći za ovo, teško je verovati da se zaista i dogodilo”, rekao je Mask novinarima nakon istorijskog trenutka. 

“Teško je sve to shvatiti. Mislim da u ovom trenutku nisam na čisto sa svojim emocijama”, rekao je Mask pa dodao:

SREĆAN PUT: Astronauti su sada na dohvat svemirske stanice

“Nadam se da je ovo prvi korak na putu ka civilizaciji na Marsu, prema multiplanetarnom životu, bazi na Mesecu i proširenju izvan granica Zemlje”, dodao je. 

Mask je otkrio kako se osjećao tijekom samog trenutka lansiranja koje je bilo odgođeno pre nedelju dana zbog lošeg vremena.

“Čudno, ali osećao sam se dobro, nisam bio nervozan. Kao da su se sudbine uskladile. Osećao sam se kao kad u običnom danu idem na posao”, kazao je. 

Kada su ga pitali o odgovornosti prema ljudskim životima koje je poslao u svemir, Musk je istaknuo da je ovo tek početak misije. 

Povratak je opasniji, nismo progasili pobedu

“Puno je posla još pred nama. Astronauti trebaju pristati na svemirsku stanicu i živeti tamo 110 dana, a onda se spustiti s “Crew Dragon” brodom kroz Zemljinu atmosferu i sigurno vratiti kući na obalu Floride.”

“Povratak je dosta opasniji od ovoga, pa stoga ne želimo proglasiti pobedu”, rekao je pa zatim zastao na trenutak u tišini i dodao:

“Gušim se, oprostite. Nisam siguran mogu li odgovoriti na to pitanje.”

https://www.youtube.com/watch?v=gp7oGkWKkig&feature=emb_logo

“Business Insider” je 23. svibnja procijenio da je ovaj let u jednom od 276 slučajeva pogibeljan te da u jednom od 60 slučajeva razni problemi mogu dovesti do neuspešnog rezultata (ali ne i ubiti posadu).

NASA-ini astronauti Benken i Harli su prihvatili su taj rizik.

“Nemamo problema s time”, Benken je kazao istom listu u petak.

PRIHVATILI RIZIK: NASA astronauti Benken i Harli

Unatoč budućoj neizvesnosti ove misije, astronauti, NASA i Musk su istakli ponos zbog ovog dostignuća.

“Još uvijek nismo pristali na svemirsku stanicu. Naravno da ih moramo i sigurno vratiti natrag. Moramo ponoviti nekoliko ovakvih misija i to bi trebala biti redovna pojava. Za to treba još puno posla, ali ovo je jednostavno neverovatno”, kazao je Mask te zaključio:

“Čovečanstvo bi trebalo biti uzbuđeno i ponosno.”

Izvor: Index.hr Foto:

YOU MAY LIKE