Chicago, IL
46°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 45°F
Wind: 4mph N
Humidity: 58%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
43°F
43°F
39°F
41°F
43°F
TueWedThuFriSat
66°F / 28°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

ILON MASK NE PRIZNAJE KOSOVO? Tviter ukinuo pristup za kosovske +383 brojeve

Sudeći po žalbama korisnika sa područja južne srpske pokrajine, čini se da Twitter više ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Među žalbama koje ovih dana kruže Twitter platformom, posebno upadaju u oči one koje tvrde da je Ilon Mask uklonio Kosovo kao opciju i ukinuo podršku za +383 pozivne brojeve, pod kojima se vodi telefonski saobraćaj na tzv. Kosovu.

objavi korisnika Armenda Krasnićija, vidi se sledeće obaveštenje: “Greška. Ne možemo poslati tekstualnu poruku na ovaj broj telefona jer operator nije podržan”, a Armend je dodao da je “Twitter uklonio Kosovo kao državu ili bar kosovski prefiks +383”. U komentarima je isti korisnik naveo: “Pre ovoga ste mogli da postavite Kosovo kao državu sa prefiksom +383… ali sada ne možete, nema Kosova na listi, niti +383”.

Kako bi proverili ove navode, novinari Monda pokušali su da se registruju na platformu koristeći broj telefona. Kako nisu imalio karticu nekog od operatora koji posluju na području Kosova i Metohije, izabrali su broj kafeterije iz Prištine, na koji je Twitter trebalo da pošalje verifikacioni kod. Međutim, dobili su istu poruku kao i ostali korisnici, a to je da za taj broj nije omogućen servis. Ista “greška” ih je dočekala kada su isprobali brojeve ostalih +383 operatora.

Kako bi se uverili da nije u pitanju problem sa servisima registracije, pokušali su i sa +381 brojevima (pozivni za Srbiju), a Twitter ih je svaki put uspešno sprovodio do sledećeg koraka uz saopštenje da je verifikacioni kod poslat.

Iako je Ilon Mask već jednom pominjao Kosovo kada je pokušavao da svetu predloži rešenje okončanja rata u Ukrajini, ni on, a ni sama platforma se nisu oglasili o odluci da korisnicima sa tzv. Kosova zabrane registraciju brojem telefona, pa nije najjasnije da li je u pitanju trajni ili privremeni potez.

Izvor: Mondom Foto: Twitter

YOU MAY LIKE