Chicago, IL
54°
Clear
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 9mph E
Humidity: 54%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
54°F
54°F
55°F
57°F
WedThuFriSatSun
64°F / 48°F
55°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

IAKO JE VEĆ PRETIO NASILJEM: Masovni ubica iz Čikaga legalno kupio oružje!

Robert Krimo, optužen za sedam ubistava pošto je nasumično pucao na ljude na proslavi Dana nezavisnosti u predgrađu Čikaga, prethodno je legalno kupio pet komada oružja – uprkos tome što su nadležni bili obavešteni da je dvaput pretio nasiljem i samoubistvom 2019, saopštila je policija.

Tužilac okrgua Lejk, Erik Rajnhart, kazao je da Krimo, ako bude osuđen, može da dobije i doživotni zatvor bez mogućnosti ulaganja žalbe.

U masakru koji se dogodio u Hajlend parku, kod Čikaga, za vreme parade, ubijeno je šestoro ljudi, a sedma žrtva je preminula u bolnici. Više od 30 ljudi je ranjeno.

Detektivi koji ispituju optuženog još nisu, međutim, uspeli da utvrde koji je motiv zločina, ali su rekli da nema indicija da je žrtve birao po rasi, religiji.

Crvene lampice iz 2019.

Ovaj napad se dogodio manje od tri godine pošto je policija zakucala na vrata kuće gde je živeo Krimo. U septembru 2016. došli su po pozivu člana porodice koji je rekao da Krimo preti da će “ih sve pobiti”. Tada je, prema rečima policije, zaplenjeno 16 noževa, jedna kama i mač, ali ne i vatreno oružje.

U aprilu 2019. policija je došla na poziv porodice jer Krimo preti samoubistvom.

Uprkos tome, Krimo je prošle godine legalno kupio pušku kojom je pucao na ljude u Hajlend parku. Policija je saopštila da je ukupno kupio pet komada vatrenog oružja.

Policija Ilinoisa, koja izdaje dozvole za posedovanje oružja, saopštila je da se napadač prijavio za dozvolu u decembru 2019, kada je imao 19 godina, a da je tu bio i njegov otac.

Kako je rečeno u policiji, u tom trenutku “nije bilo dovoljno osnova da se uoči neposredna opasnost i odbije prijava”, navodi se u saopštenju.

Prema zakonu Ilinoisa, oružje ne sme biti prodavano ljudima koji su osuđivani za krivična dela, registrovani narkomani ili oni koji imaju mentalnih problema i zato mogu da naude sebi ili drugima. To je moglo da spreči Krima da dođe do oružja.

Ali, prema istom zakonu, mentalne probleme pojedica mora da definiše “sud, odbor, komisija ili drugi nadležni organ”.

Takođe, u Ilinoisu postoji zakon prema kojem se opasnim pojedincima može oduzeti oružje, ali to moraju da zahtevaju članovi porodice, rođaci ili cimeri.

Robert Krimo je inače bio poznat u Hajlend parku, i zbog toga što se njegov otac Bob, vlasnik prodavnice, kandidovao za gradonačelnika, kaže aktuelna gradonačelnica Nensi Rotering.

“Ovo je jedna od onih situacija u kojima se pitate kako je ovo moguće? Kako je neko postao tako besan, pun mržnje koju iskaljuje na nevinim ljudima?”, rekla je za NBC.

Krimov advokat je rekao da njegov klijent neće priznati krivicu, a advokat koji zastupa porodicu kaže da nema šanse da oni budu krivično gonjeni zbog nečega.

Krimo je pucao tokom parade za 4. jul u Hajlend parku, kada su mnogi bili na ulici sa porodicama. U oblasti Čikaga je tokom prazničnog vikenda bilo nekoliko manjih pucnjava u kojima je ubijeno osam osoba, a više od 60 je ranjeno

Od početka godine, ovo je 15. masovno ubistvo u Americi (masovno ubistvo se definiše kao zločin sa najmanje 4 žrtve).

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE