Connect with us

Srbija

I OVO RAĐA U SRBIJI: Jeste li ikad videli plodove crvenog oraha!(FOTO)

Published

on

Sa prvim jesenjim danima počela je i berba oraha, a porodica Andrović u svom voćnjaku susrela sa izuzetno neobičnim plodovima.

Spolja su izgledali poput onih običnih, ali kad su ih otvorili imali su šta i da vide – plodovi su bili crveni. Mislisli su da se to sasvim slučajno desilo samo jedne godine, ali crveni orasi nastavili su da rađaju u srpskoj Toskani.

„Кad smo krenuli da ih krcamo videli smo da su unutra potpuno crveni. Središnji deo je čisto bele boje, ali je ova membrana koja ga obavija crvene boje. Sada u ovoj fazi kada se prikupljaju plodovi, membrana je tamno crvena, ali kasnije kada se orah već osuši polako postaje tamnije boje. Po ukusu nema razlike, podjednako je lep kao i svaki drugi orah. Čuli smo da crveni orah voli vinogradarska područja i da posebno dobro uspeva u takvim zonama, onda nije čudo što se ovde kod nas primila sadnica i rađa iz godine u godinu sve više“, kaže Andrija Andrović.

Ovaj neobičan orah porodica Andrović dobila je na poklon od prijatelja pre desetak godina, a ove je kako kažu, rekordno rodio. Na prvi pogled ne razlikuje se od klasičnog koji uspeva svuda. Stablo, krošnja, plodovi, a i po ukusu se ne razlikuje od običnog, drugačiji je samo po boji.

„ Crveni orah vodi poreklo iz Nemačke. Ima srednje bujno stablo i veliku moć rodnosti. Plodovi su krupni, glatki, ali jezgro je zbog svoje crvene boje izuzetno atraktivno, pa se često koristi kao dekoracija.

Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres, kao i da pomaže kod popravljanja intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Ovo jezgrasto voće veoma je nutritivno vredno, pogotovo u pogledu belančevina i esencijalnih masnih kiselina.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement