Chicago, IL
36°
Cloudy
7:03 am4:19 pm CST
Feels like: 27°F
Wind: 17mph SSW
Humidity: 83%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
37°F
37°F
37°F
37°F
37°F
ThuFriSatSunMon
52°F / 45°F
55°F / 48°F
55°F / 30°F
34°F / 25°F
39°F / 32°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

I DALJE ZABRANJEN ULAZ U BANJSKU: Na Kosovu jutro nakon pucjave mirno, ranjeni Srbin prebačen u bolnicu! (VIDEO)

Juče oko 3 sata posle ponoći u selu Banjska kod Leposavića napadnuta je Kosovska policija, pri čemu je jedan policajac poginuo, a drugi ranjen. Ujutru je na skretanju prema Banjskoj, na samoj raskrsnici, raspoređeno više oklopnih vozila specijalnih jedinica policije, a duž magistrale bili su vidljivi policajci ROSU sa dugim cevima. U dvorištu Manastira Banjska čula se pucnjava, a naoružana lica koja su provalila kapiju napustila su manastir u toku večernjih sati, kasnije je primećeno prisustvo kosovske policije ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se sinoć obratio u 20 sati i potvrdio da su trojica Srba su stradala sa KiM, dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, sa velike udaljenosti, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da postoji bojazan da je još jedno lice nastradalo. On je naveo da je juče bio jedan od najtežih dana za našu zemlju i narod i ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

“Moja poruka, najvažnija večeras, i sve to danas što ste radili, nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete”, poručio je on.

U Banjsku posle jučerašnjeg sukoba i dalje zabranjen ulaz

U selo Banjska u opštini Zvečan, na severu KiM, jutros se i dalje ne može ući ni izaći, nakon što je juče, posle pokušaja Srba da blokiraju put u tom selu, došlo do sukoba u kojem je poginulo troje Srba i jedan pripadnik tzv. kosovske policije.

Kako je Tanjugu rekao policajac na punktu na ulazu u selo, unutra su forenzičke ekipe i tek pošto završe uviđaj, biće situacija normalizovana. Sva tri prilaza selu Banjska, iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić su blokirana.

Tužilaštvo: Uhapšeni napadači osumnjičeni i za terorizam

Takozvano specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je šest osoba privedeno zbog napada na kosovsku policiju i oni su u osumnjičeni za više krivičnih dela nakon napada u selu Banjska, a jedan od njih i za terorizam.

“U pitanju je napad na ustavni poredak Kosova, pripremanje terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, posedovanje, kontrola ili neovlašćeno držanje oružja”, navelo je tzv. tužilaštvo dela su za koja se sumnjiče uhapšeni.

Takođe, iz tzv. tužilaštva je saopšteno da su u akciji u nedelju zaplenjena vozila sa značajnom količinom oružja.

Privedenima je određeno zadržavanje do 48 sati, saopštilo je tužilaštvo, a prenosi Koha.

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani donela je odluku da ponedeljak 25. septembar bude proglašen danom žalosti u znak poštovanja prema policajcu Afrimu Bunjakuu, koji je juče izgubio život.

Postoje indicije da ima još ubijenih napadača, akcija se nastavlja

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je da postoje indicije da je broj ubijenih napadača u jučerašnjoj akciji na Kosovu i Metohiji još veći. Tzv. kosovska policija je do sada potvrdila da su tri napadača ubijena u Banjskoj i Zvečanu.

“Postoje indicije da bi broj ubijenih na njihovoj strani mogao biti i veći, to ćemo saznati i proveriti blagovremeno”, rekao je Svečlja.

Prema njegovim rečima, policija je tokom akcije na KiM u nedelju otkrila veliku količinu naoružanja, a u nekim automobilima pronađene su ruske javne isprave, prenosi Kljan Kosova. On je istakao da je u pitanju težak i neravan teren, a mogućnost, kako je naveo, “terorista” da se sakriju u ovim planinama je velika.

Svečlja je dodao da se nastavlja akcija policije u potrazi za napadačima.

“Akcija će trajati koliko god bude potrebno, svaki pojedinac koji je učestvovao u napadu, svaki pojedinac koji je ozbiljno delovao protiv integriteta i suvereniteta Kosova biće gonjen do kraja. Nećemo stati”, dodao je on za RTK.

Svečlja tvrdi da je reč o terorističkoj grupi sačinjenoj iz više kriminalnih grupa, ali je dodao i da su neki identifikovani kao pripadnici civilne odbrane, prenosi Koha. On je rekao da su u akciji u Banjskoj ubijena trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno.

Ranjeni Srbin prebačen u bolnicu u Prištinu

Direktorka bolnice u Južnoj Mitrovici saopštila je da jedan ranjeni napadač na kosovsku policiju, nakon ukazane lekarske pomoći, prebačen u Univerzitesko kliničko centar u Prištini, prenosi Kljan Kosova. Kako je dodala ranjenik ima prostrelne rane i prelom.

“Došao je ovde sa stabilnim parametrima i sa stabilnim je odvežen u Prištinu i tamo očekujemo da mu ništa neće ugroziti život. Imamo svoje timove, ali imamo i pojačanje iz Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Osoba je imala prostrelne rane, ulazne i izlazne rane, a sa druge strane je bio i prelom”, rekla je ona.

POVEZANE TEME:

VUČIĆ O DRAMI U BANJSKOJ: Kosovski policajci ostavili Srbina da umre, dvojicu bez razloga ubili snajperom! Nismo naoružali te ljude, to nisiu srpske uniforme!

EPILOG DRAME NA KOSOVU: Ubijena trojica Srba posle opsade manastira, petoro uhapšeno, Kurti tvrdi da je sve organizovano iz Srbije!

JEZIVA SLIKA S KOSOVA: Naoružani muškarac uperio oružje u monaha, vernici još uvek zaključani u konaku! (FOTO)

Izvor: Telegraf
Foto: Tanjug/AP

YOU MAY LIKE