Chicago, IL
37°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 36°F
Wind: 4mph WSW
Humidity: 69%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
36°F
36°F
36°F
36°F
34°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
52°F / 45°F
57°F / 45°F
46°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

I BEBA I DESETKE: Iako je ušla u 9. mesec trudnoće Adriana medju najboljim studentima Beogradskog Univerziteta!

Adriana Đuričić, dobitnica ovogodišnje nagrade Zadužbine Nikole Spasića, broji dane devetog meseca trudnoće i ponosna je na priznanje koje se već 27 godina dodeljuje najboljim studentima Medicinskog i Poljoprivrednog fakulteta BU.

Drugarice Adriana Đuričić i Sofija Jovanović minulu godinu pamtiće po mnogim lepim stvarima. Kao draga uspomena ostaće da su istog dana završile Medicinski fakultet. Sredinom maja, zajedno su položile poslednji ispit – iz otorinolaringologije i u indeksima, gde je obema za šest godina studija upisana po jedna devetka, dodale poslednju, najvišu ocenu.

Zahvaljujući proseku 9,97, zajedno s koleginicom Anom Đokić, našle su se u grupi dobitnika priznanja koje Upravni odbor Zadužbine Nikole Spasića dodeljuje najboljim studentima, sa svake pojedinačne godine i najboljim diplomcima Medicinskog i Poljoprivrednog fakulteta BU.

– Uvek smo na slatkim mukama i tako evo već 27 godina – kaže za „Magazin” Vojin Đekić, upravitelj zadužbine najvećeg srpskog dobrotvora.

PROČITAJTE JOŠ:

OD GENIJALNOG DETETA DO ISTORIJSKOG USPEHA: Studentkinja iz Srbije najmlađa magistarka umetnosti na svetu!

DRAGANA DOKAZUJE DA PAMET I LEPOTA MOGU ZAJEDNO: Srpska programerka radila u čuvenom CERN-u sa najvećim umovima današnjice

POBEDILA 50 MUŠKARACA U ORANJU: Marija je šampionka u najtežoj kategoriji!

Nagrada od 35.000 dinara

Jedini uslov za plaketu i novčanu nagradu, koja je za 2021. iznosila 35.000 dinara, jeste prosek ocena i polaganje ispita za uslov tokom studiranja.

Pred portretom „srpskog Nobela”, kako su zbog nesebičnog pomaganja i bogatstva koje je zaveštao srpskom narodu poredili Nikolu Spasića, poziralo je unazad decenijama čak 295 studenata.

Kako dodaje naš sagovornik, nije retko da nekolicina njih ostvari isti uspeh. Tada se koriste dodatni kriterijumi: ko je prvi položio ispite. Svaki akademac samo jednom može da dobije priznanje.

– Pogotovo su najbolje ocene izražene na nižim godinama medicine. Bude desetak, dvadeset studenata s prosekom 10. Radujemo se kada se posle jave, kažu da je priznanje pomoglo prilikom dobijanja specijalizacije, zaposlenja, jer su naveli kao stavku u biografiji – priča Đekić.

Adriana i Sofija za sada još nisu počele da rade.

Adriana je, kada smo razgovarali telefonom, sredinom januara, brojala dane devetog meseca trudnoće. Beba je prioritet u odnosu na karijeru, ali drugo stanje nije joj odmoglo da završi studije i volonterski se angažuje, dok je mogla, u humanitarnim organizacijama.

 – Medicinu sam i upisala jer sam oduvek volela da pomažem. Privlači me humanitarni rad. I mama i baka su lekari, u gimnaziji su mi išle prirodne nauke pa je bilo lako odlučiti o pozivu – kaže Adriana.

Priznaje da je tokom šest godina studija bilo uspona i padova. Svaku desetku jednako voli, baš kao devetku iz patologije. – Ni u jednom trenutku nisam pomislila da je poništim. I ta ocena je apsolutno moja i zaslužena.

U budućnosti se vidi u internoj medicini, mada je privlače hirurgija, ginekologija… Nema nameru da odlazi iz Srbije iako, nažalost, znatan deo kolega već od početka studija vidi sebe u belom mantilu u drugoj zemlji.
– Dok smo na studijama, vrlo dobro znamo kakav je svako od nas. Ko je vredan, posvećen. Kad čujem da su kolege odlučile da idu, najčešće za Nemačku, SAD, nešto manje Norvešku, pretpostavljam zbog jezičke barijere, uplašim se i pitam s kim ćemo onda mi da radimo – iznosi dileme svežih diplomaca Adriana Đuričić.

Sofija Jovanović, poput drugarice, ima samo jednu devetku iz patologije. Za sada je odlučila da nastavi studije iz molekularne medicine. Visoka prosečna ocena kojom završava studije, kaže, nije bauk, iako se mnogima tako čini. – Potrebno je puno rada i posvećenosti. To je dobra vežba za sticanje i izgradnju odnosa prema poslu, radnih navika i obaveza koje čekaju svakog studenta kada završi školovanje i zaposli se – smatra ona.

U osvrtu na dosadašnji period, jedino nije mogla sebi da priušti slobodna tri letnja meseca. Drugih odricanja, kaže, nije bilo; paralelno je uživala u književnosti i filologiji. To su joj hobiji – govori šest jezika, a osim čitanja knjiga, razmišlja i o pisanju. Najveći izvor stresa bio je, veruje, da ne izneveri najpre sopstvena očekivanja. – Kako su se desetke nizale, iz godine u godinu, jedino sam razmišljala da ne pokvarim prosek blizu cilja – priznaje.

Spiskove dostavlja fakultet

Obe dvadesetpetogodišnjakinje prijatno je iznenadio poziv iz zadužbine. Nisu se same prijavile, već su njihova imena bila na spisku najboljih koje dostavljaju uprave oba fakulteta.

Dobitnici plakete za 2021. su i mlađe kolege s Medicinskog fakulteta: Milica Mladenović (prva godina), Jovana Vesin (druga godina), Filip Milošević (treća godina), Lidija Maslać (četvrta godina), Neda Delić (peta godina).

Najbolji studenti Poljoprivrednog fakulteta su: Andrija Vukosavljević (prva godina), Jovana Matić (druga godina), Milica Pešić (treća godina), a najbolji diplomirani student Jovana Aškrabić.

Izvor: Politika Foto: Politika

YOU MAY LIKE