Connect with us

aktuelno

HRVATSKI TEOLOG O “DARI”: Srbi ne razumeju ustaško zlo, to je bio pakao na zemlji

Published

on

“Dara iz Jasenovca” pokazala je da Srbi ne razumeju ustaško zlo. Film nije objasnio ko je i zašto pobio stotine hiljade Srba, Židova, Roma i Hrvata u desetinama logora i u nebrojnim stratištima po selima NDH. Nije objasnio genezu zla, smatra hrvatski teolog i istoričar Goran Šarić.

On u autorskom tekstu koji je objavio na Fejsbuku dalje kaže:

“Trebalo je proći više od sedam decenija da se u Srbiji snimi film o jednom od najmonstruoznijih genocida koje je čovečanstvo zapamtilo (ako ga uopšte pamti), a istorija ljudskog roda je istorija genocida, zločina, greha i pobune ljudi protiv Boga.

Nikad neću zaboraviti suze Hrvata, bivšeg jasenovačkog logoraša, koji je tada već kao sedi starac prepričavao događaj kojem je svedočio u logoru. Pedeset godina je jako puno vremena, pa ipak, plakao je kao dete dok je opisivao kako je izvesna ustašica Marija ubijala bebu udaranjem glave o zid. Ljudski um ne može začeti rezmeru tog zla. Jasenovac nije bio neka izolovana kuća strave, nego je čitava NDH natopljena krvlju nevinih žrtava. Četiri godine pakla na Zemlji – započeo je svoju analizu filma “Dara iz Jasenovca” Goran Šarić.

On je istakao da ljudski um ne može razume razmere tog zla i dodao da Jasenovac nije bio “neka izolovana kuća strave, nego je čitava NDH natopljena krvlju nevinih žrtava”, dodajući da su to bile četiri godine, kako tvrdi, pakla na Zemlji.

– Nije moguće ni u jednoj knjizi, niti na jednom filmu prikazati ono što se tada događalo. Svakako je pohvalno što je neko pokušao to da ekranizuje, što je film prikazan na RTS-u, što je država stala iza projekta – napisao je Šarić i dodao: 

-Problem filma nisu ni patetika ni crno-beli prikaz karaktera. Svaki hrvatski ratni film ili svaki film o Srebrenici ima sto puta više patetike. I može li među ustaškim čuvarima u dečjim logorima iko biti ne beo, nego i tamno-svi? Problem je što film, ako je rađen za međunarodnu publiku, nije objasnio ko je i zašto pobio stotine hiljade Srba, Židova, Roma i Hrvata u desetinama logora i u nebrojnim stratištima po selima NDH. Nije objasnio genezu zla. Nije ga potpisao, imenom i prezimenom”, stav je hrvatskog istoričara i teologa.

U ovakvom filmu atmosfera pakla se, po njegovom mišljenju, ne postiže “brutalnim scenama nasilja ni divljačkim ispadima ustaških zlikovaca”:

I to je najveći promašaj filma. Režiser i scenarist pokazali su potpuno nerazumijevanje istorije, duha onog vremena, duha ustaškog klero-fašizma. Ne, ustaše su bile hladni i mirni sadisti, zlobni i pakosni, ljigavi, ali staloženi.

Da sam ja snimao film, za uloge ustaša koristio bih današnje negiratelje ustaškog genocida, Igora Vukića i njegovu besramnost kojom negira pokolje u Jasenovcu, Stjepana Razuma i njegovu perverznu mirnoću, Romana Ljeljka i onaj pogled prevaranta. Režiser, scenarist i glumci trebali su gledati nastupe u hrvatskom saboru Hrvoja Zekanovića i sladostrasnu mržnju kojom govori o Srbima, fanatičnost Karoline Vidović Krišto, lukavost Željke Markić ili pasivnu agresiju Vlatke Vuković dok izjavljuje da dječje logore nisu osnovale ustaše nego crveni krst.

– Bez obzira na sve mane filma, pustio sam suzu na kraju... – zaključio je Goran Šarić na kraju.

Dara iz Jasenovca ili kako Srbi ne razumiju ustaško zlo?Trebalo je proći više od sedam desetljeća da se u Srbiji snimi…

Posted by Goran Šarić on Saturday, February 20, 2021

Izvor: Serbian Times Foto: Privatna arhiva / Dara iz Jasenovca

Advertisement