Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

HRVATSKI NOVINAR SASUO ISTINU: Brinu o ljudskim pravima Bed blu bojsa, a šta je sa Srbima i srpskom decom?

Region i Evropa i dalje bruje o velikom sukobu huligana u Atini, koji su izazvali navijači Dinama iz Zagreba, a na kraju se dogodio i smrtni ishod.

U krvavom piru poginuo je navijač AEK-a, koji je izboden na ulicama glavnog grada Grčke, a tamošnja policija sprovela je akciju u kojoj je uhapšeno više od 100 huligana.

„Bed blu bojsi“, vatreni navijači Dinama, sada se nalaze u pritvoru raspoređeni na više lokacija. Za njihovu bezbednost brinu najviše roditelji, koji svoju decu po svaku cenu žele da izvade iz zatvora, a tražena je pomoć i političkog vrha Hrvatske, odnosno u priču je uvučen i predsednik Zoran Milanović.

Takvi apeli su izazvali reakciju kolumniste hrvatskog portala „24sata“, Tomislava Klauškog, koji je u autorskom tekstu „udario“ na huligane, te istakao kako je zanimljivo buđenje hrvatske javnosti i zabrinutost za prava huligana, koji ugrožavaju prava mnogih drugih manjinskih grupa u Hrvatskoj.

U njegovom tekstu pomenuti su i Srbi, ali i pripadnici gej populacije, žene, druge navijačke grupe…

„Impresivno je na primeru uhapšenih huligana u Grčkoj pratiti sve veću posvećenost hrvatskih građana, pa i dela političke scene, ljudskim pravima, vladavini prava, poštenom sudskom sistemu, taktičnom postupanju policije… Posvećenost kakvu nije bilo moguće videti u mnogim drugim slučajevima. Pogotovo kod onih društvenih grupa koje ti isti huligani napadaju, kojima prete, protiv kojih huškaju, s kojima se obračunavaju“, započinje tekst hrvatski novinar.

Odmah je u priču upleo i ljudska prava Srba.

„Nažalost, u previše navrata imali smo prilike na javnoj sceni, na utakmicama, na transparentima, na društvenim mrežama, videti kako ti pripadnici „bed blu bojsa“, ali i drugih navijačkih skupina, gledaju na ljudska prava Srba, pa čak i „srpske dece“, kojima prete i na čije vešanje pozivaju“.

Nastavio je priču o ljudskim pravima.

„Koliko se sada pozivaju ljudska prava u slučaju hrvatskih uhapšenika, toliko se iz tih istih političkih i društvenih krugova ne mogu čuti apeli za ljudska prava nacionalnih manjina, seksualnih manjina, prava migranata i stranih radnika u Hrvatskoj, za prava žena u hrvatskom društvu, a onda i za ljudska prava onih koji su ideološki na suprotnoj strani“.

Roditelji žele da svoju decu izvuku iz zatvora, ali neminovno je reći da u Atini nisu smeli da budu navijači Dinama. Da se to nije dogodilo, ne bi bilo ni nereda ni ubistva.

PROČITAJTE VIŠE:

„Roditelji uhapšenih huligana, naravno, učiniće sve što mogu kako bi se izborili za povratak svoje dece iz grčkog zatvora. Ali ova grčka avantura naterala je brojne saveznike i podržavatelje navijačkih grupa i huligana da posegnu za vrednostima koje im inače nisu visoko na listi prioriteta. Radi se, naravno, o političkoj desnici koja govori o ljudskim pravima kad su „naši dečki“ u pitanju, pa makar se radilo o dečkima koji su sejali nasilje po Atini, ali nikada o grupama koje su žrtve tih huligana“.

Dotakao se i veoma bitnog problema o nasilju nad ženama, koje je nažalost sve češće u regionu u poslednjih nekoliko meseci.

„Recimo, o ženama na koje je praktično otvorena „sezona lova“ kroz klečatelje koji muškarce pozivaju na „muževnost“, a žene na pokornost, što onda rezultira nasiljem nad ženama: kroz šamaranje konobarice od strane HDZ-ovog načelnika ili prebijanje radnice koja je od šefa tražila povišicu. Ili kroz ubistvo žene u Gradačcu za koju su mnogi spremni utvrditi da je velikim delom sama kriva za to što ju je snašlo“.

Nije izostavio ni prava Srba, migranata…

„Nadalje, iz krugova koji brane ljudska prava BBB-a ne govori se o pravima Srba, o pravima migranata koje je premlaćivala hrvatska policija i na koje su huškali desničarski mediji, niti o pravima Nepalaca koji su sve češće meta rasističkih i huliganskih napada. A nije se ustajalo ni u odbranu ljudskih prava Hrvata u Zambiji za koje se tvrdilo da su transrodne osobe i kroz priču o „švercovanju dece“ zapravo zameralo što u hrvatsku državu dovode afričku decu“.

Prozvao je i Marina Miletića, zastupnika Hrvatskog sabora.

„Isti Marin Miletić koji sada brani huligane u grčkom zatvoru, nije branio ljude koji su završili u zambijskom kazamatu jer su želeli usvojiti decu. A ne mlatiti tuđu decu“.

Novinar podseća i na to da su hrvatski optuženici u Hagu isto tako branjeni, te da se u javnosti stvarao stav da je nemoguće da hrvatski vojnik ili oficir počine ratni zločin.

„Nad fudbalskim huliganima nariče se kao i svojevremeno nad hrvatskim optuženicima u Haškom sudu, kao i pred hrvatskim sudovima, a da se pritom nikada nisu spominjale njihove žrtve. Ni civili, ni starci, ni žene, ni deca, a ni ratni zarobljenici koje je jedan od hrvatskih osuđenika zavezane postreljao na Koranskom mostu. Dapače, često su optuženici promovisani u žrtve. I kao što se govorilo da hrvatski vojnik ne može počiniti ratni zločin, tako se sada kreira stav da hrvatski huligani ne mogu biti krivi za krvavi obračun s grčkim suparnicima. Njih takođe predstavljaju kao žrtve. Žrtve grčkih huligana, žrtve grčke policije, žrtve grčkog pravosuđa, grčkih sudova, grčkih „ekstremista i dilera“ u njihovim zatvorima. Čak je i predsednik Zoran Milanović dobio packu od grčkih tužitelja i sudija zato što je doveo u pitanje pravičnost i pravednost grčkog pravosudnog sistema“.

U završnom delu svog autorskog teksta, Klauški zaključuje da je „više huligana nego usvojitelja“, a pomenuo je i navijačku grupu „Torcida“.

„I tako, sva pitanja, sve teme i svi problemi koji muče hrvatsko društvo, a na koje deo građana, politike i javnosti uporno ostaje indiferentan, sada su odjednom zauzeli središnje mesto i postali strahovito bitni kod zaštite uhapšenih hrvatskih huligana. A važan je i vladajućoj politici: ipak huligana na predstojećim izborima ima više nego uhapšenih iz Zambije.

Nakon svega, bilo bi zaista korisno da svi oni koji danas pozivaju ljudska prava BBB-a to isto učine i u zaštitu onih koje BBB napadaju i kojima prete. Ali i da to učine u zaštitu svih drugih društvenih grupa čija ljudska prava se ugrožavaju, dovode u pitanje ili naprosto ignorišu.

Isto vredi i za promociju naše vladavine prava, našeg sudstva, naše policije, naših institucija, u trenutku dok se izražava velika zabrinutost za stanje tih vrednosti u Grčkoj. Možda ova borba za huligane i njihova prava izazove makar neki dobar efekat na domaćem planu. Poput, recimo, izraza solidarnosti Torcide uhapšenim Bed Blu Bojsima. Pa neka zajednički ubuduće promovišu ljudska prava svih, a ne samo njih“, zaključio je autor teksta.

POVEZANE TEME:

OBRUČ SE SUŽAVA: Grčka policija ima snimak ubistva u Atini, spisak osumnjičenih pao na pet osoba! (FOTO)

VLADIKA GRIGORIJE SE OGLASIO POVODOM UBISTVA U GRADAČCU: “Ko nemo posmatra, saučesnik je u nasilju” (FOTO)

“OD VEČERAS JE NA TEBE OTVOREN LOV”: Jezive pretnje stigle Emiru koji je spasao bebu nakon ubistva u Gradačcu!

Izvor: Nova.rs
Foto: Tanjug / AP ; Red Portal

YOU MAY LIKE