Chicago
70°
Clear
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
73/59°F
75/61°F

Published 1 week ago

By Serbian Times

HRVATSKI NADBISKUP ZAPLAKAO PRED NOVINARIMA: Progovorio o zlostavljanju dece, pa zatražio pomoć! (VIDEO)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić danas se u Nadbiskupskom domu pojavio pred novinarima i otkrio nove detalje o zlostavljanima od strane sveštenika. Nadbiskup je otvoreno pričao o mučnim slučajevima, u jednom trenutku se slomio i zaplakao, a već u samom uvodu izvinio se svim žrtvama nasilja od strane sveštenika i službenika Crkve i pozvao je sve koji imaju saznanja o takvim delima da se jave i podnesu prijave.

„Pomozite mi da svakog zlostavljača onemogućimo u daljnjim zločinima. Kao biskup nemam mogućnost da ih stavim u zatvor, ali mogu i hoću da osudim, oduzmem službu i onemogućim im da kroz crkvene strukture i autoritet zloupotrebe poverenje, posebno porodice i dece“, rekao je Uzinić, poslavši apel na građanske i crkvene zakonodavce da ukinu zastarivanje za slučajeve zlostavljanja, posebno maloletnika, piše Jutarnji list.

„Na koliko god prepreka nailazio neću da odustanem od ove borbe. Riječka nadbiskupija treba i mora da bude mesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja“, rekao je nadbiskup.

Uzinić je potom rekao da je protiv zlostavljača preduzeo sve što je u njegovoj moći.

„Za sve slučajeve s kojim sam upoznat pokrenuo sam potrebne istrage, prijavio državnom tužilaštvu i upoznao nadležni Dikasterij s rezultatima istrage. Riječkim nadbiskupom papa Franjo me je imenovao u novembru 2020. godine i dao mi je posebna ovlašćenja upravljanja, iako je još uvek riječki nadbiskup bio Ivan Devčić“, kazao je on.

Već ranije sam najavio da ću obavestiti javnost o ukupnom stanju s prijavama i procesuiranjima zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji. Neke od ovih prijava su anonimne, što značajno otežava istrage, ali i u tim slučajevima učinio sam sve što sam znao i mogao kako bih došao do utvrđivanja istine, a time i pravednosti za žrtve. Napominjem da ukoliko dođe do novih saznanja ili prijava vezano za sledeće slučajeve, kanonska istraga će biti ponovno otvorena.

Obim zlostavljanja često je i veći od onoga što uspe da se istraži, istakao je Uzinić.

PROČITAJTE VIŠE:

Na novinarsko pitanje zašto te podatke nije izneo ranije i da li postoji u hrvatskoj Crkvi zataškavanje, Uzinić je odgovorio da je reč o tajnim procesima, javlja Hina.

Crkva je, suočavajući se, želela da zaštiti dobar glas povređenih osoba i žrtava, koje se boje dodatnog stresa, kao i zlostavljača, dok se optužbe ne potvrde, rekao je Uzinić dodavši da dok se bavio slučajevima, pokušavao je da ih reši i smatrao je da je važnije kvalitetnije da se sprovedu procesi.

Ne bih se usudio da kažem da se zataškava, rekao je Uzinić dodavši da HBK tek treba da utvrdi pravo stanje stvari, ali može da potvrdi da niko ne voli da pokazuje svoj prljav veš, a ovo je, kako je kazao, „ne samo prljav veš, ovo je mnogo teže od toga“.

POVEZANE TEME:

HRVATSKI SVEŠTENIK PORUČIO: Ko ne osudi zločin u Jasenovcu, taj ne može biti vernik!

OD ALKOHOLIČARA DO ZVEZDE: Odrekao se srpskog imena i postao legenda hrvatskog fudbala!

PRVI IDENTIFIKOVAN SA DIANINOG SPISKA: Živko iz Zagreba posle 80 godina otkrio srpsko poreklo!

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Večernji list

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)