Chicago, IL
63°
Fair
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 4mph E
Humidity: 73%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
59°F
59°F
55°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 59°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 54°F

Published 3 years ago

By admin

HRVATSKI ISTORIČAR UNIŠTIO MILANOVIĆA: Evo šta je napisao o sramnom prisvajanju Nikole Tesle!

Hrvatski istoričar Goran Šarić na društvenim mrežama ušao je u polemiku o poreklu Nikole Tesle i svima objasnio do krajnjih detalja korene čuvenog naučnika.

Tekst koji je na Fejsbuku napisao prenosimo u celosti i bez izmena:

Kakve veze Tesla ima sa Srbijom? Može li Tesla prosvijetliti nas kao što je osvijetlio svijet?

“Tesla sa Srbijom ima veze kao i Bruce Lee.”

– Rekao je hrvatski predsednik Milanović, a ministar spoljnih poslova Grlić-Radman, inače sin komunističkog oligarha i tajkuna, koji se žali da je u komunizmu loše živio, kaže da ne zna kakve veze Tesla ima sa Srbijom.

Dakle, ako ne znate kakve veze Tesla ima sa Srbijom, znate li možda zašto su ustaše od 1941. do 1945. poklale preko 100 njegovih bližih i daljih rođaka? Zašto su posljednji Tesle protjerani 1995. u Srbiji, što ih nisu terali u Kinu? Zašto su mu 1992. srušili spomenik u Gospiću? I zašto građani Gospića u anketi dvadeset godina kasnije nisu bili za povratak spomenika Tesli (nego je tamo fontana posvećena “Vili Velebita”, pesmi koju je napisao jedan drugi Srbin, Danilo Medić)?

Kad bih hteo biti kao Milanović, mogao bih pitati: kakve veze Tesla ima sa Hrvatskom? Rodio se i krapinski pračovek na prostoru današnje Hrvatske, pa nije Hrvat. Rodila je i moja prababa mog didu u polju, pa se nikad nije izjasnio kao krompir. Tesla se rodio u Vojnoj Krajini, administrativnoj jedinci u kojoj su njegovi sunarodnjaci, Srbi, imali određeni vid autonomije, potvrđen brojnim dokumentima, među ostalim i “Srpskim statutima” (“Statuta Valachorum”). Proći će gotovo ceo vek pre nego odlukama AVNOJ-a nastane Hrvatska, koju su stvarali hrvatski Srbi u redovima partizana u jeku najvećeg ustaškog genocida nad Srbima.

Da nije bilo genocida i etničkog čišćenja Teslinog naroda i rodbine u Hrvatskoj, onda bi bilo normalno da se Hrvati ponose Teslom. Ali, kako su ti zločini duboko uznemirujuća stvarnost, onda svaka priča o Teslinom poreklu mora početi sa tim. Bez obzira na sve, dobro je da se Hrvati ponose Teslom, ali bi bilo dobro i da se stide što u Smiljanu više nema njegovih rođaka.

Međutim, jedno je biti ponosan na svakog čoveka koji se rodio na području današnje Hrvatske, a drugo je negirati nacionalno poreklo tog čoveka.

Naravno da je svaki Srbin rođen u Hrvatskoj na neki način – politički, mentalitetom, sociološki, kulturološki, identitetski ako ne Hrvat, onda u svakom slučaju blizak Hrvatima. Kao što je i svaki Hrvat rođen u Srbiji, možda više Srbin nego Hrvat. Po čemu je Ana Brnabić Hrvatica? Po čemu je Milorad Pupovac Srbin? Oboje su mnogo više izdanci sredine u kojoj su se rodili i žive, nego što su ono što su im bili preci.

Milanović, informirajući se očigledno na internetu, ponavlja stare parole sa ustaških portala, kako je Tesla jednom u životu bio u Srbiji. Teslini rođaci koji su 1941. stradali u ustaškom genocidu nisu u Srbiji bili ni taj jedan put, pa su ubijeni samo zato što su bili Srbi. Koliko puta Srbin mora otići u Srbiju da bi postao Srbin?

Kad nekom političaru u SDP-ovoj vladi pronađu prababu Srpkinju, onda ustašija viče: “Srbi vladaju nama”. A kad se najboljim hrvatskim nogometašima majke zovu Rada i Boja, onda nitko ne kaže: “Srbi su nam donijeli srebro iz Rusije”. Drugim riječima, kad su Srbi iz Hrvatske uspješni sportaši ili znanstvenici onda samim time postaju Hrvati, ali ako su ministri u SDP-ovoj vladi, onda su Srbi. Srbin nije onaj tko se rodio u Srbiji, nego onaj tko prihvaća srpski duhovni kod; kosovski zavjet, svetosavlje i ćirilicu, a na tome je Tesla odhranjen jednako kao i na majčinom mlijeku.

Ipak, treba biti pošten i primijetiti da je Hrvatska pod premijerom Plenkovićem napravila neke jako važne korake. Prošle godine, po prvi puta prilikom obilježavanja Oluje, poklonilo se i nevinim srpskim civilima. Također, puno je bolje da je na kovanici Tesla, nego Tuđman. I zaista, ne mogu ne primijetiti utjecaj Andreja Plenkovića na deustašizaciji hrvatskog društva.

Žalosno je da mi u 21. veku, stoljeću kojeg je kao i 20. vek izmislio Nikola Tesla, i dalje raspravljamo o njegovoj nacionalnosti, umesto da Tesla na kovanici bude shvaćen kao znak saradnje i prijateljstva ne samo Hrvata i Srba, već i svih ljudi na svetu. Da bude shvaćen kao znak nade, da ljudska civilizacija može biti postavljena ne temeljima ljubavi i suradnje, onako kako nas je veliki Nikola Tesla učio. Zato mi je, bez obzira na provokacije koje dolaze od strane Milanovića i Grlića Radmana, drago da je Hrvatska baš Teslu odabrala za kovanicu. Nadam se da je to pokazatelj promene koja se događa u hrvatskom društvu ne samo prema Tesli nego i prema njegovim sunarodnacima.

Sa današnjom Srbijom, Hrvatskom ili Amerikom Tesla ima malo veze, jer sigurno nije izumio struju da bi mi preko nje gledali “Zadrugu” i guzicu Kim Kardashian. Želim vjerovati da će barem Srbija i Hrvatska jednom izgledati onako kako ih je Tesla zamišljao, ako već ne zapadna civilizacija.

Jedna sveća može zapaliti hiljade drugih sveća, a da ne izgubi svoju svetlost. Tesla može biti i srpski i hrvatski i američki naučnih, ali to neće promeniti činjenicu da taj genije osvetlio svet. Neka malo tog svetla osvetli i usijane balkanske glave.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Objektiv
Foto: Wikimedia Creative Commons, Printscreen YouTube / KCNS, N1

YOU MAY LIKE