Chicago
45°
Kиша
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 12mph ENE
Влажност: 87%
Притисак: 29.87"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
43/37°F
41/32°F
43/34°F

Published 2 godine ranije

By admin

HRVATSKA ODUŠEVLJENA TOMOM: Suze i ovacije na premijeri filma u Zagrebu!

Premijera filma “Toma”, održana i Zagrebu pokazala je preksinoć koliko zanimanje vlada u Hrvatskoj za taj sada već kultni film, jer su mnogi ostali bez ulaznica i čekaju da danas počne prikazivanje u bioskopima, kako bi mogli da pogledaju.

Premijeri su prisustvovali u “Sinemaksu” glumci Milan Marić, Petar Benčina i Milan Kolak, koji su i sami bili začuđeni znatnim zanimanjem i odzivom za ovaj film u Hrvatskoj, gde se, ipak, mnogo manje zna o životu i karijeri Tome Zdravkovića.

“O Tomi više znam iz priča svojih roditelja, koji ga pamte iz bivše države”, rekla je, posle zagrebačke premijere, studentkinja Sanja Milaković.

“Moja generacija malo zna i o njegovim pesmama, ali, stvorena je neka neobična atmosfera oko ovog filma, i zato mi je bilo drago da sam ga uspela da ga pogledam”, dodala je.

Film je izuzetno dobro primljen i među hrvatskim kritičarima. Ugledni Nenad Polimac piše da je reditelj Dragan Bjelogrlić ostvario veći podvig nego sa svoja dva pređašnja ostvarenja.

“Briljantna mu je dosetka da se pozabavi životopisom Tome Zdravkovića, koji baš nije bio klasični ‘narodnjak'”,rekao je Polimac.

“Preferirao je balade namenjene svim vrstama slušalaca, njega su cenili i poklonici zabavne muzike. Život mu je bio dosta buran, rastrzan između muzike, kocke i brojnih razvoda”, dodao je.

Polimac tvrdi da je u filmu i deo “koji kao da je ponikao iz nekog filma Emira Kusturice”, a “Toma” ima i “direktnu ambiciju da bude portret Jugoslavije tog doba”. Kritičar, pre svega, ima pravo kada tvrdi da gledaocu, iako film traje skoro dva i po sata, u bioskopu zaista nije dosadno, a videlo se to i na prvoj projekciji u Zagrebu.

Hrvatski mediji navode da je policija u Srbiji reagovala da se ne distribuiraju piratske kopije filma. “Slobodna Dalmacija” piše da se takvo “antipiratsko delovanje represivnih snaga ne beleži ni u hiperuređenoj Švajcarskoj”. Podseća se da se kopije dele i po Hrvatskoj, a da je u regionu oko 50.000 ljudi upravo na taj način gledalo film.

Niko, međutim, ne sumnja da će i u hrvatskim bioskopima poseta biti odlična, i da će pasti rekordi kao u Srbiji. Istovremeno, projekcije hrvatskih ostvarenja beleže veoma malu posećenost, a filmadžije se više spore da li je hrvatski kandidat za Oskara trebalo da bude film “Tereza37” Danila Šerbedžije, što je konačni izbor, ili “Murina” Antonete Alamat Kusijanović, koji je nagrađen u Kanu.

Zagrebačkoj premijeri je prisustvovao i menadžer Bane Obradović, zastupnik lika i dela Tome Zdravkovića, ali i čovek od koga je potekla ideja za ovaj film.

“U Zagrebu je bilo izuzetno. Mnogo emocija, suza, pogleda između sebe, oduševljenja. Marić, Benčina i Kolak su se dugo poklanjali publici, uz ovacije gledalaca koji su, pre ulaska u bioskop, kao i u mnogim gradovima naše zemlje, dobili knjige o Tomi, poklon ‘Telekoma Srbija'”, ispričao je.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Promo

YOU MAY LIKE