Chicago, IL
61°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SSW
Humidity: 56%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
61°F
61°F
61°F
63°F
64°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 61°F
66°F / 50°F
59°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

HRABRO SRCE ŽELI DA HODA! Marko izgubio brata, pa otišao u Nemačku da zaradi za siromašne roditelje, ali jedna kobna noć promenila je sve!

Marko Kovandžić (35) iz Žitkovca, malog mesta kraj Aleksinca, odrastao je u skromnoj porodici sa starijim bratom. U staroj, dotrajaloj kući. Želeo je za svoju porodicu više i bolje, upisao medicinu, a onda otišao u Nemačku trbuhom za kruhom. Uspeo da ostvari deo svog sna – da renovira staru porodičnu kuću.

Povremeno je ponovo odlazio u Nemačku i vraćao se kući. Jedna noć, baš pred njegov ponovni polazak za Nemačku, promenila je Markov život iz korena. Te večeri mladi Aleksinčanin izašao je sa svojim drugarima, da se pozdravi pred put. Po povratku iz provoda išao je pešaka, a onda je na njega naleteo automobil.

Tada je zadobio izuzetno teške telesne povrede, toliko teške da danas, posle više od godinu dana, zbog bolova koje trpi, ne može ni SMS poruke da piše. Umesto njega, Markovu tužnu priču ispričala nam je komšinica Ana, koja ga poznaje još od detinjstva i koja nije mogla da napusti Marka u njegovoj muci.

SREĆNA VREMENA: Dok je mogao da stoji, Marko je voleo da se bavi obradom drveta

– Njegovi roditelji su stari, i već su doživeli jednu veliku tragediju u porodici, kada im je pre više godina tragično nastradao stariji sin. Žive u teškim uslovima, zahvaljujući Marku je bar ta stara kuća renovirana. On je želeo da leči ljude, ali eto… Naišao je te večeri auto i pokosio ga – priča Markova komšinica.

Proveo u komi 28 dana

Odmah posle teške saobraćajke, intubiran je i priključen na mehaničku ventilaciju. U komi je proveo 28 dana. U nesreći je zadobio frakturu kičme, otvoren prelom glave, hematom na velikom i malom mozgu, polomljenih 9 rebara… Zbog toga nije mogao da diše samostalno i intubiran je.

Ubrzo su mu lekari operisali kičmu i grlo.

– Marko tri meseca uopšte nije mogao da govori. Oduzeti su mu donji ekstremiteti i ne pokreće ih. Od rebara nadole ništa ne oseća i mora da nosi kateter. Takođe, koristi i pelene. Majka i otac mu pomažu koliko mogu. Imali su stoku i živeli od toga, ali su je prodali da bi platili Markovo lečenje – priča naša sagovornica.

Više od godinu dana, zbog svog zdravstvenog stanja, Marko je u krevetu. Kako kaže Ana, nije dovoljno jak čak ni da sedi u kolicima. Ipak, tragedije ga nisu slomile. Naprotiv.

– Ono što je neverovatno je da je i dalje uvek nasmejan i pozitivan. Uvek ima osmeh na licu. I kad ležu uplate za njegovo lečenje, mnogo je srećan – kaže ona.

Svetlo na kraju tunela – operacija u Turskoj

Svetlo na kraju tunela Marko vidi u operaciji i rehabilitaciji u Turskoj koje bi mu omogućile da se samostalno brine o sebi. Ne gubi nadu da će mu biti bolje. Uveren je da hoće. Veruje i u dobre ljude koji će mu pomoći da nastavi da ostvaruje svoje snove.

Marku su potrebna sredstva za nastavak lečenja u Turskoj, za rehabilitacije, operacije, stimulacije, fizioterapije, medicinski potrošni materijal, pelene, kineziterapije, putne troškove i smeštaj.

Da Marko ponovo stane na svoje noge! Budimo humani!

Pomozimo Marku!

Slanjem SMS poruke 1284 na 3030.

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001421447-22

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun:

160-6000001422029-22

IBAN:

RS35160600000142202922

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Izvor: Telegraf/Dragana Simić Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE