Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

HOROR U KANJONU DRINE: Otpad zakrčio reku, za koji dan sledi katastrofa! (FOTO, VIDEO)

Svake godine, malo obilnije padavine pretvore reku Drinu u jednu veliku deponiju. Na Instagram profilu udruđenja građana „Eko centar“ objavljen je video snimak koji pokazuje tonu plutajućeg otpada.

„U narednih nekoliko dana očekuju se velike padavine i veliki priliv vode, pa je pitanje da li će lančanica izdržati novi talas otpada i drvnih sortimenata“, stoji u opisu videa.

Na pitanje šta je sa realizacijom dogovora između Srbije, BiH i Crne Gore iz udruženja odgovaraju: „Vreme koje je prošlo govori da saradnje nema, i da je sve mrtvo slovo na papiru. Što se tiče deponija Srbija je opet najviše uradila saniranjem deponije Stanjevine i odlaganjem otpada iz Lima na regionalnu deponiju Duboko u Užicu. Potpećko jezero se redovno čisti i ništa ne dolazi do Višegrada. Crna Gora ništa nije uradila po pitanju plutajućeg otpada, a ni BiH.“

Predsednik udruženja Dejan Furtula i ranije je ukazivao na ovaj problem, koji postane vidljiviji svaki put kada se poveća vodostaj.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Problem zagađenosti reke postoji već dve decenije, gotovo od same izgradnje Hidroelektrane na Drini. Veliki vodostaji uvek donose nove količine smeća. Te količine su bile otprilike 2 do 3 hiljade kubnih metara godišnje, ali u poslednjih nekoliko godina taj broj se znatno povećao. Najviše bude plastike, ali ima i dosta stabala drveća, ona stvaraju najveći problem lančanici i hidroelektrani. Kada smo čistili prethodnih godina, nalazili smo medicinski otpad, šprice, infuzije“, rekao je on svojevremeno.

Problem plutajućeg otpada na reci javlja se svake godine i nažalost, mogao bi prerasti u veliku ekološku katastrofu, što možda već jeste slučaj ako je suditi po hiljadama kubika otpada koji zadržava lančanik na reci Drini svake godine.

Osim krutog komunalnog otpada koji završava u reci Drini, veliki problem su divlje i nelegalne deponije na obalama reke Drine, gde se pali svo to đubre.

Nadležne institucije se i dalje prave kao da ovaj problem ne postoji i očigledno misle da će sav taj otpad nekim čudom nestati.

POVEZANE TEME:

STEFANOVA ŠUMA NA PADINAMA OVČARA: Mladić posadio na desetine stabala i pokrenuo akciju! (FOTO)

RIO TINTO: Nismo odustali od projekta Jadar!

U PRIRODI PRONAŠAO REŠENJE: Nenad umesto pesticidima prska voće belim lukom i koprivom! (FOTO)

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Instagram @eko_centar

YOU MAY LIKE