Chicago
37°
Mostly Cloudy
6:56 am5:13 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 18mph WSW
Humidity: 81%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 0
WedThuFri
41/36°F
43/32°F
34/25°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

HOROR U KANJONU DRINE: Otpad zakrčio reku, za koji dan sledi katastrofa! (FOTO, VIDEO)

Svake godine, malo obilnije padavine pretvore reku Drinu u jednu veliku deponiju. Na Instagram profilu udruđenja građana „Eko centar“ objavljen je video snimak koji pokazuje tonu plutajućeg otpada.

„U narednih nekoliko dana očekuju se velike padavine i veliki priliv vode, pa je pitanje da li će lančanica izdržati novi talas otpada i drvnih sortimenata“, stoji u opisu videa.

Na pitanje šta je sa realizacijom dogovora između Srbije, BiH i Crne Gore iz udruženja odgovaraju: „Vreme koje je prošlo govori da saradnje nema, i da je sve mrtvo slovo na papiru. Što se tiče deponija Srbija je opet najviše uradila saniranjem deponije Stanjevine i odlaganjem otpada iz Lima na regionalnu deponiju Duboko u Užicu. Potpećko jezero se redovno čisti i ništa ne dolazi do Višegrada. Crna Gora ništa nije uradila po pitanju plutajućeg otpada, a ni BiH.“

Predsednik udruženja Dejan Furtula i ranije je ukazivao na ovaj problem, koji postane vidljiviji svaki put kada se poveća vodostaj.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Problem zagađenosti reke postoji već dve decenije, gotovo od same izgradnje Hidroelektrane na Drini. Veliki vodostaji uvek donose nove količine smeća. Te količine su bile otprilike 2 do 3 hiljade kubnih metara godišnje, ali u poslednjih nekoliko godina taj broj se znatno povećao. Najviše bude plastike, ali ima i dosta stabala drveća, ona stvaraju najveći problem lančanici i hidroelektrani. Kada smo čistili prethodnih godina, nalazili smo medicinski otpad, šprice, infuzije“, rekao je on svojevremeno.

Problem plutajućeg otpada na reci javlja se svake godine i nažalost, mogao bi prerasti u veliku ekološku katastrofu, što možda već jeste slučaj ako je suditi po hiljadama kubika otpada koji zadržava lančanik na reci Drini svake godine.

Osim krutog komunalnog otpada koji završava u reci Drini, veliki problem su divlje i nelegalne deponije na obalama reke Drine, gde se pali svo to đubre.

Nadležne institucije se i dalje prave kao da ovaj problem ne postoji i očigledno misle da će sav taj otpad nekim čudom nestati.

POVEZANE TEME:

STEFANOVA ŠUMA NA PADINAMA OVČARA: Mladić posadio na desetine stabala i pokrenuo akciju! (FOTO)

RIO TINTO: Nismo odustali od projekta Jadar!

U PRIRODI PRONAŠAO REŠENJE: Nenad umesto pesticidima prska voće belim lukom i koprivom! (FOTO)

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Instagram @eko_centar

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
AMERIKANKA IZVREĐALA NOLETA I SRPSKI NAROD: Ne priznajem Đokovićevu titulu, Srbi imaju sindrom žrtve!
MOŽE SE ŽIVETI OD UMETNOSTI U SRBIJI: Svojim slikama i lepotom Danica napravila ozbiljan biznis na društvenim mrežama!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)