Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
36°F
36°F
36°F
39°F
43°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 1 year ago

By admin

HOLANDSKA REZOLUCIJA: Traže ukidanje bezviznog režima za Srbiju dok ne uvedemo sankcije Rusiji!

Predstavnički dom Holandije usvojio je 8. decembra rezoluciju kojom poziva svoju vladu da se u Briselu založi za privremenu suspenziju bezviznog režima za Srbiju, ukoliko se Srbija ne usaglasi sa viznom i spoljnom politikom EU.

Kako prenosi European Western Balkans, predlog je imao podršku i vladajuće koalicije i opozicionih poslanika. Podneli su ga dva poslanika iz dve najveće partije vladajuće koalicije, Jeoren van Vajnharden iz Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) i Šord Šordsma iz stranke Demokrate 66. Međutim, predlog je podržao i predstavnik opozicione Socijalističke partije (SP), Džasper van Dajk.

Poslanik Jeoren van Vajnharden podelio je na tviteru da je njegov predlog dobio podršku predstavničkog doma holandskog parlamenta.

“Donji dom podržava naš predlog za stroži pristup Srbiji ako predsednik Vučić ne podrži sankcije Rusiji. Prekid procesa pridruživanja Srbije EU mogao bi da postane opcija. Nećemo oklevati da ga koristimo,” poručio je Van Vajnharden.

Isti poslanik je dan pre iniciranja rezolucije u parlamentu dobio odgovore na poslanička pitanja o povećanoj migraciji preko Srbije od strane državnog sekretara za pravdu i bezbednost Erika van der Burga. On je rekao da vlada “deli zabrinutost evropskog komesarke Johanson zbog povećanog priliva preko Srbije i vidi potrebu da se suprotstavi prilivu preko Zapadnog Balkana,” ali i da pozdravlja korake koje je Srbija preduzela na planu usklađivanja sa viznom politikom EU i da će nastaviti da prati razvoj situacije, te da vrši pritisak ukoliko je to potrebno.

U institucionalnom sistemu Holandije, Parlament ima mandat da da smernice Vladi za vođenje spoljne politike. Primera radi, kada je Holandija blokirala otvaranje pregovora sa Albanijom, takva incijativa došla je iz parlamenta.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE