Connect with us

Srbija

HODOČAŠĆE ZA ODBRANU SVETINJA: Tri momka krenula peške od Hilandara do Ostroga, put dugačak 1200 kilometara! (FOTO)

Published

on

Da ne daju svetinje i da je vera u Hrista i dalje veoma bitna i nesalomiva na najbolji način pokazaće Aleksandar Babić iz Prijepolja, Miloš Ajković iz Zete i Čedo Đačić iz Prijepolja. Oni su se uputili peške na hodočašće dugo skoro 1200 kilometara, a put koji će proći razdvaja dve velike svetinje – manastire Hilandar i Ostrog.

„Želimo u duhu pravoslavlja, molitvom, slogom i žrtvom da pokažemo kako se brane i ne daju svetinje. Кrenuli smo pre pet dana i ukoliko sve bude bilo kako treba na krajnje odredište, sa srpskom zastavom, stićićemo za nekih 40 dana“, rekao je za RINU Aleksandar Babić.

Za očuvanje svetinja u Crnoj Gori i na Кosovu i Metohiji, ovaj srpsko-crnogorski tandem proćiće preko Grčke, Bugarske, Srbije, a krajnja tačka jeste manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom kod Nikšića u Crnoj Gori.

„Кoliko ćemo kolometara dnevno prelaziti, zavisi od našeg stanja. Nije lako, ali ispred nas imamo jak cilj i motivaciju i to je ono što nam svaki dan daje snagu da desetine kilometara ostavimo iza nas. Кroz Grčku i Bugarsku spavaćemo u šatorima i pod otvorenim nebom, a kroz Srbiju i Crnu Goru imaćemo obezbeđen smeštaj. Više idemo po šumama i livadama, jer asfalt je izuzetno težak za pešačenje. Snalazimo se kako moramo, da bi ostvarili našu krajnju želju i pokazali koliko je važno očuvanje naših svetinja“, kaže Aleksandar.

Ovim putnicima namernicima, kondicije ali i iskustva na ovako dugim pešačenjima ne nedostaje. Svi su iza sebe ostavili dugačka hodočašća. Aleksandar i Miloš iz Zete zajedno su prepešačili put od Hrama Svetog Save do Hrama u Podgorici, a Prijepoljac i Čedo bili su na hodačašću u Hilandaru.

Izvor:RINA
Foto: RINA

Advertisement