Chicago
66°
Clear
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph ENE
Humidity: 73%
Pressure: 30.02"Hg
UV index: 0
MonTueWed
77/61°F
68/57°F
70/57°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

HEROJSKI PODVIG SRPSKOG VOJNIKA JEVTA JEVTOVIĆA: “Ne treba mi ordenje, već municija!”

Podvizi i junaštva srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu uvek zaslužuju da budu spomenuti. Koliko god je istorija rasvetlila mnoge epopeje borbi naših predaka, mnoge jednom ispričane priče još uvek čekaju da budu urezane u kolektivno sećanje našeg naroda. Herojski podvig Jevta Jevtovića jedan je od takvih.

Jevto Jevtović (1892-1977) iz Gojne Gore bio je redov vojske Kraljevine Srbije i pripadnik 10. šumadijskog puka, veteran oba balkanska rata, učesnik odbrane Beograda i ratnik sa Cera.

Jedini je vojnik srpske vojske koji je nakon povlačenja preko Albanije na plećima izneo brdski top, ne bacivši ga u bezdan Prokletija. I tako je top prenet grbačom, osvanuo u Draču. Neokrnjen. Kada je to čuo francuski general Gijon, tražio je da ga vidi. Salutirao je Jevtoviću i predao mu svoju Legiju časti.

Gorštak mu je u stavu mirno preko prevodioca rekao: “Ne treba meni ordenje, već džebane (municije), da se vratim Gojnoj Gori”.

Top, pet zrna i Jevto Jevtović su se ukrcali na lađu za Krf, zajedno sa saborcima, da bi ubrzo, top i ranjenici nastavili put Francuske, a Jevto na grčkom ostrvu sa ocem Sretenom – trećepozivcem i svoja dva mlađa brata, blizancima LJubinkom i LJubivojem, ostao da čeka komandu za nastavak ratovanja. Jevto je za vreme ratovanja vodio dnevnik koji je objavljen u Ediciji “Slovo ratnikovo – dnevnici vojnika seljaka”, Miodrag Jaćimović, 1980. godine.

Preneseni top se danas čuva u Vojnom muzeju u Marseju, u Francuskoj.

PROČITAJTE VIŠE:

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Zlo seme i gorki plodovi

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

BOGDAN JE U NEMAČKOJ POČEO ŽIVOT OD NULE I USPEO: Danas režira velike predstave u Berlinu, na nemačkom jeziku – koji je naučio kad je doselio

Izvor: Nportal
Foto: Wikipedia/Arhiva Novosti

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)