Chicago, IL
64°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 0mph N
Humidity: 65%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
63°F
63°F
59°F
61°F
64°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

HEROJSKI PODVIG SRPSKOG VOJNIKA JEVTA JEVTOVIĆA: “Ne treba mi ordenje, već municija!”

Podvizi i junaštva srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu uvek zaslužuju da budu spomenuti. Koliko god je istorija rasvetlila mnoge epopeje borbi naših predaka, mnoge jednom ispričane priče još uvek čekaju da budu urezane u kolektivno sećanje našeg naroda. Herojski podvig Jevta Jevtovića jedan je od takvih.

Jevto Jevtović (1892-1977) iz Gojne Gore bio je redov vojske Kraljevine Srbije i pripadnik 10. šumadijskog puka, veteran oba balkanska rata, učesnik odbrane Beograda i ratnik sa Cera.

Jedini je vojnik srpske vojske koji je nakon povlačenja preko Albanije na plećima izneo brdski top, ne bacivši ga u bezdan Prokletija. I tako je top prenet grbačom, osvanuo u Draču. Neokrnjen. Kada je to čuo francuski general Gijon, tražio je da ga vidi. Salutirao je Jevtoviću i predao mu svoju Legiju časti.

Gorštak mu je u stavu mirno preko prevodioca rekao: “Ne treba meni ordenje, već džebane (municije), da se vratim Gojnoj Gori”.

Top, pet zrna i Jevto Jevtović su se ukrcali na lađu za Krf, zajedno sa saborcima, da bi ubrzo, top i ranjenici nastavili put Francuske, a Jevto na grčkom ostrvu sa ocem Sretenom – trećepozivcem i svoja dva mlađa brata, blizancima LJubinkom i LJubivojem, ostao da čeka komandu za nastavak ratovanja. Jevto je za vreme ratovanja vodio dnevnik koji je objavljen u Ediciji “Slovo ratnikovo – dnevnici vojnika seljaka”, Miodrag Jaćimović, 1980. godine.

Preneseni top se danas čuva u Vojnom muzeju u Marseju, u Francuskoj.

PROČITAJTE VIŠE:

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Zlo seme i gorki plodovi

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

BOGDAN JE U NEMAČKOJ POČEO ŽIVOT OD NULE I USPEO: Danas režira velike predstave u Berlinu, na nemačkom jeziku – koji je naučio kad je doselio

Izvor: Nportal
Foto: Wikipedia/Arhiva Novosti

YOU MAY LIKE