Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

HEROJSKI PODVIG LEKARA IZ ALEKSINCA: U jednom danu izveli 7 laserskih operacija kolena! (FOTO)

“Udarnički” dan na ortopediji u Opštoj bolnici u Aleksincu: u nedelju 14.maja, urađeno je sedam artroskopskih operacija kolena što je dnevni broj zahvata kojim bi se podičile i zdravstvene ustanove u mnogo većim gradovima. Operacije je sa timom izvodio prim. dr Goran Vidić, specijalista ortopedije, koji je i direktor ove zdravstvene ustanove. Poseban kuriozitet je to što pacijenti koji su operisani nisu samo sa područja aleksinačke opštine već dolaze iz više različitih gradova na jugu Srbije.

-Danas udarnički! Sedam artroskopija kolena. Pacijenti iz Niša, Zaječara, Bora, Kruševca, Trstenika, Leskovca… Poverenje… – naveo je dr Vidić u objavi na “Fejsbuku”.

U izjavi za “Blic”, dr Vidić kaže da već šest godina izvode artroskopije te da najčešće te zahvate, koji nisu hitni, rade vikendom jer bolnica ima jednu operacionu salu, pa je potrebno uklopiti se sa terminima hitnih operacija ali i ostalih operativnih zahvata koji se izvode na drugim odeljenjima.

-Artroskopije radimo obično vikendom, nekada bude tri, četiri, bilo je i po pet, šest pacijenata a sada je bilo sedam. To su sve zakazani zahvati, gledali smo da nikoga ne vraćamo. Počeli smo ujutru u devet, završili smo uveče, sa pauzama za dezinfekciju opreme. Imamo jednu salu, tako da, ako bude nekih hitnih operacija u međuvremenu, završimo započetu operaciju, sačekamo da kolege obave taj drugi zahvat pa nastavljamo sa programom – kaže dr Vidić.

Dolaze i iz drugih gradova

On kaže da im imponuje to što pacijenti, sa overenim uputima svojih filijala, dolaze i iz drugih gradova.

-To je na neki način priznanje da radite dobro to što radite. Ja radim ovu granu hirurgije još od 1996.godine jer to zaista volim. Počeo sam u Nišu, a nastavio ovde, po prelasku u Aleksinac, kada smo dobili opremu kao donaciju od kolege koji je u Danskoj. Od tada smo uradili veliki broj operacija. Imam mladog doktora na specijalizaciji, nadam se da će nastaviti sa ovom granom ortopedije – kaže dr Vidić za “Blic”.

On je objasnio na koji način primena ove metode lečenja može da pruži veliku pomoć pacijentima koji imaju problem sa kolenima.

Šta je artroskopija?

-Artroskopija je endoskopska metoda, u narodu poznata kao “laserska” operacija kolena, ali se ne radi laserom, već se kroz dva mala reza, dužine pet milimetara, uđe optikom u koleno i malim instrumentima reši veliki problem. To je ogromna pomoć kod povreda meniskusa, ligamenata, oštećenja hrskavice, upala… Šteta što je radi veoma mali broj ortopeda, naročito južno od Beograda, naveo je dr Vidić.

Odlaže ugradnju “veštačkog kolena”

Artroskopija je metoda koja je komforna i za hirurge koji je izvode I za pacijente, a koliko je ova metoda značajna govori podatak da može da i na duži period odloži ugradnju “veštačkog kolena”.

-Artroskopija ne može da zameni ugradnju proteze kolena, ali u kombinaciji sa terapijom fizikalnim procedurama, plazmom (PRP) i hondroprotektorima, može da produži “život” kolenom zglobu, i često na duži period odloži ugradnju “veštačkog kolena”. Iz višegodišnjeg iskustva i nekoliko hiljada operacija kolena, znam da je to moguće. Naročito ako su promene otkrivene i lečene u ranoj fazi degenerativne bolesti – istakao je dr Vidić.

POVEZANE TEME:

“TI NIŠKI LEKARI SU LAŽNI HEROJI!”: Žestoka rasprava u Utisku nedelje, Olja Bećković puštala reklame da prekine svađu!

LEKARI HEROJI ČUDESNO SPASILI TRI ŽIVOTA: Porodili trudnu Dijanu u komi i 25 nedelji trudnoće, izborili se za nju i dve bebe! (FOTO)

OSTVAREN NAJHUMANIJI CILJ: Niški lekari dobrovoljno operisali vikendom i liste čekanja više nema!

Izvor: Blic
Foto: Facebook/ dr Goran Vidić

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)