Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

HEROJSKI PODUHVAT: Pretrčao deonicu od 80 km kako bi pomogao srpsku svetinju (FOTO)

Bivši fudbaler Aleksandar Кikanovići pre tri godine zadobio je tešku povredu kolena. Uvidevši da je zbog povrede njegova fudbalska karijera završena, doneo je odluku da ostane u sportu, promoviše sport i trči duge maratona za pomoć drugima. Ultramaratonac i promoter sporta u opštini Кrupanj, pretrčao je deonicu dugu 80 kilometara, od Loznice do manastira Svete Trojice u Podnemiću, zaselak Bijele Vode.

Sportista i humanitarac, imao je za cilj da put od Loznice do Ljubovije pretrči kako bi pozvao sve ljude dobre volje da pomognu obnovu manastirskog konaka u Bijelim Vodama koji je izgoreo u požaru 2. februara. On je ultramaraton počeo u Loznici u 5 časova, a u manastirski kompleks stigao je oko 16 časova, uz kratke pauze u Malom Zvorniku i Ljuboviji.

„Ja sam ultramaratonac koji ne trči za novac i medalje, već za bolesnu decu. Čuo sam za strašan požar u manastiru Svete Trojice u kom je izgoreo konak i odlučio sam da istrčim maraton od teških 80 kilometara i da na taj način privučem pažnju dobrih ljudi i usmerim je na obnovu manastira Svete Trojice. Potrebno je da odvojimo 500 ili 1000 dinara, da ne odemo na kafu, na piće i da uplatimo na račun za obnovu manastira“, izjavio je Кikanović za RINU.

Predstavnici Opštine Ljubovija, Turističke organizacije i Sportskog saveza opštine Ljubovija dočekali su ultramaratonca ispred zgrade Opštinske uprave, gde su mu uručili prigodne poklone i zahvalili mu se na velikom podvigu.

Prvi maraton je trčao do manastira Ostrog i za to mu je bilo potrebno 9 dana, kako bi pomogao u prikupljanju novca za lečenje bolesne devojčice iz Banje Кoviljače. Već sledeće godine trčao je drugi maraton, od Loznice do manastira Hilandar, za šta mu je bilo potrebno 23 dana. Prošle godine njegova trka počela je u Loznici, a cilj mu je bio u Moskvi. Posle 2000 kilometara korona ga je zaustavila u Gomelju (Belorusija) i nije uspeo da završi maraton. Svi maratoni imali su humanitarni karakter i samo jedan cilj, pomoć drugima.

Posle izuzetno napornih 80 kilometara, Aleksandar je još jednom uputio poziv građanima Srbije da pomognu obnovu manastira.

„Pozivam sve građane Srbije, sve dobre ljude, da uplate novac za obnovu manastira Svete Trojice, da podignemo ponovo konak kakav je bio, jer bez crkve i bez manastira nismo nigde pristali“, zaključuje u razgovoru za Ljubovija info Aleksandar Кikanović.

Dinarska sredstva za obnovu manastira možete uplatiti na račun SPC Eparhija šabačka.

Broj računa: 325-9500600032738-97 sa naznakom „za obnovu Manastira u Bijelim Vodama“.

Instrukcije za devizne uplate možete pronaći na sajtu Eparhije šabačke.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE