Chicago
72°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 1mph WNW
Humidity: 67%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 3
FriSatSun
75/63°F
72/59°F
70/59°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

HEROJSKI PODUHVAT NA LIMU: Naučnici udružili snage sa meštanima i spasili iznemoglog ptića beloglavog supa! (VIDEO)

Zahvaljujući lokalnim zaljubljenicima u prirodu i stručnjacima Biološkog fakulteta i Rezervata Uvac, mladunče beloglavog supa, koje je iznemoglo palo na limsko ostrvce, prebačeno je na oporovak u Specijalni rezervat Uvac.

Možda je sa roditeljima bilo lako, ali svoj samostalni let jednogodišnje pile beloglavog supa završilo je na limskom ostrvcetu u Gostunu. Na njegovu sreću, ovih dana splavari su često na Limu, i odmah su obavestili nadležne, ali i krenuli u zahtevnu akciju spasavanja.

„Rekao sam Strahinji da mi pomogne da bi mu i kandže nekako uhvatili. Uzeli smo stolnjak, međutim, kandže su vrlo brzo napravile froncle od stolnjaka. Znači, iscepale su ga čitavog. Bilo je nezgodno i sa kajakom, jer nije imalo šanse samo jedan da vesla, matica je jaka i onda smo sa spasilačkim užadima, što se kaže, pokušali da pređemo Lim“, objašnjava akciju Dragoljub Simović splavar.

„Mi ne radimo ništa na svoju ruku. Kao Udruženje smo odmah alarmirali i pozvali Zavod za zaštitu prirode Srbije, stručna lica gore i pridržavali se njihovih uputstava“, naglašava Vjekoslav Joksimović, Udruženje građana Jadovnik – oaza netaknute prirode iz Prijepolja.

U pomoć su pritekli i veterinar i profesor Biološkog fakulteta koji su se zatekli na terenu u blizini.

„Bio je iznemogao samo nije mogao da poleti, pošto je bio neki duži vremenski period na toj lokaciji. Nije imao nikakvih telesnih provreda, niti bilo kakvih drugih mehaničkih povreda“, kaže Slobodan Spasojević veterinar.

„Potrebno je da imate formirane te stručne timove koji će se baviti takvim slučajevima. Nadam se da je to jedan od prvih koraka, koji će država preduzeti. U toku je formiranje interventnog tima za krupne kornivore, pa se nadam da će se nekakvi slični timovi formirati i za druge grupe životinja“, navodi prof. dr Duško Ćirković sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

PROČITAJTE VIŠE:

Mladi nebeski kralj bezbedno je transportovan u volijeru Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Najmlađi je od trenutno četiri mladunca beloglavog supa u volijeri.

Stručnjaci će proceniti da li će i on u prirodu krajem nedelje kada je planirano puštanje malo starijih nestašnih beloglavih supova, koji su, takođe zbog iznemoglosti na oporavku u volijeri Rezervata Uvac.

POVEZANE TEME:

CRNI LEŠINAR PONOVO GOSPODARI SRPSKIM NEBOM:  Posle pola veka ponovo viđen na Staroj planini! (FOTO)

NAJVEĆI VODOPADI U SRBIJI: Slapovi Sopotnice su kao raj na zemlji, a nekada su bili blago srednjovekovnih majstora! (FOTO)

IZAZOV ZA SRPSKE ISTRAŽIVAČE: U najmračnije dubine Kovačevića pećine spuštaju se samo najhrabriji! (VIDEO)

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS Video

YOU MAY LIKE