Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SSE
Humidity: 91%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

HEROJSKA BORBA JANE (12): Devojčica uprkos bolesti ne odustaje od svojih snova i sa majkom čeka na transplantaciju bubrega! (VIDEO)

Meštani Dedine kod Kruševca prikupljaju novac za lečenje dvanaestogodišnje Jane Marković koju, kao i njenu majku, očekuje transplantacija bubrega. Jana veruje da će i ona jednog dana moći da pomogne onima kojima je pomoć neophodna.

Jana ima 12 godina. Živahna je i znatiželjna devojčica, baš kao i njene vršnjakinje. Krenula je u šesti razred osnovne i treći razred muzičke škole. Svira trubu.

“Imam puno obaveza, škola, muzička, hor. Volim gimnastiku da treniram. Sad mi se sviđa folklor, pa da vidim da me upiše majka”, kaže Jana.

Hrabro se bori sa svim obavezama, ali i tuberoznom sklerozom. Dijagnoza joj je postavljena kada je imala samo šest meseci.

Ispostavilo se ubrzo da i majka boluje od te retke genetske bolesti.

Ivana je na dijalizi već dve godine i čeka transplantaciju kao i njena ćerka, koja pored osnovne dijagnoze ima i druga oboljenja.

“Mogu da se jave benigni tumori na svim organima, na mestima gde ne može da dođe do operacije, mogu da se jave ti papilomi u očima, tako da za sada ima te promene u glavi koje ne rastu. Iz razgovora sa doktorima sam saznala da postoji neki lek koji se daje, ali to opet treba neko ko je stručan”, kaže Ivana.

Porodica je istrajna u borbi da svom detetu pruži izvesniju budućnost.

Otac Vladimir će Jani donirati bubreg, a pomoć za lečenje stiže i od komšija.

“Udruženje “Soko” iz Dedine organizovalo je jedan humanitarni koncert na platou ispred Doma kulture, okupili smo lokalne meštane, tako da smo nekako zajedničkim radom uspeli da skupimo znatan iznos, koji je iznad svih naših očekivanja”, ističe Miloš Petrović iz tog udruženja.

Jana veruje da će i ona jednog dana biti u prilici da nastupa na koncertu i na taj način pomogne nekome kome je pomoć neophodna.

PROČITAJTE VIŠE:

NIŠKI LEKARI IZVELI NEMOGUĆE: Deki Zoranu spasli odsečenu šaku, operacija je trajala 6 i po sati! (FOTO)

“NE BRINI, SNIMA SE ZA DOBRO SVIH NAS”: Srpska policija počela da koristi kamere na uniformama!

STRAVIČAN SNIMAK SAOBRAĆAJNE NESREĆE KOJI JE ŠOKIRAO SRBIJU: Dejan (51) ovim postupkom odvezao sebe u smrt! (VIDEO)

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE