Connect with us

Srbija

HEROJ NAŠEG DOBA: Naš mladi naučnik posle rukavice za slepe osmislio masku koja štiti od koronavirusa i biće besplatna za sve

Published

on

Nikola je napravio masku od hips plastike sa specijalnim filterima. Ona se, kako kaže, može koristiti i posle prestanka opasnosti od virusa kovid-19, i to protiv raznih vrsta zagađenja

Mladi naučnik Nikola Krstić iz Beograda, sa svojim „Anora“ timom, osmislio je „lajf mask“, masku za zaštitu od zaraze virusom korona. Reč je o jedinstvenom proizvodu u Srbiji, koji je predstavljen Fondu za inovacije i čeka se odgovor da li će moći da pokrenu proizvodnju.

Nikola je napravio masku od hips plastike sa specijalnim filterima. Ona se, kako kaže, može koristiti i posle prestanka opasnosti od virusa kovid-19, i to protiv raznih vrsta zagađenja.

-Maska će imati X-13 filtere, koji će prečišćavati vazduh. Takvi filteri se mogu menjati na 10 do 14 dana, a mogu se otkuvavati u vodi. A, ono što je sada najvažnije jeste mogućnost da se za mesec dana proizvede oko 100.000 ovakvih maski. Reč je o potpuno domaćem proizvodu, koji će se proizvoditi u fabrici u Inđiji. Planirano je da maske budu besplatne, a ako to ne bude bilo moguće, cena će biti oko 200 dinara – objašnjava Nikola.

Nikola Krstić je već poznati mladi srpski naučnik. Pre dve godine je osmislio rukavicu za slepe. On je danas direktor startap kompanije, i dobio je grant od 80.000 dolara za usavršavanje svog izuma.

Prvobitni 3D model rukavice koju je osmislio, imao je dve funkcije i bio je povezan na mobilni telefon. Dve godine kasnije sve je unapređeno: rukavica „anora“ se navlači na ruku, ima deset funkcija, „govori“ osam jezika, prepoznaje prepreke, boje, novčanice, otkriva „zalutale“… Finalna verzija ove rukavice se očekuje u maju, i to sa dve nove funkcije i mogućnošću upravljanja na dodir prsta.

MASKA ZA SVE: Zaštitini vizir za lice

U želji da pomognu medicinskom osoblju, grupa master inženjera Mašinskog fakulteta u Beogradu osmislila je inicijativu „Maska za sve“. Ovi talentovani mladići su, u roku od 48 sati, uradili potrebnu tehničku dokumentaciju i uputstvo za jednostavnu i brzu izradu zaštitnih vizira za lica, koja je dostupna na www.maskazasve.com.

-Naša ideja je bila da ljudi u manjim sredinama mogu sami da naprave maske, bez korišćenja specijalnih aparata – kaže Miloš Petrašinović, student druge godine doktorskih studija.

IZVOR: Novosti FOTO:

Advertisement