Chicago, IL
66°
Sunny
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 32%
Pressure: 30"Hg
UV index: 1
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
63°F
61°F
55°F
54°F
52°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
66°F / 48°F
57°F / 45°F
55°F / 43°F
52°F / 39°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

HEROINA KOJA NE SME BITI ZABORAVLJENA: Rizna se prerušila u muškarca da bi se borila u Velikom ratu, odlikovao je Franše d’Epere lično!

Rizna Radović, koja se u Velikom ratu borila za otadžbinu, još je jedna od ličnosti koje je srpski narod prepustio zaboravu. Iako žena, Rizna je u rat krenula predstavljajući se kao muškarac po imenu Stojan, preuzevši očevo ime.

Rizna (Stojana) Radović rođena je u selu Кrpimeju na Labu kod Podujeva, na Кosovu. Zbog sukoba sa Arbanasima, porodica se preselila u selo Prekopuce kod Prokuplja, gde ih je zatekao Prvi svetski rat.

Vrlo brzo Rizna je svojom hrabrošću i odvažnošću uspela da zasluži poštovanje saboraca. Dugo se prepričavao slučaj kada je jednim metkom ubila dvojicu neprijateljskih vojnika. Učestvovala je u mnogim okršajima sa Austrijancima i Bugarima, a posebno se iskazala prilikom oslobođenja Blaca, u borbama na Jastrepcu i Ristovcu.

U jednoj borbi, dva bugarska metka ranjavaju je u levu nogu, a potom, tako ranjenu i izmučenu, bugarski vojnici čak 15 puta probadaju bajonetom, ne bi li odala drugove. Do oslobođenja, naizmenično boravi u bolnici i okupacionom zatvoru.

Francuski maršal Franše d’Epere odlikovao ju je francuskim Ratnim krstom s palmama, a kao i ostali dobrovoljci, po završetku Velikog rata od kralja Aleksandra dobija pet hektara oranica u blizini Subotice.

Umrla je 1939. godine i sahranjena je na srpskom vojničkom groblju u Dudovoj šumi. Iako nedovoljno poznata, Rizna je svojom hrabrošću ostavila trag u istoriji Srbije.

POVEZANE TEME:

PRONAĐENA TAJNA DOKUMENTA: Evo kako smo 1915. godine odbili Veliku Srbiju!

STO GODINA STARI SNIMCI: Srpski vojnici na Solunskom frontu skidaju šlemove, stavljaju šajkače i igraju kolo!

SRBINA IZBUŠILO 74 GELERA: Preživeo eksploziju bombe u ruci, a umro moleći za koru hleba!

Izvor i Foto: Meet the Serbs

YOU MAY LIKE